Så er dommen faldet – flugtfange og medtiltalte kendt skyldige

Seks tiltalte i en sag om en storstilet fangeflugt fra Nykøbing F. Sygehus i september sidste år er kendt skyldige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Seks mænd er torsdag eftermiddag blevet kendt skyldige i at have befriet en fange fra Storstrøm Fængsel, da han var på Nykøbing F. Sygehus til behandling den 26. september sidste år.

De seks tiltalte er den indsatte mand, der blev befriet, samt fem andre, som hjalp ham fri, blandt andet ved at true tre fængselsbetjente med en pistol og ved at sprøjte peberspray mod dem – dog uden at ramme.

- Jeg er godt tilfreds med afgørelsen. Det var sådan, at afgørelsen var lagt op. Det var alvorlig kriminalitet, der blev begået, og også under anvendelse af et skydevåben, siger specialanklager Skipper Pelle Falsled til TV2 ØST.

Fangeflugt
Læs også
Fange slap væk under befrielsesaktion på sygehus – nu falder der dom i sagen
Fangeflugt
Læs også
Fange slap væk under befrielsesaktion på sygehus – nu falder der dom i sagen

Et af de springende punkter i sagen har været, hvorvidt man kunne bevise, at der blev brugt et ægte skydevåben ved befrielsesaktionen eller ej, og det fandt retten bevist.

- Det, der er udfordringen, er jo, at vi ikke har det faktiske skydevåben, der blev anvendt, og derfor var det en tung bevisbyrde at løfte. Og jeg er rigtig glad for, at dommen faldt ud, som den gjorde, siger anklageren.

Sådan lød dommen:

  • En 22-årig mand (kørte følgebilen) blev idømt tre års fængsel. 
  • En 27-årig mand (deltog i selve flugten) blev idømt to år og ti måneders fængsel. 
  • En 33-årig mand (flugtfangen) blev idømt tre år og seks måneders fængsel og er blevet udvist. 
  • En 27-årig mand (dømt for at deltage i koordineringen) blev idømt tre års fængsel og er blevet udvist. 
  • En 24-årig mand (deltog i selve flugten) blev idømt tre år og ti måneders fængsel. 
  • En 25-årig mand (dømt for at planlægge flugten) blev idømt to år og ti måneders fængsel, og er blevet udvist. 

Forsvarere overraskede over dom

Der var gråd og tumult, da dommen faldt. Alle dømte ankede sagen til landsretten, men er fortsat varetægtsfængslede på trods af forsvarernes protester.

Og faktisk er forsvarerne generelt overraskede over dommens udfald. 

quote Det hele balancerer på nogle svage vidneforklaringer, og der er ikke noget afgørende bevis

Mai-Brit Storm Thygesen, forsvarer for den dømte flugtfange

- Vi er på ingen måde tilfredse med den dom, der er blevet afsagt ved Retten i Nykøbing Falster i dag. Vi har anket den på stedet og ønsker at få landsretten til at se på den i stedet, siger Mai-Brit Storm Thygesen, forsvarer for flugtfangen.

- Jeg synes, dommen er kontroversiel. Det er den, fordi den bærende del i forhold til strafudmålingen var, hvorvidt en pistol var ægte eller ej. Det er jo en pistol, som ingen har set andet end på afstand, og politiet er ikke i besiddelse af den. Det hele balancerer på nogle svage vidneforklaringer, og der er ikke noget afgørende bevis.

Og det er en af de andre forsvarere, Michael Jørgensen, enig i.

- Vi er overraskede. Virkelig overraskede. Vi er ikke enige i den måde, som byretten har vurderet beviserne på, og vi synes slet ikke, der ligger beviser nok til at dømme i en dansk straffesag. Jeg kan for eksempel ikke finde et eneste punkt, der underbygger, at der er tale om rigtige våben, siger han.

VIDEO: Forsvarerne i sagen er forundrede over dommen, som de mener er givet på et meget tyndt grundlag.

 

Stor politiaktion iværksat

To af mændene blev dømt for selve befrielsesaktionen, hvor de truede fængselsbetjentene og derefter kørte af sted i en personbil. Et andet sted i Nykøbing Falster mødtes de med en tredje tiltalt, og de tre stak af i en ny bil.

