Skole kæmper for mere sikker skolevej

På Sakskøbing Skole på Lolland har man sat ind på flere områder for at gøre vejen til og fra skole så sikker som muligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er gang i den op til klokken 08.00 på vejene ude foran Sakskøbing Skole på Lolland.

Biler kommer kørende for at sætte børn af, andre biler kører bare forbi skolen, elever kommer på cykel, og andre elever kommer gående.

I fodgængerfeltet står denne morgens skolepatrulje og hjælper både de cyklende og de gående i sikkerhed på den modsatte side af vejen.

quote Vores skolepatruljer har svært ved at få børnene sikkert over vejen

Malene Ilsø, færdselskontaktlærer på skolen Sakskøbing Skole

- De skal i hvert fald sænke farten lidt, for så har vi mere styr på trafikken, siger Emil Sander Korczak fra 7.C om bilisterne, som drøner forbi.

Emil Sander har denne morgen taget den gule refleksvest på. Han og de andre i skolepatruljen står også med en gul 'slikkepind', så de kan guide trafikanterne og standse bilerne, så børn og unge kan komme over vejen.

Emil Sander Korczak.
Emil Sander Korczak. Foto: Camilla Laursen - TV ØST

- De er altid opmærksomme, men de kører bare meget stærkt, siger Emil Sander Korczak.

Bevidsthed hjælper på sikkerheden

Skolepatruljen er en væsentlig del af den trafikpolitik, som Sakskøbing Skole er ved at lægge sidste hånd på. 

- Det skaber jo den tryghed, vi gerne ser, så man som forælder trygt kan sende sit barn afsted, siger Louise Birch Hansen, som er formand for skolebestyrelsen på Sakskøbing Skole.  

 
  Foto: Camilla Laursen - TV ØST

I dag begynder børnene igen i skole efter efterårsferien, og for mange forældre forbindes det med noget utrygt at skulle sende sit barn ud i morgentrafikken. Det bekræfter nye tal fra Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden. 

Mere end hver fjerde forælder er i undersøgelsen utryg ved at sende børnene alene ud i trafikken til skole. Det er blandt andet bilisternes høje fart, der gør forældrene utrygge, og på Sakskøbing Skole har man valgt at gå præventivt til værks for at gøre trafikken mere sikker.

politibil.jpg
Læs også
Bilist kørte 134 kilometer i timen på skolevej
politibil.jpg
Læs også
Bilist kørte 134 kilometer i timen på skolevej

Eleverne lærer gode trafikvaner allerede fra 0. klasse ved hjælp af forskellige undervisningsforløb.

- Jeg tror, det kan virke præventivt i den forstand, at forældrene så opdager, at det er et fokusområde, og at det er noget, vi gerne vil have bliver forbedret. Derfor håber vi også, at det vil skabe større ansvarsbevidsthed hos forældrene, siger Malene Ilsø, som er færdselskontaktlærer på skolen.

Indsats på mange fronter

Skolen arbejder blandt andet på at få stablet en kommunal færdselsdag for eleverne på benene.

Der er også sat en 'ris- og ros'-kasse op, så skolen kan høre forældrenes mening om trafiksituationen. Et par gange om året kigger politiet forbi for at se på sikkerheden i morgentrafikken.

 
  Foto: Camilla Laursen - TV ØST

Og så skal der tegnes fuldt optrukne linjer uden for skolen for at få trafikken til at glide mere sikkert om morgenen. For selvom der er skiltet med standsningsforbud, er der stadig forældre, der holder og sætter børnene af. 

- Problemet er, at der opstår propper omkring vores fodgængerfelt, som gør, at vores skolepatruljer har svært ved at få børnene sikkert over vejen, siger Malene Ilsø og fortsætter:

- Derfor har vi brug for de fuldt optrukne linjer.

Ifølge undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden er en trafikpolitik et af forældrenes store ønsker.

kv17_ub_ringsted_thni.transfer.jpg
Læs også
Landsby kæmper for sikker skolevej
kv17_ub_ringsted_thni.transfer.jpg
Læs også
Landsby kæmper for sikker skolevej

På Sakskøbing Skole skal eleverne blandt andet gennem flere cykelprøver og en færdselskampagne.

- Det er dejligt, at vi ved mere om trafikken, så vi er mere opmærksomme på, hvad der sker, siger Linn Sidor Madsen fra 7.C.

- Vi håber at få en elevflok ud af det, som er tryg ved at færdes i og omkring skolen, og som vi som lærere også kan sende ud, så vi kan bruge bevægelse og det at færdes i trafikken som en del af undervisningen, siger Malene Ilsø.


Nyhedsoverblik