Restaurant ødelagt af sidste uges stormflod: - Der kom vand ud af væggene

En restauratør fra Nysted skal istandsætte sin restaurant efter årets første stormflod. Renoveringen løber op i en halv million kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tang hang tilbage på væggene, efter stormfloden ramte Restaurant Nysted Havn på det sydlige Lolland på årets anden dag.

Nu skal væggene rives ned, mens alt inventar skal fjernes, så lokalerne kan desinficeres. Og renoveringen løber op i mere end 500.000 kroner.

Onsdag aften den 2. januar stod vandet op i 20 centimeters højde i restauranten.

Karsten Myralf, som er restaurantens indehaver, havde taget sine forholdsregler. Alt var løftet op fra gulvet. Men forberedelserne kunne alligevel ikke helt bremse skaderne.

- Da vandet var kommet væk, tænkte jeg, at vandet trods alt kun havde været der lidt over fire timer. Så jeg håbede jo det bedste, siger han og fortsætter:

- Dog var jeg godt klar over, at i og med vandet havde stået så højt, at det kunne være betydeligt værre, end det så ud på overfladen.

Lokale håndværkere har onsdag i denne uge undersøgt skaderne. De borede huller i væggene flere steder i restauranten, og her kunne Karsten Myralf tydeligt se flodbølgens konsekvenser.

- Det var simpelthen, så der kom vand ud af væggene. Så det var forholdsvist alvorligt i form af de skader, der er kommet, siger han.

Restaurant desinficeres

De lokale håndværker går i dag i gang med et arbejdet om at gøre restauranten køreklar til at modtage gæster igen.

Alle restaurantens vægge pilles ned i 60 centimeters højde. Isoleringen skal fjernes, og så skal affugterne blive stående i to-tre uger endnu, fortæller Karsten Myralf.

Desuden skal spærene i væggene tørre, mens hele restauranten skal desinficeres. Det var nemlig både saltvand og vand fra afløbene, der oversvømmede lokalerne.

- Det er klart, at der er visse småting, som er blevet ødelagt. Det løber selvfølgelig op i sidste ende. Men jeg er utroligt lettet over, at Stormrådet har erklæret det som en stormflod, siger han og tilføjer:

- Det betyder jo alverden for en lille virksomhed som restaurant på Nysted Havn. Det er alfa og omega for mig.

Karsten Myralf skyder på, at renoveringen vil løbe op i mere end 500.000 kroner. Men han kan nu søge erstatning hos sit forsikringsselskab efter Stormrådets afgørelse.

Torsdag den 3. januar afgjorde Stormrådet nemlig, at Lolland, Falster og Møn, Sydsjælland mellem Karrebæksminde og Rødvig, samt øerne i Smålandsfarvandet var blevet ramt af stormfloden.

Det samme skete for to år siden

Det er ikke første gang, restauranten skal i gennem en omfattende renovering efter en flodbølge. For to år siden skete det samme. Så ifølge ejeren er alt nyt, men skal nu udskiftes igen.  

- Dengang var restauranten også i gennem hele turen. Man bliver jo ked af det, og man bliver ærgerlig over det. Men man skal tænke fremad. Det er det vigtigste, siger Karsten Myralf.

Ifølge ejeren venter der nu et stort renoveringsarbejde, inden sæsonen starter torsdag den 14. marts.

Når I at bliver klar til sæonstarten?

- Ja, det gør vi. Men det bliver et stort arbejde, og der kommer til at være rigtig mange dage, hvor jeg gerne ville have haft 36 timer i døgnet. Det er der ingen tvivl om. Hele restauranten skal tømmes fuldstændig, siger han.