Roedyrkere med bittesmå roer ønsker lavere skat og færre afgifter

Sukkerroedyrkerne håber på forskellige lempelser for at give roerne mulighed for at nærme sig normal størrelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Roeavlerne frygter for årets høst, selvom regeringen torsdag fremlagde en plan, der skal komme de tørkeramte landmænd til undsætning. 

I Væggerløse på Falster er sukkerroerne i jorden væsentligt mindre, end de plejer at være. Det fortæller Jørn Dalby, som er formand for Danske Sukkerroedyrkere. 

- De lider voldsomt af tørke. Vi kan jo frygte en 20-30 procent dårligere udbytte, end vi har planlagt efter, og det er virkelig et skrækscenarie. Så bliver det et af de år, man nok kan huske og føle langt henne i tiden, siger Jørn Dalby og viser en roe frem, som er halvt så stor, som den burde være på nuværende tidspunkt. 

Regeringen kom torsdag med en håndsrækning til landbruget, som blandt andet indebærer, at landmændene får lempelser på en række områder - eksempelvis på kravene om, hvornår efterafgrøder skal være i jorden.

Frygter hård konkurrence fra udlandet

Men på Falster havde man håbet på tiltag, der kunne styrke bundlinjen - for eksempel en lempelse på afgifter på pesticider og jordskat, som udenlandske roedyrkere ikke er underlagt. 

- Jeg ser jo helst, at landmændene også kan klare en tørke, som den her, men det kræver at vi har nogle rimelige rammevilkår, så ikke vi er belastede så voldsomt, i forhold til vores kollegaer, siger Jørn Dalby. 

Formanden for roedyrkerne er ikke alene med sine ønsker. Steffan Mikkelsen dyrker roer i Eskilstrup på Nordfalster. 

- Bare at vi får nogle lavere pesticidafgifter vil jo gøre, at vi kan producere sukker til en billigere penge, som de også kan i andre lande og dermed er der også sikret en sukkeroeproduktion her på Lolland-Falster, siger han.

Nyt fra regeringen om en måned

Regeringen vil undersøge muligheden for at lempe på jordskatten og andre afgifter. Det vil der formodentlig komme et bud på om en måneds tid. Og det krydser formanden for sukkerroedyrkerne fingre for. 

- Jamen det vil betyde, at vi bliver lige med vores konkurrenter i udlandet, så vi bedre kan stå imod de her udfordringer, vi får her, siger Jørn Dalby.

Sukkerroedyrkerne skal normalt have roerne op af jorden i september, men håber, at Nordic Sugar vil udskyde kampagnen til oktober, så roerne kan nå at vokse sig lidt større.