Plejehjem satte fokus på hygiejne - nu har de ældre ikke været syge i et år

Målet på plejecenter Præstemarken i Stubbekøbing var at undgå, at de ældre ikke fik urinvejsinfektioner i 100 dage og at bruge mindre antibiotika.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er formiddag på Plejehjemmet Præstemarken i Stubbekøbing. 

I boenheden Sneglehuset fejrer de ti beboere, at det er Hans Erik Mammens fødselsdag. Der er flag på det fælles langbord i opholdsstuen, og der bliver serveret morgenmad fra beboernes fælleskøkken.

- Vi hygger os, når vi skal have mad, og vi hygger os til kaffen, og vi hygger os om morgenen, når vi får morgenmad, vi har det rigtig rart, fortæller en af beboerne, Betty Andersen.

quote Vi skåler meget, og så bliver der skyllet et par ekstra glas ned

Anna Mortensen, social- og sundhedsassistent, Præstemarken

Men det er ikke kun fødselsdagen, der er værd at fejre på plejehjemmet.

Det seneste år har nemlig budt på store forandringer, og nye rutiner omkring beboernes personlige hygiejne har gjort beboerne mere friske.

- Nu oplever vi, at de ældre kan deltage i de sociale aktiviteter, vi har i huset, og de spiser og drikker mere og er mere friske, hvor de tidligere måske lå mere i sengen, fortæller Marlene Lundemand, der er hygiejnesygeplejerske i Guldborgsund Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Betty Andersen er 97 år og stadig frisk. Hun er glad for at bo på Præstemarken i Stubbekøbing. 
Betty Andersen er 97 år og stadig frisk. Hun er glad for at bo på Præstemarken i Stubbekøbing.  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Normalt er urinvejsinfektioner en helt almindelig del af hverdagen på et plejehjem. De ældre plejehjemsbeboere er ofte inkontinente, de bruger ble, og de ligger meget ned.

Alt dette kan være medvirkende til, at en urinvejsinfektion kan opstå. Samtidig har de ældre, der oftest er demente, svært ved at forklare, hvis de har symptomer.

Danmark topper i brugen af antibiotika

I Sneglehuset var der i gennemsnit en af de ældre, der var syg hver måned.

- Så har de det rigtig skidt, og så bliver de urolige, og det smitter af på hele gruppen. Den ældre syge bliver forvirret og kan falde, og så har vi risiko for, at de kan brække for eksempel en hofte og skal indlægges, fortæller Marlene Lundemand.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Der bliver fejret fødselsdag i beboernes fælles opholdsstue.  
Der bliver fejret fødselsdag i beboernes fælles opholdsstue.   Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Urinvejsinfektioner, hud- og sårinfektioner og luftvejsinfektioner er grunden til, at der bliver udskrevet rigtig meget penicillin til beboerne på de danske plejehjem.

Danmark ligger helt i toppen i Europa, når det kommer til brugen af antibiotika mod urinvejsinfektioner.

Forbruget skal nedbringes 

I den europæiske undersøgelse HALT 3 fra 2017 fik 10,5 procent af beboerne på de plejehjem, der var med i undersøgelsen, antibiotika på undersøgelsesdagen, i Europa var gennemsnittet 4,9 procent. 

Der er altså et mere end dobbelt så stort forbrug i Danmark.

- Det er vi ikke så glade for. Man gør det jo for, at den ældre skal slippe for at blive syg, men vi vil hellere have, at man forsøger at udrede, hvorfor den ældre får urinvejsinfektion igen og igen, og om det er muligt at forebygge på en anden måde. Det er klart et område, hvor vi skal blive bedre i Danmark, fortæller Christian Stab Jensen, akademisk medarbejder og ph.d. i Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter under billedet. 

En vigtig del af at forebygge urinvejsinfektioner er, at de ældre drikker rigeligt. Derfor forsøger personalet at få drikkevarerne til at se indbydende ud. 
En vigtig del af at forebygge urinvejsinfektioner er, at de ældre drikker rigeligt. Derfor forsøger personalet at få drikkevarerne til at se indbydende ud.  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Statens Serum Institut koordinerede den danske del af HALT 3. De inviterede de danske plejehjem til at deltage i undersøgelsen, og Marlene Lundemann besluttede sig for at sige ja tak til at deltage.

Sendte tal til analyse

Derfor gik hun i gang med at interviewe personalet på Præstemarken og fire andre plejehjem i Guldborgsund Kommune.