Flugtfange
Læs også
Mand anholdt:
Politiet i klapjagt på flugtfange på Farøbroerne og Mønbroen
Flugtfange
Læs også
Mand anholdt:
Politiet i klapjagt på flugtfange på Farøbroerne og Mønbroen

Flugtfangen blev idømt tre år og seks måneders fængsel og udvist af Danmark.

De ene af de to, der udførte selve aktionen fik tre år og ti måneders fængsel. Han blev desuden dømt for efter aktionen at skjule flugtfangen hos sin mor i Nørre Alslev og for at være i besiddelse af to jagtrifler. PET vurderer ifølge Folketidende, at han er medlem af rockergruppen Gremium.

Den anden mand, der direkte deltog i aktionen, fik to år og ti måneders fængsel. Også ham mener PET er medlem af Gremium, men ingen af de to rockermedlemmer fik forbud mod at opholde sig i klubhuset i Glamsbjerg samt i hele Københavns Kommune, selvom anklageren havde ønsket det.

Manden, der sad i den tredje bil, fik tre års fængsel.

Helikopter befrigelsesaktion
Læs også
Vild fangeflugt:
Kampklædt politi, hundefører og helikopter indsat i menneskejagt på Farø
Helikopter befrigelsesaktion
Læs også
Vild fangeflugt:
Kampklædt politi, hundefører og helikopter indsat i menneskejagt på Farø

De to resterende tiltalte er dømt for at have været med til at koordinere aktionen. Den ene mener anklageren planlagde flugten, da han talte i telefon med flugtfangen dagen før aktionen. Han fik to år og ti måneders fængsel og blev udvist af Danmark. Den sidste tiltalte fik tre års fængsel.

Efter fangeflugten blev der iværksat en politiaktion, hvor Sydmotorvejen var lukket i flere timer henover Farø. En af de dømte blev anholdt på Farø allerede cirka 15 minutter efter fangeflugten. Om aftenen blev yderligere to personer anholdt på Amager i en planlagt aktion - blandt andet flugtfangen. I tiden herefter blev de resterende anholdt.

VIDEO: Efter fangeflugten sendte TV2 ØST live fra Nykøbing F. Sygehus og havde desuden et interview med politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

 

Har undersøgt telemaster

En af de nu dømte mænd blev anholdt kort efter befrielsesaktionen i september sidste år og varetægtsfængslet, især på baggrund af teleoplysninger. En uge senere blev han dog løsladt igen, da Rigsadvokaten besluttede, at man skulle stoppe brugen af teledata som bevismateriale i straffesager som følge af den store teledata-sag. 

Læs også
Fængslet mand i fangeflugtsag bliver nu løsladt efter fejl i teledata
Læs også
Fængslet mand i fangeflugtsag bliver nu løsladt efter fejl i teledata

- I relation til lige præcis ham (forsvarerens klient, red.) kan det ligges fast, at han ikke har været til stede, da befrielsen sker. Han har ikke været til stede i nogle af bilerne. Så det, anklageren mener, er, at han skulle have været med til at planlægge det her. Det er alene på grund af teleoplysninger, sagde mandens forsvarer, Janus Malcolm Pedersen, onsdag til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Siden har Rigsadvokaten igen givet lov til, at der bliver brugt teledata som bevis i straffesager. I denne sag er oplysningerne ifølge Folketidende blandt andet blevet brugt til at bevise, at en af de tiltalte var i Nykøbing Falster aftenen inden flugten, og at flere af de tiltalte på flugtdagen mødtes meget tidligt i Brøndby for derefter at køre sydpå.

Her har anklagemyndigheden brugt oplysninger om, hvilke telemaster de tiltaltes mobiltelefoner er blevet registreret på, til at kortlægge deres færden. Blandt andet har oplysningerne vist, at en af de tiltalte var i Nykøbing aftenen inden flugten, ligesom flere af de tiltalte på flugtdagen mødtes i Brøndby meget tidligt om morgenen for siden at køre sydpå.

Fængselsbetjente
Læs også
Efter overfald og fangeflugt: Skarp kritik af Storstrøm Fængsel
Fængselsbetjente
Læs også
Efter overfald og fangeflugt: Skarp kritik af Storstrøm Fængsel

Anklageren har undersøgt, om teledataen i sagen her har været ramt af nogle af de fejl, man har set i andre sager. Men gennemgangen viste, at det ikke var tilfældet. Politiet har også undersøgt, om telemasterne brugt i sag rent faktisk står på de steder, som oplysningerne fortæller.


Nyhedsoverblik