¨

Socialpædagoger efter sag om 12-årige Andreas: Kommuner tænker for meget på pengene

00:49

Se introduktionen til sagen. Video: Line Strand - TV ØST

Sagen om 12-årige Andreas i Guldbordsund Kommune står ikke alene. Der er flere sager derude, hvor børn bliver gidsler i sager om aflønning, siger socialpædagoger.

Sagen fra Guldborgsund kommune, hvor 12-årige Andreas efter en økonomisk strid med Lolland Kommune skulle fjernes fra sin plejefamilie, er langt fra enestående. Det siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

Onsdag blev der indgået en aftale i sagen, der sikrer at 12-årige Andreas kan blive hos plejefamilien, som han selv ønsker. Men den eneste effektive kur er en løsning på det bagvedliggende problem, siger formanden.

- Det er desværre ikke en enkeltstående sag. Mange steder i landet har vi set – og ser – eksempler på, at plejebørn er gidsler i økonomiske stridigheder om aflønning. Sagen understreger tydeligt, at der er behov for klare rammer for aflønningen. Og det er simpelthen ikke rimeligt, at man skal kæmpe så hårdt for rimelige forhold. Vi taler om et barns liv, siger han til TV ØST.

Vrede på Facebook

Sagen skabte opsigt og vakte også furore på Facebook, da TV ØST bragte den tirsdag. Alene den første nyhed blev kommenteret 257 gange alene på TV ØSTs facebookside, og det blev delt og kommenteret mere end 550 gange af andre.

Her var brugerne ikke tilfredse med Guldborgsunds ageren i sagen.

- De kommuner skader snart flere børn end de hjælper. Lad dog den stakkels dreng være hos hans plejefamilie. Det ønsker både han selv og hans biologiske familie, skriver eksempelvis Hanne Pia Jensen, der får mere end 90 likes for kommentaren.

- Hvorfor skal plejefamilier altid gå ned i løn, når de laver et godt stykke arbejde, spørger Lars Hjort Andersen i tråden.

Vil have faste aftaler

Også seere, der selv havde erfaring med at bo hos plejefamilier kommenterede sagen på Facebook med et massivt ønske om, at man fremover vil sætte børnenes behov og ønske om tryghed i højsædet.

Det er noget, som Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, er enig i

- Rundt omkring i hele landet hersker der ofte stor usikkerhed omkring aflønning af plejefamilierne. Vi oplever, at det bliver sat ned i løn med meget kort varsel næsten fra den ene dag til den anden. Men hvis man vil have stabile anbringelser, må man også give plejefamilierne stabile rammer. Og det er en sag, vi arbejder hårdt for; at der skal laves klare, forpligtende aftaler på overenskomstlignende vilkår. Det har vi kæmpet for i mange år, og nu skal der ske noget. Det skylder vi både plejefamilier og plejebørn, siger han.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App