¨

Scannere skal terrorsikre Nykøbing F. Havn

Foto: TV ØST

EU-inspektører har slået fast, at scannere i fremtiden skal sikre, at lastbiler ikke transporterer sprængstoffer ind på havnen i Nykøbing Falster.

Fra april næste år vil der være store scannere på portene ind til havnen i Nykøbing Falster. De skal tjekke alle lastbiler, der kører ind og ud af havneområdet. Det har EU-inspektører bestemt efter en inspektion af havnen.

TV ØST har ikke fået lov til at få indblik i EU’s rapport. Men ifølge flere kilder frygter EU-inspektørerne, at uvedkommende alt for let kan placere sprængstoffer i træstammerne, der ligger i skovene på Lolland og Falster. Mange af de træstammer bliver nemlig fragtet til havnen og videre ud af landet. Derved vil det være nemt at sprænge brogennemsejlinger eller smalle sejlrender i luften.

Havnechef Allan Lauritzen er allerede i kontakt med flere firmaer, der kan levere den avancerede og kostbare teknologi.

- Det er klart, at når EU går ind og påbyder os at højne sikkerheden, så følger vi trop, også selv om det bliver en dyr omgang, siger Allan Lauritzen.

Nemt at placere sprængstof i træ

Hvert år bliver der sejlet masser af træstammer ud af industrihavnen i Nykøbing Falster. Det er derfor, træstammerne er EU’s primære fokus.

Ifølge Jørgen Hansen er det ikke uden grund. Han er gammel skovarbejder og har i årevis håndteret meget af det træ, der ender på havnen.

- Der kommer så mange mennesker herude i skovene om natten, som man ikke aner, hvem er. Så er spørgsmålet jo bare, hvad deres formål er, siger Allan Lauritzen.

Arbejdet begynder med det samme

Der er i forvejen et 800 meter langt terrorhegn langs havnen og videoovervågning. Men scannerne kan tjekke lastbilers lastrum og via en computer give havnechefen besked om indholdet.

De skal være på plads og klar til brug senest 1. april næste år. Men selv om der er længe til, at scannerne hænger på portene i Nykøbing Falster havn, er Allan Lauritzens nye arbejdsopgave allerede gået i gang.  

- Vi har indkaldt ekstra mandskab til allerede efter påske fysisk at kontrollere hvert et køretøj, der kører ind og ud af vores porte, siger Allan Lauritzen.

Opdateret: For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at historien her er en aprilsnar.

02:53 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App