Rajbek vandt fornem pris - nu knokler han på jobbet for at komme til OL

Rajbek Bisultanov har både vundet en EM-titel og en særlig pris som bryder. Nu gælder det OL, så nu knokler han på jobbet for at få et dansk pas.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I virksomheden Granby Pack i Nykøbing Falster er Rajbek Bisultanov ved at skære en transportkasse til blandt de store maskiner. I lørdags var der dog lidt mere glamour over hans liv.

- Det er mega dejligt at komme tilbage på arbejde efter en rigtig god aften, siger han.

Ved det store show Sport 2019, der blev afholdt i Jyske Bank Boxen i Herning i weekenden, blev han nemlig hyldet for sin præstation som bryder.

quote Jeg er superglad for, at jeg har vundet den pris

Rajbek Bisultanov, bryder og vinder af prisen "Intet er umuligt"

Her vandt 24-årige Rajbek Bisultanov prisen Intet er umuligt, fordi han som den første dansker i 93 år har vundet en EM-medalje i brydning sidste år.

Og selvom det var lidt af en udfordring for den unge bryder at indtage scenen, var han meget taknemmelig for prisen.

- Det var lidt hårdt at stå og holde tale foran så mange mennesker. Jeg var lidt nervøs for at lave fejl. Men det var mega dejligt. Og jeg er superglad for, at jeg har vundet den pris, siger han.

- Året har været rigtig fedt, fordi 2019 har været et rigtig godt år. Jeg har vundet EM-guld, og jeg har fået masser af priser og gaver, og så starter 2020 heldigvis også rigtig godt, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rajbek Bisultanov vandt Intet er umulig-prisen til Sport 2019.
Rajbek Bisultanov vandt Intet er umulig-prisen til Sport 2019. Foto: Toyota Danmark Presse

Takkede chefen fra scenen

I snart fire år har han arbejdet hos Granby Pack, hvor chefen har hjulpet med læreplads og fast job. Derfor var den 24-årige bryder ikke i tvivl om, at han måtte takke sin arbejdsgiver fra scenen i lørdags.  

- Først og fremmest skulle jeg have en læreplads og uddannelse. Og så var det lidt svært at få noget andre steder, men Ole (Rajbek Bisultanovs chef, red.) tog hånd om det og sagde, at han gerne ville tage mig ind, siger han.

rajbekbisultanovsport2019.jpg
Læs også
Rajbek flygtede fra krig i Tjetjenien – nu bliver han hædret med pris
rajbekbisultanovsport2019.jpg
Læs også
Rajbek flygtede fra krig i Tjetjenien – nu bliver han hædret med pris

- Det her sted betyder rigtig meget, og jeg har endnu mere at takke Ole for at have hjulpet mig så meget, tilføjer han.

quote Det her sted betyder rigtig meget, og jeg har endnu mere at takke Ole (chef, red.) for at have hjulpet mig så meget

Rajbek Bisultanov, bryder og vinder af prisen "Intet er umuligt"

En af Rajbek Bisultanovs kolleger, Jan Jensen, sig over, at den 24-årige bryder går op i sin sport og høster priser for sine bedrifter.

- Han er en fyr, der er meget dedikeret til sin sport. Det er hans et og alt. Han går op i det med liv og sjæl. Det er klart, for det er der, han har fået en god succesoplevelse. Det giver ham et kæmpe boost og selvtillid uden lige, som han kan bruge i sin hverdag. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Jan Jensen.  

Flygtede til Danmark som barn

Til daglig er Rajbek Bisultanov tilknyttet Herning Brydeklub, mens han bor i Væggerløse på Falster. Her bruger han også mange timer sammen med det danske landshold for brydere, når de træner i Nykøbing Falster.

Det lå ikke lige i kortene, at Rajbek Bisultanov skulle vinde en pris som bryder. Men som titlen antyder, er intet umuligt. 

Han flygtede i 2007 fra Tjetjenien og kom til Danmark kort før nytår sammen med sin familie. Her blev hverdagen med krig for første gang i flere år afløst af en mere rolig tilværelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rajbek Bisultanov var som bryder med ved turneringen Thor Masters i 2016. Allerede dengang blev han spået en stor fremtid.
Rajbek Bisultanov var som bryder med ved turneringen Thor Masters i 2016. Allerede dengang blev han spået en stor fremtid. Foto: ARKIV

Siden startede han op i Herning Brydeklub. I 2016 mødte TV2 ØST den unge bryder på 20 år, da han stillede op ved turneringen Thor Masters. Her havde han store forventninger til sin karriere.

- Jeg drømmer om at blive olympisk mester, verdensmester og Europamester. Hvis jeg har de tre medaljer, så tror jeg, det var det, sagde Rajbek Bisultanov den 20. februar 2016 til TV2 ØST.

Landstræner spåede ham stor fremtid

Allerede dengang spåede den assisterende landstræner, Håkon Nyholm, Rajbek Bisultanov en stor fremtid.

quote Han har et kæmpe potentiale. Han har ikke gået til brydning i så mange år, men har noget medfødt – han har et talent

Håkon Nyholm, assisterende landstræner

- Han har et kæmpe potentiale. Han har ikke gået til brydning i så mange år, men har noget medfødt – han har et talent og god fornemmelse. Så det er en spændende ung herre at arbejde med, sagde Håkon Nyholm.

Dengang slog han dog også fast, at den unge bryder var lidt for glad for mad.

- Han skal lære at kontrollere sin vægt og det her med at leve professionelt, når vi har træningssamlinger. Restitution, kost, søvn og alle de her ting. Der er han ikke så rutineret endnu, sagde Håkon Nyholm dengang til TV2 ØST.

I april måned i 2019 vandt Rajbek Bisultanov EM i brydning som den første dansker i 93 år. Men vejen dertil har ikke altid været lige let.

- Vejen har været rigtig hård, og det er den stadigvæk. Jeg arbejder 37 timer om ugen og bruger tiden på træning ved siden af. Så det er rigtig hårdt.

Nu, hvor Rajbek Bisultanov har vundet guld ved EM, har han sat sig nye mål.

- Nu er det næste skridt VM. Og efter fire år gælder det OL, hvis jeg ikke kan nå det i år. Så håber jeg, at jeg på det tidspunkt har et dansk pas, så jeg kan stille op til OL. Og så skal jeg nok tage guldmedaljen med hjem, siger han.

Misser OL på grund af manglende pas

Egentlig var næste mål de Olympiske Lege i Tokyo til sommer.

Men det kræver en permanent, dansk opholdstilladelse - og Rajbek Bisultanov har fået afslag på sin ansøgning, fordi han ugentligt har arbejdet tre timer for lidt i gennemsnit på Granby Pack i Nykøbing Falster.

I snart fire år har han haft arbejde, men da han i perioder har fået fri til at dyrke sin træning, har han ikke opfyldt kravet om de gennemsnitlige 30 timer om ugen.

- Jeg har haft nogle fridage, fordi jeg skulle træne. Jeg skulle rejse til stævner, mesterskaber og træningslejre. Så jeg har mistet de timer herude. Det er det, der bremser min opholdstilladelse.  

Nu knokler han lige så hårdt bag maskinerne som i træningslokalet, så han kan få indhentet timerne.

Håbet er, at det resulterer i et dansk pas - og dermed muligheden for at kvalificere sig til OL.

- Drømmen er altid at gå efter OL. Det går jeg stadigvæk efter, siger han.

Sammen med prisen i lørdags vandt Rajbek Bisultanov også 75.000 kroner. 


Nyhedsoverblik