Hun spurgte ind til inkontinens, om borgeren brugte kateter eller selv gik på toilettet, om borgeren var i behandling med antibiotika, og om borgeren fik forebyggende penicillin for blærebetændelse.

Derefter sendte hun talmaterialet til analyse.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Marlene Lundemand, der er hygiejnesygeplejerske i Guldborgsund Kommune, er i gang med at indføre helt nye hygiejne-rutiner på alle plejehjem i kommunen. 
Marlene Lundemand, der er hygiejnesygeplejerske i Guldborgsund Kommune, er i gang med at indføre helt nye hygiejne-rutiner på alle plejehjem i kommunen.  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Det viste sig, at beboerne på Præstemarken oftere havde urinvejsinfektioner end gennemsnittet på landsplan. I alt drejede det sig om 6,7 procent mod 2,8 procent på landsplan.

Da Marlene Lundemand så tallene, besluttede hun sig for at iværksætte et hygiejneprojekt, der skulle sætte fokus på, at færre beboere blev syge og skulle have antibiotika, og at personalets rutine omkring vask af de ældre, brug af klude og håndklæder, desinfektion af fade med videre skulle ændres.

Nye rutiner

Det hele gik ud på at forhindre bakterier i at blive overført, for eksempel mellem personalet og den ældre.

- Alle 50 medarbejdere fik undervisning i to timer, hvor vi talte om håndhygiejne, brug af værnemidler, handsker og forklæde. Vi talte om, hvordan man vasker helt korrekt og kun bruger kluden en gang til ét strøg i stedet for at folde den og bruge flere sider, fortæller Marlene Lundemann.

quote Samtidig bruger vi fine vinglas, så vi kan skåle

Anna Mortensen, social- og sundhedsassistent, Præstemarken

Samtidig er der indført faste toilettider, så den ældre kan komme op og sidde og ikke skal ligge ned og besørge.

Et andet tiltag handler om, at de ældre skal have rigeligt at drikke, målet er 1,5 liter om dagen.

- Vi sørger for, at det ser mere indbydende ud, og så serverer vi chips, som er salte og giver tørst. Samtidig bruger vi fine vinglas, så vi kan skåle. Næsten alle har været vant til at skåle, så vi skåler meget, og så bliver der skyllet et par ekstra glas ned, fortæller social- og sundhedsassistent på Præstemarken Anna Mortensen.

Hygiejneprojekt på plejecenter Præstemarken i Stubbekøbing

 Personalet har fokus på:

  • Alle medarbejdere er undervist i generel hygiejne og forebyggende tiltag
  • Brug af forklæde ved alt personlig pleje
  • Korrekt nedre toilette – ét strøg – så smides vaskekluden ud
  • Væskeskema – registrering af væskeindtag på ca. 1,5 l i døgnet
  • Faste toilettider og bleskift
  • Fokus på håndhygiejne
  • Desinfektion af vaskefad og bord
  • Håndklæder bruges kun en gang, så bliver de smidt til vask

Målet var i første omgang at undgå urinvejsinfektioner i 100 dage. Nu fejrer projektet snart, at ingen af beboerne har været syge med urinvejsinfektion i et helt år. 

En urinvejsinfektion kan være yderst alvorlig hos ældre.

- Dels er det ubehageligt for den ældre, og dels er der den risiko hos ældre mennesker, at en urinvejsinfektion kan føre til, at bakterierne går over i blodbanen og giver blodforgiftning. Ældre mennesker har i forvejen et nedsat immunforsvar, og derfor kan dette potentielt føre til, at de dør. Det er klart noget, man skal være opmærksom på, siger Christina Stab Jensen.

Risko for bakterier med resistens

Projektets fokus på at undgå at bruge penicillin glæder Statens Serum Institut.

- Vi er meget begejstrede for projektet, for det medfører, at forbruget af antibiotika er blevet reduceret. Vi er meget optaget af resistensproblematikken, hvor vi er bekymrede for, at bakterier bliver resistente over for den antibiotika, vi har.

