Skoleleder krydser fingre - håber på større genåbning efter påske

Fra på mandag må eleverne i de ældste klassetrin vende tilbage til skolerne – delvist. Skolelederformand håber på yderligere genåbning efter påske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I næsten tre måneder har eleverne på 5.-9. klassetrin ikke fået undervisning på skolerne sammen med resten af deres klasse. Undervisningen har i stedet for fundet sted online, men nu er der blevet lempet en smule på coronarestriktionerne.

Gårsdagens nyhed – om at eleverne på 9. klassetrin må møde ind til klasseundervisning hver anden uge, og eleverne i 5-8 klasse får lov at møde op en enkelt dag hver uge – vækker glæde.

quote På den lange bane vil det med én dags fremmøde om ugen blive noget underligt noget – selvom vi går bedre vejrtider i møde

Brian Brodersen, skolelederformand, Lolland og Falster

- Det er selvfølgelig dejligt, at vi får børnene ind, og vi kan begynde at få klasserne til at fungere igen. Jeg tænker også, det er derfor, at man har valgt den her løsning, siger Brian Brodersen, som er skoleleder for Nysted Skole og lokal skolelederformand for skoleledere på Lolland og Falster.

- Men det er også en øvelse, som kræver, at man kommer ud i alle krogene af, hvad man kan tænke i forhold til planlægning, tilføjer han.

De godt 200 elever fra de fem klassetrin på Nysted Skole må ligesom eleverne i resten af landet ikke mødes på tværs af klasserne – og undervisning med fremmøde skal ske med så få lærere som muligt.

- Det betyder, vi skal i gang med en kæmpe skema-bingo-øvelse – for det er ikke lige en konstellation, vi har prøvet før, siger Brian Brodersen.

Håber på mere genåbning efter påske

Skolelederen ser først og fremmest den ene dag med fysisk fremmøde i 5.-8. klasserne som en udvidelse af de trivselsgrupper, der var lagt op til:

- I forhold til onlineundervisning begynder jeg at fornemme en vis metaltræthed både blandt elever og lærere i forhold til at holde gejsten oppe – jeg tror, vi er ved at være der, det er godt, at der sker noget andet, siger han og tilføjer:

- Der er et kæmpe socialt efterslæb, som vi skal have oparbejdet.

Han peger samtidig på, at der er grænser for, hvor meget undervisning der kan gennemføres i det fri:

- Der er i hvert fald nogle fag, der vil være udfordret af udendørs undervisning. Så jeg tænker, det bliver måske lidt ekskursion i nærområdet af skolen og udendørs aktiviteter – med meget henblik på det sociale.

Derfor håber Brian Brodersen også af hensyn til det faglige formål med at gå i skole, at der allerede efter påske kan blive tale om yderligere genåbning:

- På den lange bane vil det med én dags fremmøde om ugen blive noget underligt noget – selvom vi går bedre vejrtider i møde.

quote Vi er super glade for, vi kan komme i gang. Det har vi ventet på

Sigurd Brønnum, skoleleder for Odden, Nykøbing og Egebjerg Skoler i Odsherred

Fornuftigt med lille opstart

I den modsatte ende af sendeområdet er skoleleder for Odden, Nykøbing og Egebjerg Skoler i Odsherred – Sigurd Brønnum – også en glad mand efter gårsdagens nyheder:

- Vi er superglade for, at vi kan komme i gang. Det har vi ventet på, siger han til TV2 ØST og tilføjer:

- Vi har ikke nogen holdning til, om det skulle være større eller mindre genåbning – jeg tænker, det er fornuftigt at spise elefanten i små bidder. På den måde glæder vi os til at møde eleverne. Vi er glade for, at vi kan få 9. klasse tilbage, og at vi faktisk kan ude-undervise 5.-8. årgang.

Også i Odsherred er trivsel dominerende på skoleskemaet, når eleverne får lov at komme retur:

- Jeg synes, at vores medarbejdere har været meget kreative med at sende eleverne på tur ud i byen og lave poster – men vi har bevæget os rundt alene – så det med at vi kan bevæge os rundt sammen nu, det er super godt. Så håber jeg bare, vejret holder med solskin ind til sommerferien, siger Sigurd Brønnum og tilføjer:

- Vi kommer til at bruge dagene på trivsel og få snakket dannelsesbegrebet om at være sammen med andre og være i en gruppe. Vi har brugt en del tid på det fag-faglige online, men der er et efterslæb på at tale sammen, diskutere, drøfte og debattere – og i det hele taget bare at være sammen.

Sigurd Brønnum oplever, at medarbejderne har været gode til at lave varieret onlineundervisning - men nu bliver det godt, at kunne være fælles igen, siger han.
Sigurd Brønnum oplever, at medarbejderne har været gode til at lave varieret onlineundervisning - men nu bliver det godt, at kunne være fælles igen, siger han. Foto: Tina Mortensen

Også Sigurd Brønnum forudser, at der venter et større arbejde med at få skemaerne til at gå op:

- Men det er ikke et spørgsmål, om vi kan – det skal vi kunne klare, understreger han.

Undervisning i fire graders varme

Hos Lærerkredsen i Odsherred påpeger formand Christina Even også udfordringen i at skulle gennemføre undervisning udendørs i en længere periode.

- Jeg tænker, det kan blive en udfordring, hvis man tænker, der skal meget faglighed ind i udendørs undervisning i fire graders varme en hel dag.

Omvendt mener Christina Even også, at det er vigtigt, at både elever og lærere nu kan se hinanden igen.

- Det med at være ude en hel dag, det kunne have været rart, hvis vi var i april eller maj, men i forhold til at vægte den sociale trivsel er det det muliges kunst, og én dag i skolen for 5.-8.-klasserne er bedre end ingenting, siger hun og tilføjer:

- Jeg tror, de har brug for at se hinanden og deres lærere.

På linje med skolelederne påpeger også lærerkredsformanden, at der nu venter en planlægningsmæssig udfordring i at få skemaet til at gå op med det nye fremmøde på én dag i ugen – og hver anden uge for 9. klasserne.

- Der foregår stadig fornuftig undervisning online. Men motivationen begynder måske at være lidt lille nogle steder, siger hun og tilføjer:

- Hvis man vidste, at det foregår ind til en given dato, ville det være nemmere at planlægge sin onlineundervisning.