Sådan fik de lokale den nye fængselsuddannelse til Falster

Det var et nøje planlagt forberedelsesarbejde, der sikrede Nykøbing Falster en ny uddannelse af fængselsfunktionærer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forarbejdet var på plads, undersøgelserne var overbevisende, og der var en konkret plan for, hvordan uddannelsen kunne rykke til byen.

Sådan lyder nogle af hjørnestenene på et langvarigt arbejde i Guldborgsund Kommune for at få placeret en afdeling af skolen for fængselsbetjente i Nykøbing Falster.

quote Vi kom med en samlet pakke

Steen Frederiksen, direktør for SOSU Nykøbing Falster.

- Tricket var at have et virkelig godt og gennemarbejdet scenarie at vise politikerne på Christiansborg. 

- Vi kunne både vise, at vi havde borgere, der er interesserede i uddannelsen, og samtidig kunne vi fortælle, at der var moderne undervisningsfaciliteter og et godt undervisningsmiljø, der kunne bruges, siger den afgående borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), der var frontmand i den koalition, som sikrede uddannelsen til byen.

Storstrøm Fængsel på Nordfalster er et lukket fængsel med i alt 252 pladser. Fængslet har ifølge Kriminalforsorgen en meget høj grad af sikkerhed og rummer blandt andet en særligt sikret afdeling.
Storstrøm Fængsel på Nordfalster er et lukket fængsel med i alt 252 pladser. Fængslet har ifølge Kriminalforsorgen en meget høj grad af sikkerhed og rummer blandt andet en særligt sikret afdeling. Foto: Kriminalforsorgen

Kommunen samlede en koalition af lokale uddannelser i byen, der sammen ville kæmpe for at trække den nye uddannelse til. De lavede samtidig en undersøgelse, hvor de i detaljer så på mulighederne for at få studerende til at vælge uddannelsen. 

Blandt andet blev ledige i kommunen spurgt, om de ville være interesseret i sådan en uddannelse, og en analyse viste, at der samtidig er uddannet mange vagter i kommunen, der kunne være interesseret i at læse videre til fængselsbetjent.

Byen er klar

I kommunens arbejde blev det fremlagt sådan, så byen var klar til uddannelsen.

- Det, at kommunen og uddannelserne står sammen, er rigtig vigtigt. Jeg tror også, at det gjorde indtryk, at vi kom med en samlet pakke, hvor der så at sige både var et stærkt undervisningsmiljø, moderne undervisningslokaler og hele infrastrukturen bag en uddannelse klar hernede. Der er biblioteker og it-support og alt det, som man ofte glemmer hører med til en uddannelse, siger Steen Frederiksen, direktør for SOSU-skolen, der også var involveret i arbejdet med at få uddannelsen til Falster.

Læs også
Ny uddannelse for fængselsbetjente åbner på Falster
Læs også
Ny uddannelse for fængselsbetjente åbner på Falster

Det er endnu ikke meldt ud, om kommunens køreplan om en placering sammen med SOSU-uddannelsen i Nykøbing Falster også bliver gennemført af Kriminalforsorgen, ligesom der ikke er sat antal på antallet af studerende på uddannelsen. Men forventningen er, at det går den vej.

Hele arbejdet kulminerede den 28. oktober, hvor en lokal delegation bestående af blandt andet John Brædder og Steen Frederiksen forelagde deres planer for Folketingets Retsudvalg.

Folketingspolitiker: Det er et godt sted

Og det virkede, siger den konservative retsordfører Britt Bager, der ud over at sidde i Retsudvalget også er med i det nye forlig.

- Vi valgte Nykøbing Falster til uddannelsen, fordi der både mangler mange fængselsbetjente i området, og fordi det samtidig stod klart, at der var et meget stort rekrutteringsgrundlag til en uddannelse. 

- En placering her vil give både det største optag til uddannelsen og de bedste muligheder for at drive den. Så det var egentlig en ret enkel beslutning, siger hun.

Britt Bager understreger dog, at forligskredsen vil gøre det muligt at uddanne sig til fængselsbetjent flere steder i Danmark. Derfor skal en såkaldt pop-up-uddannelse i Nyborg også gøre det muligt at læse midt i landet.

Læs også
Forbund revser politikernes plan for uddannelse af fængselsbetjente på Sydsjælland eller Falster
Læs også
Forbund revser politikernes plan for uddannelse af fængselsbetjente på Sydsjælland eller Falster

Blandt andet Slagelse Kommune meldte sig i løbet af efteråret på banen for at vinde uddannelsen i stedet for Nykøbing Falster. Men det kom dog ikke til at ske.

- Slagelse har måske et rekrutteringsgrundlag, men de har ingen fængsler i nærheden. Men borgere fra kommunen kan jo bare tage toget til Nyborg, så er der en uddannelse klar, siger Britt Bager.

Præsentation afgjorde slaget

At det gik så godt med mødet i retsudvalget skyldes ifølge John Brædder, at der var en god præsentation med.

- For os var det vigtigt at vise, at det godt kan være, at få søger ind - men hos os er mange faktisk interesseret. Og så ville vi gerne vise, at infrastrukturen her var på plads. SOSU-skolen bygger til, og har ekstra plads, siger han.

Borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten.
Borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Han peger også på, at byen er en stærk uddannelses by, og derfor let kunne tage imod den nye uddannelse. 

-  Vi har et kollegie med 142 værelser, der kan omdannes, så der kan bo fængselsbetjente her, hvis de har behov. I det hele taget er vi på plads. Det kræver ikke de store investeringer at komme i gang. Nykøbing er en uddannelsesby, der efterhånden har mange uddannelsespladser. Der er i al beskedenhed efterhånden bygget noget stort op, siger John Brædder.

Læs også
Forbund retter kritik - antallet af indsatte er fordoblet i Nykøbing Fængsel
Læs også
Forbund retter kritik - antallet af indsatte er fordoblet i Nykøbing Fængsel

Præsentationen bestod af fire slides. Her blev uddannelsesmiljøet, rekrutteringsgrundlaget - og muligheden for at opkvalificere kandidater, så de kan komme ind på uddannelsen, fremhævet kort og kontant.

Og det nyttede at råbe op, siger Steen Frederiksen.

- Det var en kort og intensiv præsentation. Og der var gode, skarpe spørgsmål bagefter. Men det slog mig, at det kom så meget bag på dem, hvad vi kan hernede. Der var ligefrem en, der sagde, at de nok aldrig havde tænkt på os, hvis vi ikke havde været derinde - og så var uddannelsen jo nok endt et andet sted, siger han.

Håbet er, at den nye uddannelse kan slå dørene op i løbet af 2022.


Nyhedsoverblik