Læs også
Plejehjem åbner købmandsbutik for beboerne - har allerede skønhedssalon og mandeværksted
Læs også
Plejehjem åbner købmandsbutik for beboerne - har allerede skønhedssalon og mandeværksted

- Vi ved, at jo mere antibiotika, der bruges, jo større er risikoen for, at bakterier udvikler resistens. Til sidst risikerer vi at have det problem, at vi ikke har en effektivt antibiotika, og man risikerer at kunne dø af en simpel urinvejsinfektion, fordi man ikke kan behandle den, siger Christian Stab Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Stemningen i boenheden Sneglehuset på Præstemarken er bedre, og der er mere overskud. Tidligere brugte personalet tid på at tage sig af dem, der var syge. 
Stemningen i boenheden Sneglehuset på Præstemarken er bedre, og der er mere overskud. Tidligere brugte personalet tid på at tage sig af dem, der var syge.  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Hygiejneprojektet har kostet 5.000 kroner at gennemføre. Pengene er først og fremmest gået til uddannelse af personalet i de nye rutiner.

- Vi har købt nogle få ting, vi kørte i Jysk og købte en ordentlig stak håndklæder til tre kroner stykket. Men sådan et projekt koster ingenting i forhold til, hvad det koster at få indlagt en borger på sygehuset, så de penge er hurtigt tjent ind, fortæller Marlene Lundemand.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Fredag den 23. august var der igen fest på plejehjemmet, da de fejrede 300 dage uden infektioner. Der blev hygget med en lækker frokost. 
Fredag den 23. august var der igen fest på plejehjemmet, da de fejrede 300 dage uden infektioner. Der blev hygget med en lækker frokost.  Foto: Marlene Lundemand

Små tiltag gode for beboerne

Og selv om der først var skepsis hos personalet, så beviste resultaterne hurtigt, at projektet var en succes.

- Som dagene gik, kunne vi se, at de her små tiltag gør noget godt for vores beboere. De spiser og drikker mere, og de har det generelt bare bedre, ligesom os andre, hvis vi er raske, siger Anna Mortensen.

Bag om projektet

95 danske plejehjem fra i alt 15 kommuner deltog i det såkaldte HALT 3-projekt i 2017 om forekomst af infektioner og forbrug af antibiotika på danske plejehjem. 

 

I alt deltog 3.346 beboere på de 95 plejehjem.

 

Projektet var en del af en større europæisk undersøgelse, som ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control, red.) står for.

 

I Danmark var det Statens Serum Institut (SSI, red.), der stod for at koordinere undersøgelsen. 

 

De tre hyppigste infektioner, SSI fandt i undersøgelsen:

Urinvejsinfektioner med 2,8 procent

Hud og sårinfektioner med 2,3 procent

Luftvejsinfektioner med 1 procent

 

HALT 3-projektet er en såkaldt prævalensundersøgelse, dvs. et øjebliksbillede, og resultatet er altså ikke tal over tid, men andelen på en given dag.

 

6,7 procent af de i alt 60 beboere på Præstemarken havde urinvejsinfektion, den dag undersøgelsen blev udført, mod gennemsnittet, der var på 2,8 procent.  

 

I Danmark fik 10,5 procent af beboerne antibiotika på undersøgelsesdagen, i Europa var gennemsnittet 4,9 procent. 

Målet var 100 dage uden urinvejsinfektion.

Men projektet kan snart fejre etårsdag uden brug af antibiotika og uden sygdom. Siden projektet gik i gang, har ingen af de ældre haft en urinvejsinfektion, og de har derfor ikke haft behov for antibiotika.

Artiklen fortsætter under billedet. 

På Præstemarken er de gode til at fejre deres succeser. Da projektet havde kørt i 300 dage uden urinvejsinfektioner, blev der serveret gammeldags æblekage til dessert. 
På Præstemarken er de gode til at fejre deres succeser. Da projektet havde kørt i 300 dage uden urinvejsinfektioner, blev der serveret gammeldags æblekage til dessert.  Foto: Marlene Lundemand

De nye rutiner glæder også de ældre.

- Det er meget flot, at vi får sådan en pasning, så vi ikke bliver syge, det er det. Vi har det godt her, siger Betty Andersen. 

Inviterer på brunch  

Etårsdagen kommer ikke til at gå stille af sig på Præstemarken. Beboerne skal have stor brunch, og deres familie er også inviteret.

Ole spiller dart
Læs også
Alzheimerforening roser projekt: - Godt at gøre noget ekstra for demenspatienter
Ole spiller dart
Læs også
Alzheimerforening roser projekt: - Godt at gøre noget ekstra for demenspatienter

- Vi skal hygge os og pynte op og have lækker mad, siger Anna Mortensen, der står i spidsen for at fejre dagen. 

De nye hygiejnerutiner skal nu indføres på de øvrige 10 plejehjem i Guldborgsund Kommune.


Nyhedsoverblik