René Christensen er officielt blevet valgt

Fungerende næstformand René Christensen er af DF-hovedbestyrelse formelt valgt som næstformand for partiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Folkeparti har fået en ny næstformand.

På et møde i partiets hovedbestyrelse i lørdags blev fungerende politisk næstformand René Christensen enstemmigt indsat på posten formelt.

quote Det er lidt mærkeligt

René Christensen (DF), næstformand

Det oplyser det tidligere folketingsmedlem og mangeårige finansordfører til Ritzau.

- Det er lidt mærkeligt, for efter folketingsvalget blev jeg desværre ikke valgt. Så er jeg blevet forespurgt, om jeg stadig vil bidrage med den viden, som jeg har, og det vil jeg rigtig gerne, siger René Christensen.

Udnævnelsen sker, samtidig med at Meld- og Feld-sagen kører ved byretten for anden gang.

Her er DF-formand Morten Messerschmidt tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Læs også
Her er Dansk Folkepartis nye højborg
Læs også
Her er Dansk Folkepartis nye højborg

Han blev sidste år idømt seks måneders betinget fængsel, men sagen går nu om på grund af dommerens mulige inhabilitet.

Og Messerschmidt har tidligere prioriteret at have arvefølgen på plads i partiet, hvis han ved en eventuel dom beslutter at trække sig som formand.

Peter Kofod var udset til at blive næstformand 

I november 2021 var det Peter Kofod, der var udset af Messerschmidt til at være næstformand og de facto kronprins.

- Skulle der ske et eller andet i forbindelse med sagen, har jeg allerede nu gjort klart, hvem der bliver formand, sagde Messerschmidt til Berlingske dengang, da han var formandskandidat i Dansk Folkeparti.

Læs også
Hvad har du egentlig lavet, René Christensen?
Læs også
Hvad har du egentlig lavet, René Christensen?

Men her lidt over et år senere var det René Christensen, som Morten Messerschmidt indstillede til at blive næstformand på hovedbestyrelsesmødet, efter Peter Kofod droppede næstformandsplanen i november.

Ifølge den nye næstformand har de to dog ikke talt meget om, hvad der skal ske, hvis formanden kendes skyldig.

- Det, der har drevet det mest, er - for at være helt ærlig - at vi er blevet fem medlemmer i folketingsgruppen, og hvis jeg kan bidrage til arbejdet som et halvt eller helt medlem, så er det, hvad en næstformandspost også kan.

- Men formelt set, så er det rigtigt, at hvis Morten fik en tagsten i hovedet i morgen, så vil det være mig, der bliver konstitueret formand. Det følger også med posten, siger René Christensen.

Læs også
René Christensen ryger ud af Folketinget
Læs også
René Christensen ryger ud af Folketinget

Han siger, at han ikke har taget stilling til, om han kunne være en potentiel permanent afløser for Morten Messerschmidt. En permanent formand skal vælges af de delegerede på Dansk Folkepartis årsmøde.

- Jeg har lært i politik, at man ikke skal tage sorgerne på forskud. Man skal tage dem, som de kommer. Og nogle gange udebliver de heldigvis. Det må vi tage, når det kommer, men selvfølgelig følger der også et ansvar med, når man påtager sig en post.

Ifølge DR forventes retssagen mod Morten Messerschmidt at blive afgjort 21. december.

I november lød det fra René Christensen, at det slet ikke er sikkert, at Messerschmidt trækker sig som formand ved en dom i byretten.

- Det kommer meget an på, hvad dømt er. Man kan jo blive dømt på mange måder. Man ryger heller ikke ud af Folketinget, fordi man får en fartbøde - for at sætte det sådan op. Det er jo også en dom, sagde han.