Politikere vil til bunds i sag om ulovlig instruks – udvider undersøgelse

En mere omfattende undersøgelse er på vej i sagen om en ulovlig instruks i Guldborgsund Kommune, hvor ansatte blev afkrævet at spare på udsatte børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sagen om en centerchef i Guldborgsund Kommune, der tilbage i november sendte en ulovlig instruks til sine medarbejdere om at spare på udsatte børn, bliver nu underlagt en noget mere omfattende undersøgelse, end der i første gang var lagt op til.

Politikerne ønsker at komme helt til bunds i sagen og finde svar på, hvorfor centerchefen i afdelingen for familie og forebyggelse i en mail til sine medarbejdere krævede, at de gik deres sager igennem for at finde besparelser på 100.000 kroner hver.

quote Vi har udvidet undersøgelsen, så at den skal foretages mellem fem til 10 medarbejdere i stedet for de to til tre

Simon Hansen (S), medlem af byrådet, Guldborgsund Kommune

Det fortæller formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen (S), til TV2 ØST.

- Vi har udvidet undersøgelsen, så at den skal foretages mellem fem til 10 medarbejdere i stedet for de to til tre, der lå. Det er blandt andet for at sikre sig, at de medarbejdere, der deltager, kan optræde så anonymt som overhovedet muligt, hvis de har behov for det, siger han og tilføjer:

- Og vi har også besluttet, at en af de interviewpersoner, der skal være, skal være kommunaldirektøren.

Samtidig lader han en kritik gå i retningen af borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) og kommunaldirektør, Søren Bonde, hvem han mener, ikke har orienteret tilstrækkeligt i sagen.

- Jeg fik den 11. januar at vide, at der havde været den her anonyme henvendelse til Ankestyrelsen, og at de har skrevet til os for at bede om en udtalelse om, hvorvidt de skal rejse en tilsynssag.

Men sagens karakter stod først klar for udvalgsformanden, da sagen skulle drøftes på byrådsmødet 21 januar.

- Selve omfanget af mailen og de voldsomme udtryk, der bliver brugt i mailen, bliver jeg først bekendt med, da jeg ser byrådets dagsorden, siger Simon Hansen, der har givet administrationen klar besked på, at han ikke er tilfreds med, at han først blev orienteret næsten to måneder efter, sagen tog sin begyndelse.

Anonymt tip fik sag til at rulle

Det var den 17. november 2020, at centerchefen sendte den opsigtsvækkende og ulovlige mail ud til sine medarbejdere med krav om besparelser for 100.000 kroner. I dagene efter fulgte flere mails, hvor retorikken om besparelser blev mere moderat for til sidst helt at være udeladt. Nu handlede det i stedet om "et ensartet serviceniveau".

På dette tidspunkt havde Ankestyrelsen dog allerede fået et anonymt tip med en kopi af den første mail.

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) afviser, at han skulle have haft kenskab til sagen om den ulovlige instruks før det øvrige byråd - herunder formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget.
Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) afviser, at han skulle have haft kenskab til sagen om den ulovlige instruks før det øvrige byråd - herunder formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Styrelsen har efterfølgende bedt Guldborgsund Kommune forklare, hvordan den fremover vil sikre, at der ikke bliver truffet ulovlige afgørelser i Center for Familie og Forebyggelse.

Borgmesteren afviser dog, at han skulle have haft kendskab til sagen på et tidligere tidspunkt end formanden for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget.

quote Jeg er lige så overrasket som ham, at man ikke har set den her politisk, før den ligger på en udvalgsdagsorden

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester

- Min fornemste opgave er at informere udvalgsformændene, hvis der er noget, der kommer til mit kendskab, siger John Brædder og tilføjer:

- Hvis jeg havde haft kendskab til det her, før det ligger på en udvalgsdagsorden med den her konkrete mail, så havde jeg kontaktet Simon (Hansen red.) og spurgt, om han havde set den. Jeg er lige så overrasket som ham, at man ikke har set den her politisk, før den ligger på en udvalgsdagsorden.

Begge parter er dog enige om, at det er en god ting, at undersøgelsen bliver udvidet.

- Det, der er Økonomiudvalgets og byrådets ønske, er at få afdækket alle vinkler af den her sag. Det skal vi gerne have kombineret med den uvildige undersøgelse som den ene ting og undersøgelsen af arbejdsmiljøet på området, siger John Brædder.