¨

Soldater sættes ind i de danske gader fredag

Det er en prioritet for regeringen at få aflastet det danske politi ved grænsen. Arkivfoto. Foto: Alexander Brun - TV ØST

Fredag skal 160 soldater bevogte den jødiske synagoge i København og grænse i Sønderjylland. Aftalen kan komme til at gælde Lolland-Falster.

Det er fredag, at Forsvaret indsætter soldater i forbindelse med bevogtningsopgaver i København og ved grænsen i Sønderjylland.

Det oplyser Københavns Politi og Rigspolitiet.

Det er besluttet politisk, at i alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner. Ingen ved, hvor længe de bevæbnede soldater skal stå på gaden.

Rigspolitiet oplyser, at der i første omgang ikke indsættes soldater ved grænsen i Rødby og Gedser.

Soldaterne har været en hurtig tur på skolebænken for at blive klar til at afløse kollegerne i politiet.

456 årsværk

Aftalen er blevet til i et parløb mellem Forsvaret og politiet, og det var derfor et firkløver bestående af forsvarsministeren, justitsministeren, forsvarschefen og rigspolitichefen, der i august præsenterede soldaternes håndsrækning. 

Læs også Politiet har afvist 4323 personer under grænsekontrol

De 160 soldater repræsenterer i alt 128 årsværk - altså 128 fuldtidsarbejdende politimænd i et år.

Af en aktindsigt, som Ritzau har fået fra Rigspolitiet, fremgår det imidlertid, at politiet i dag bruger et månedligt antal mandskabstimer på grænsekontrol og terrorbevogtning, der svarer til 456 årsværk.

Dermed vil politiet stadig bære broderparten af byrden sammen med Hjemmeværnet, der allerede støtter politiet ved grænsen. Heller ikke når det kommer til selve opgaveløsningen, bliver soldaterne en fuld aflastning af betjentene.

De skal nemlig ikke kontrollere indrejsende ved grænsen, men får en mere tilbagetrukket rolle, hvor de skal hjælpe politiet med transportopgaver og bevogtning af tilbageholdte i grænseområdet. 

Læs også Støjberg: EU afgør ikke om grænsekontrol skal fortsætte

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App