Sag om kæmpe-sommerhuse skudt til hjørne på udvalgsmøde: - Indstillingen var for ensidig

Et flertal i Teknik-, Miljø-, og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune valgte i dag at udskyde punktet om 10 meget kontroversielle sommerhuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det blev et ”tak, men nej tak”, da Teknik-, Miljø-, og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune ved dagens udvalgsmøde nåede til punktet om byggeriet af 10 meget omdiskuterede sommerhuse i Marielyst.

Udvalget skulle egentlig tage stilling til, hvordan de vil forholde sig til, at Planklagenævnet er kommet frem til, at godkendelsen og opførelsen af de 10 sommerhuse i Marielyst er i strid med den gældende lokalplan.

Men et flertal i det fem mand store udvalg var ikke tilfreds med forvaltningens indstilling til politikerne, hvorfor de valgte at vende tommelfingeren ned til punktet, som derfor blev taget af dagsordenen.

- Det er vink med en vognstand til forvaltning om at lave en bredere belysning af vores muligheder som politikere, siger Ole Bronné Sørensen (S), der var en del af flertallet, som også talte Annemette Schønberg Johnsen fra SF og Lis Magnussen fra Venstre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Bronné Sørensen
Foto: Toke Grøndal - TV ØST

Kontroversielle sommerhuse

Sagen drejer sig om byggetilladelser, som Guldborgsund Kommune har givet til opførelse af 10 store pool-sommerhuse i området. Flere af husene er i dag færdigopført, mens andre er undervejs.

Det har skabt stor utilfredshed hos flere af naboerne til de nye sommerhuse, og senest afgjorde Planklagenævnet så, at byggetilladelserne er i strid med lokalplanens principper for et feriecenter.

Den nuværende lokalplan er fra 1987 og anser området kaldet Marielyst Ferie som et feriecenter. Det har det dog ikke været siden 2008, hvor det blev nedlagt og solgt videre til private som ejerlejligheder. Og i dag er det et almindeligt sommerhusområde.

Læs også
Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan
Læs også
Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan

På grund af nævnets afgørelse er Guldborgsund Kommune forpligtet til at rette op på, at sommerhusene altså er opført i strid med lokalplanen. Det kan ske ved enten at rive dem ned eller ved at ændre lokalplanen.

Men da Teknik-, Miljø-, og Ejendomsudvalget skulle tage stilling til spørgsmålet, havde forvaltningen kun indstillet til en ændring af lokalplanen som mulighed. Det er det, de tre udvalgsmedlemmer er utilfredse med.

- Planklagenævnets afgørelse lægger jo op til to muligheder. Enten nedrivning af husene eller eventuelt at lave en lokalplan. Og dette 'eventuelt' har vores administration valgt, vi skal tage stilling til, men har undladt scenariet omkring nedrivning, og hvad det vil medføre, siger Annemette Schønberg Johnsen (SF), der er næstformand i udvalget.

- Og det var vi ikke tilfredse med, fordi vi gerne vil have et så bredt oplyst grundlag som muligt at træffe en afgørelse på, fortsætter hun.

Indstillingen til politikkerne beror blandt andet på en vurdering fra advokatfirmaet Horten, som Guldborgsund Kommune har bedt om at vurdere de to muligheder. Deres anbefaling har været at søge en retlig lovliggørelse først – altså at gøre sommerhusene lovlige ved at ændre lokalplanen.

Udsættes en måned

Da det tre mand store flertal har valgt at vende tommelfingere ned til punktet på dagsordenen mandag, betyder det, at punktet tages op igen til næste møde om en måned.

- Jeg forventer, at vi får en revideret sagsfremstilling, som giver perspektiverne for begge de to modeller, og så tager vi stilling ud fra det, siger Annemette Schønberg Johnsen.

På mødet var der ellers også tale om at lave et ekstraordinært møde i næste uge, men sådan bliver det ikke.

- Vi var nogen, der ikke vil haste det igennem, fordi vi gerne vil vende det med vores bagland også, siger Annemette Schønberg Johnsen.

Når Teknik-, Miljø-, og Ejendomsudvalget har taget stilling til, hvilken løsning de vil anbefale, skal økonomiudvalget og byrådet også tage stilling til spørgsmålet.