Rekordforsøg: Brug 1 minut på at give førstehjælp og red liv

I Nykøbing Falster kunne man i dag deltage i et 12 timer langt rekordforsøg, som TrygFonden står bag, ved at give hjertemassage til en dukke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Brug et minut af dit liv på at lære at redde et andet.

Sådan lyder budskabet fra TrygFonden, der mandag afholder et rekordforsøg i livreddende førstehjælp i Nykøbing Falster og ti andre byer.

På 12 timer vil de se, hvor mange mennesker de kunne få til at give hjertemassage. Rekordforsøget startede klokken 9.00 i morges og fortsætter frem til klokken 21.00.

På torvet i Nykøbing Falster fik de over 100 mennesker til at tage imod udfordringen om at give hjertemassage til en dukke i de første to timer. Og her var læger og medicinstuderende som Banoo Bakir klar til guide de besøgende i at give livreddende første hjælp på den rigtige måde.

quote Jeg føler, at jeg har evnerne til at fortælle til verden, at vi skal have gjort noget ved det, så flere kan yde førstehjælp

Banoo Bakir, medicinstuderende

- Vi har valgt at stille op i dag, fordi vi gerne vil vise, at alle kan gøre en forskel. Og at det ikke er særligt svært at yde førstehjælp, siger Banoo Bakir.

Til daglig læser hun til læge i København, men i dag havde hun valgt at bruge sin dag i Nykøbing Falster af en særlig årsag.

- Jeg brænder for det. Jeg føler virkelig, at det er et budskab, som skal ud. Og jeg føler, at jeg har evnerne til at fortælle til verden, at vi skal have gjort noget ved det, så flere kan yde førstehjælp, siger Banoo Bakir. 

Målet er at mindst 5000 deltager på landsplan

Målet for det landsdækkende rekordforsøg er, at mindst 5.000 personer deltager. For man kan redde liv, hvis man træder til og yder livreddende førstehjælp, når det er nødvendigt.

quote Det er rigtig vigtigt, at alle træder til, hvis nogen falder om og ikke bare venter på at ambulancen kommer

Camilla Birgitte Sørensen, læge

- Det er super vigtigt, da vi ved, at det at yde livreddende førstehjælp øger overlevelseschancerne for dem der får hjertestop. Det er rigtig vigtigt, at alle træder til, hvis nogen falder om og ikke bare venter på at ambulancen kommer, siger Camilla Birgitte Sørensen, som er uddannet læge og en af de fem personer der guidede folk under forsøget.

Ifølge TrygFonden får 67 procent hjælp af en forbipasserende, hvis de falder om med hjertestop. Men det vil TrygFonden gerne have op på 85%. Så håbet er, at de kan nå langt ved at sætte fokus på livreddende førstehjælp med dette rekordforsøg.

Omkring klokken 18.30 havde 162 personer deltaget i forsøget i Nykøbing Falster. Du kan selv se, hvordan tallene er på landsplan på Hjertestarter.dk.