Skraldemænd bliver snart fyret

24 skraldemænd i Guldborgsund Kommune ved ikke, om de bliver ansat i det firma, der fra 1. oktober overtager håndteringen af borgernes affald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ole Hansen har været skraldemand i snart 30 år og er tillidsmand for de 24 skraldemænd i Guldborgsund Kommune . Han frygter for sit og sine  kollegers job.

- Stemningen på vores arbejdsplads er meget dårlig i øjeblikket, fortæller han.

Usikkerhed om job

Affaldsopgaven i kommunen bliver udliciteret hvert femte år i henhold til EUs udbudsregler, men denne gang er anderledes.

Ole Hansen er nemlig ikke sikker på, at han og kollegerne flytter med over og bliver ansat hos den arbejdsgiver, der ender med at få opgaven.

- Jeg håber det da, men jeg tvivler, siger han.

Ingen krav om genansættelse

Ved tidligere udbud har der været en aftale om, at den nye arbejdsgiver tog de ansatte med over, men sådan et krav har det kommunale energiselskab, REFA ikke stillet denne gang.

- Fra vores side er det da selvfølgelig et ønske, at det er de samme skraldemænd, der servicerer borgerne, som altid har serviceret borgerne - i hvert fald de sidste fem år. MEN det er altså også et spørgsmål om penge, siger direktøren for REFA, Hans Erik Jensen og fortsætter:

- Hvis der foregår en eller anden prisreduktion ved, at de kan finde nogle skraldemænd til en lavere pris, jamen så får det også indflydelse på den pris, vi skal betale i sidste ende og den pris, borgerne skal betale.

3F: Urimelige vilkår

Sådan som domstolene tolker EU's beskyttelsesregler for de ansatte i sådan en situation, så kan de ansatte heller ikke kræve at blive genansat - og hvis de bliver ansat, at de får den samme løn og har samme ancinitet.

- Vi synes, det er urmeligt, at hvis man passer sit arbejde og både arbejdsgiveren og kunderne er glade for det, man laver, at man så bare kan blive opsagt og mister sit arbejde, siger Thorkild Holmboe-Hay, der er transportansvarlig i 3F Guldborgsund.

Han og skraldemændene vil i morgen tage ind i Folketinget og mødes med Beskæftigelsesudvalget.

-  Hvis vi skal sikre ligestilling blandt lønmodtagere i Danmark i forhold til virksomhedsoverdragelser, så skal Folketinget ændre loven, siger Thorkild Holmboe-Hay. 


Nyhedsoverblik