Solcelleplaner i Grænge vedtaget - lokale er lettede over størrelsen

Et mellem 120 og 135 hektar stort solcelleanlæg skal bygges i Grænge på Lolland. Det vedtog Guldborgsund Kommunes byråd torsdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver kun halvt så stort som først planlagt, men det kommer. Efter år med massive protester stemte byrådet i Guldborgsund Kommune torsdag aften ja til, at der skal laves et solcelleanlæg i Grænge på Lolland.

I august 2019 blev borgerne i Grænge første gang præsenteret for planen om solceller i byen. De lød på et spritnyt solcelleanlæg på 250 hektar. 

Den plan udløste massive protester blandt borgerne.

- Det var ligesom lynet ramte byen. Der gik helt panik i folk, da de fandt ud af, at der skulle være sådan et kæmpe anlæg hele vejen rundt om byen, siger borger Niels Sørensen, der er borger i byen og har været med i bevægelsen imod solcellerne.

Borgerne i Grænge kan sænke paraderne efter lang tid med massive protester. Deres kamp mod solceller rundt om hele byen lykkedes.
Borgerne i Grænge kan sænke paraderne efter lang tid med massive protester. Deres kamp mod solceller rundt om hele byen lykkedes. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Han kalder den proces, som borgerne har været igennem for lang og slidsom. Derfor er han lettet over, at det hårde arbejde har båret frugt

Politikerne har lyttet. Der skal godt nok bygges et anlæg, men i stedet for de oprindelige 250 hektar, er planerne nu nedjusteret til mellem 120 og 135 hektar.

- Det er en stor glæde for os og en lettelse, at det er blevet halveret i forhold til den oprindelige plan, der totalt ville inddæmme Grænge i de sorte paneler. Vi er både stolte og glade for, at det er kommet så langt. Politikerne har endelig været lydhør overfor os, siger Niels Sørensen, der er beboer i Grænge.

Det var et stort set enigt byråd, der stemte ja til den lokalplan,  der muliggør anlægget.

Kun Dansk Folkeparti stemte imod, fordi dele af anlægget kommer til at ligge i et område, som kommunen tidligere har udpeget til at indeholde forskellige naturinteresser.

Solceller
Læs også
Politikere går videre med planer om tre store solcelleanlæg
Solceller
Læs også
Politikere går videre med planer om tre store solcelleanlæg

Udvalgsformand i kommunens teknik-, miljø- og ejendomsudvalg, Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten) kalder de netop besluttede planer for et godt eksempel på, at politikerne rent faktisk lytter til borgerne.

- Vi har den holdning, at vi lytter til borgerne. Det gør vi altid i en proces, men det har en proces, vi kører. Det er en idéfase, det er en otte ugers høring, og så skal det på. Og er der lidt problemer med eksempelvis noget med selve konstellationen af det, så skal det tilbage og behandles om. Så det tager lang tid for sådan en proces, siger han.

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) deltog ikke i afstemningen i byrådssalen. Solcellerne skal nemlig stå på hans jord, og derfor er han inhabil i sagen.


Nyhedsoverblik