Skulle skaffe flere fængselsbetjente - ny uddannelse hungrer efter elever

I et forsøg på at imødegå akut mangel på fængselsbetjente er en ny skole åbnet i Nykøbing F. På første skoledag starter seks - der er plads til 25.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag bød Kriminalforsorgen velkommen til det første hold elever på de nye uddannelser for fængselsbetjente i Nykøbing Falster og Odense.

Begge steder bliver der god plads i klasselokalet – navnlig i Nykøbing Falster, hvor der er optaget seks elever på et hold med plads til 25.

- Vi ville gerne have haft flere elever på holdet, for Kriminalforsorgen har stor personalemangel. Når vi har optag, håber vi, at så mange egnede kandidater som muligt søger ind, siger Mette Adamsen, der er uddannelseschef i Kriminalforsorgen.

quote Helt grundlæggende skal vi rekruttere flere og væsentlig flere, end det vi gør lige nu

Mette Adamsen, uddannelseschef, Kriminalforsorgen

Lidt bedre er det gået i Odense med 14 elever til studiestart, hvilket er samme antal, som er blevet optaget på uddannelsen i Møgelkær ved Juelsminde i Jylland, imens ti elever er kommet ind i Birkerød, Nordsjælland.

- Det er klart, at hvis vi ikke lykkedes med at rekruttere det antal elever, vi har brug for, den ene gang, så håber vi, at vi lykkes bedre næste gang. Og helt grundlæggende skal vi rekruttere væsentlig flere elever, end det vi gør lige nu, for at imødegå den svære personalemæssige situation, Kriminalforsorgen befinder sig i, konstaterer Mette Adamsen.

Mette Adamsen, uddannelseschef i Kriminalforsorgen, at der har været gjort store tiltag for at fremme optaget på de nu i alt fire uddannelsessteder.
Mette Adamsen, uddannelseschef i Kriminalforsorgen, at der har været gjort store tiltag for at fremme optaget på de nu i alt fire uddannelsessteder. Foto: Kriminalforsorgen/PR

Stor kampagne for flere elever

Ifølge uddannelseschefen har der været gjort et stort arbejde for at hverve de mange potentielle kandidater, som – navnlig ifølge lokale politikere – bor i området:

- Dem håber vi på at få i tale meget snart. Vi kommer til at lægge os endnu mere i selen for at komme bredere ud i lokalsamfundet, så vi får spredt budskabet om uddannelsen til fængselsbetjent.

Blandt andet kunne TV2 ØST i efteråret 2021 fortælle om Kriminalforsorgens store charmeoffensiv, der blandt andet skulle give potentielle kandidater indsigt i faget.

quote Vi valgte Nykøbing Falster til uddannelsen, fordi der både mangler mange fængselsbetjente i området, og fordi det samtidig stod klart, at der var et meget stort rekrutteringsgrundlag

Britt Bager (KF), retsordfører

- Vi har været på markeder, bytorve og ved større indkøbscentre og besøgt rigtig mange byer på Lolland, Falster og i Syd- og Vestsjælland med vores kampagnelastbil op mod ansøgningsfristen. Derudover har vi købt lokale radiospots, sat plakater op og afviklet live-orienteringsmøder fra Storstrøm Fængsel, siger Mette Adamsen.

Hun påpeger samtidig på, at Kriminalforsorgen er opmærksomme på, at der har været relativ meget negativ presse om Kriminalforsorgen. Eksempelvis at der kan være et hårdt arbejdsmiljø, som kan have betydning for antallet af ansøgere til uddannelserne.

- Det er noget, vi arbejder målrettet på at rette op på som organisation, og en ny undersøgelse viser heldigvis også, at episoder med vold og overfald er faldende, siger uddannelseschefen og tilføjer:

- Fængselsbetjentjobbet beskrives ofte som et barsk job i medierne, men virkeligheden er, at de fleste dage er helt udramatiske for langt, langt størstedelen af alle betjente. 

Læs også
100 fængselsbetjente er forsvundet på et år
Læs også
100 fængselsbetjente er forsvundet på et år

Uddannelsen til fængselsbetjent har optag fire gange i år. Hidtil har uddannelsen alene haft skoler i Møgelkær og Birkerød – imens det sidste år blev politisk besluttet at udvide med skoler i Odense og Nykøbing i et forsøg på at imødegå manglen på fængselsbetjente.

Det var et tilsyneladende stort elevpotentiale, som fik blandt andre Det Konservative Folkeparti til at stemme for at placere fængselsbetjentuddannelsen i Nykøbing Falster. Første skoledag starter seks. Der er plads til 25.
Det var et tilsyneladende stort elevpotentiale, som fik blandt andre Det Konservative Folkeparti til at stemme for at placere fængselsbetjentuddannelsen i Nykøbing Falster. Første skoledag starter seks. Der er plads til 25. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Løfte om mange interesserede

Aftalen om, at skolen skal ligge i Nykøbing Falster, blev indgået af regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Det Konservative Folkeparti.

- Vi valgte Nykøbing Falster til uddannelsen, fordi der både mangler mange fængselsbetjente i området, og fordi det samtidig stod klart, at der var et meget stort rekrutteringsgrundlag til en uddannelse, sagde konservatives retsordfører Britt Bager i den forbindelse til TV2 ØST.

- En placering her vil give både det største optag til uddannelsen og de bedste muligheder for at drive den. Så det var egentlig en ret enkel beslutning.

quote Vi kunne både vise, at vi havde borgere, der er interesserede i uddannelsen, og samtidig kunne vi fortælle, at der var moderne undervisningsfaciliteter

John Brædder (Guldborgsundlisten), fhv. borgmester, Guldborgsund Kommune

Valget faldt på Nykøbing Falster efter et stort lokalpolitisk benarbejde. Daværende borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten) sagde således til TV2 ØST i december 2021:

- Tricket var at have et virkelig godt og gennemarbejdet scenarie at vise politikerne på Christiansborg.

- Vi kunne både vise, at vi havde borgere, der er interesserede i uddannelsen, og samtidig kunne vi fortælle, at der var moderne undervisningsfaciliteter og et godt undervisningsmiljø, der kunne bruges.

Læs også
Sådan fik de lokale den nye fængselsuddannelse til Falster
Læs også
Sådan fik de lokale den nye fængselsuddannelse til Falster

Stod det til Fængselsforbundet burde politikerne dog have valgt en anden placering:

- Det er rigtig dejligt, at der er nogen, der forsøger at gøre noget. Det er bare rigtig ærgerligt, at man lægger skolen endnu engang i en by, hvor det er svært for folk at komme frem og tilbage, sagde Nina Odgaard, områdetillidsrepræsentant i Fængselsforbundet, i maj 2022 til TV2 ØST.

Næste hold på fængselsbetjentuddannelsen starter til oktober, imens uddannelsen til transportbetjent starter til september.


Nyhedsoverblik