Præstø: Forstander nægter sig skyldig

Retsopgøret om søulykken på Præstø Fjord i februar 2011 er blevet indledt torsdag. Tiltalte nægter sin skyld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lundby Efterskoles forstander, Truels Achton Truelsen, nægter sig skyldig i uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse i forbindelse med kæntringsulykken på Præstø Fjord 11. februar forrige år.

Det gjorde den 57-årige forstanders forsvarsadvokat, Peter Giersing, klart ved retsopgørets begyndelse torsdag formiddag ved Retten i Nykøbing Falster.

- Jeg skal på vegne af Lundby Efterskole og min klient nedlægge påstand om frifindelse, sagde Peter Giersing.

Alvorlige tiltaler

Retssagen mod Lundby Efterskole og dennes forstander, 57-årige Truels Achton Truelsen, har til formål at placere ansvaret for den tragiske kæntringsulykke, der kostede en lærer livet.

Både skolen og forstanderen står tiltalt for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse, da det i dag står klart, at flere af eleverne er blevet mere eller mindre alvorligt hjerneskadet som følge af ulykken.

Sagen er under stor bevågenhed, og retsbygningens største retssal er udvidet for at give plads til de mange tilhørere og pressefolk.

Forstander påvirket

En tydeligt påvirket, men rolig Truels Achton Truelsen tog kort før klokken 9.30 plads ved siden af sin forsvarer. Efter planen skal han først afhøres ved fredagens retsmøde.

Der er ligeledes rejst tiltale efter sølovgivningen for "forvoldelse af søulykke og sejlads i strid med godt sømandskab" samt "undladelse af at sikre, at menneskeliv på søen er betryggende sikret".

Det blæste, og vandet var blot to grader varmt, da to efterskolelærere og 13 elever sejlede ud på Præstø Fjord i en dragebåd på en skæbnesvanger tur.

Utilstrækkeligt sikkerhedsudstyr

Båden kæntrede, og alle 15 om bord faldt i det kolde vand, hvor den ene lærer mistede livet. Syv af eleverne måtte efterfølgende genoplives.

Eleverne havde svømmeveste på, men ikke redningsveste, der kunne sikre, at de holdt hovedet over vandet, hvis de skulle miste bevidstheden.

Trods kulden var ingen af de forulykkede iført våddragter, og ud over øsekar var der intet sikkerhedsudstyr i båden.

Der er foreløbigt afsat 10 retsdage til sagen, hvor dommen ventes at falde 1. februar.

/ritzau/


Nyhedsoverblik