Peter har købt sin egen kampvogn: - Jeg kunne ikke leve uden

En drengedrøm er gået i opfyldelse for Peter Folmann, der har købt en kampvogn fra 1959. Nu står den i hans have i Stubbekøbing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du kommer igennem Stubbekøbing og ser en mand komme fræsende i en kampvogn på 3,7 tons, så skal du ikke blive nervøs.

Det er formentlig bare Peter Folmann, der er ude og lufte et af sine sidste indkøb.

- Man kan jo ikke lade være med at køre rundt med et smil på læben. Jeg synes, at det er et supersjovt og charmerende køretøj. Hvor mange kan sige, at de har mulighed for lige at gå ud og starte deres lille kampvogn?

quote Det var once in a lifetime. Så hvis jeg ikke købte den nu, så får jeg aldrig muligheden igen

Peter Folmann, Stubbekøbing

Sådan beskriver Peter Folmann den oplevelse, det er at køre i den kampvogn, han har købt ved lidt af et tilfælde. Det kommer vi tilbage til senere. 

Først lige lidt om, hvad det egentlig er for en størrelse, der nu holder i indkørslen hos Peter Folmann i Stubbekøbing.

Der er tale om en mindre, grøn kampvogn af mærket Daimler Ferret MK2. Kampvognen er fra 1959 og er produceret i lidt under 4.000 eksemplarer. I Danmark findes der i dag omkring fem eksemplarer.

Det har været et køretøj, der har været muligt at sende ind bag fjendens linjer for at rekognoscere. Hvis man skulle blive opdaget af fjenden, kunne man komme hurtigt væk, da den kan køre omkring 100 kilometer i timen – endda også i bakgear.

Kampvognen vejer 3,7 tons og er udstyret med en sekscylindret Rolls Royce V60-motor. Og så skal miljøforkæmperne måske hoppe ned til næste afsnit – køretøjet klarer mellem to og fire kilometer per liter brændstof.

quote Det kan godt være, at andre tænker, ’hvad skal man med en kampvogn?’ Hvis den gør én glad, så skal man have en kampvogn

Peter Folmann, Stubbekøbing

Jo, det er lidt af en maskine, som Peter Folmann har købt sig.

- De fleste har, da de var små drenge, tænkt, kampvogne, det er da fedt. Det har jeg da også, men jeg har ikke tænkt over, at det er noget, jeg kunne have.

Artiklen fortsætter under billedet.

210125 kampvogn1
Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Sendte salgsannonce som joke

Og så er vi tilbage ved, hvordan Peter Folmann fik fingre i kampvogn. Det hele startede med, at hans ven sendte ham en salgsannonce, hvor kampvognen var sat til salg. Peter Folmann syntes dog ikke, at det var en joke. Han sprang til med det samme.

- Jeg tænkte hvad? Kan man købe en kampvogn? Hvad snakker han om? Så klikker jeg på linket og ser, at det kan man. Jeg var simpelthen nødt til at eje sådan en. Jeg kunne ikke leve uden, siger Peter Folmann med et grin og fortsætter:

- Det var once in a lifetime. Så hvis jeg ikke købte den nu, så fik jeg aldrig muligheden igen.

quote Man ved aldrig, hvad man kan bruge en kampvogn til. Hvad kan man ikke bruge en kampvogn til?

Peter Folmann, Stubbekøbing

Peter Folmann havde tilfældigvis lige fået udbetalt en masse overarbejde. Så han kørte afsted for at se køretøjet og kom hjem med sin helt egen kampvogn, 65.000 kroner fattigere. 

Måske lyder det som en stor udskrivning, men skal man tro Peter Folmann, så var der tale om et vaskeægte knaldtilbud.

- Jeg fik den til 65.000, hvilket er et absolut fund til de penge. Hvis du skal købe den i England eller USA, så er den betydeligt dyrere.

Artiklen fortsætter under billedet.

210125 kampvogn3
Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

- Byens fedeste havetraktor

Men hvad skal man egentlig bruge en kampvogn, der kan køre 100 kilometer i timen, til? Peter Folmann drømmer om, at den på et tidspunkt kan blive indregistreret, så den kan køre på landevejene omkring Stubbekøbing.

Naboerne skal dog ikke frygte for røg fra kampvognens røggranater eller brag fra den roterende kanon på toppen. Begge dele er nemlig deaktiveret.

Indtil drømmen om at køre på landevejene går i opfyldelse, er der dog masser af muligheder.

- Man ved aldrig, hvad man kan bruge en kampvogn til. Hvad kan man ikke bruge en kampvogn til?

Kampvognen har rundet 1.700 miles på speedometeret – eller hvad der svarer til omkring 2.700 kilometer – så det er altså ikke langt, den har kørt i sit 62 år lange liv. Ifølge vognens registreringsnummer har den dog også brugt det meste af sit liv på en ambassade, så den har formentlig ikke været i krig.

Det har Peter Folmann tænkt sig at lave om på, i hvert fald i overført betydning.

- Jeg kan gå i krig med havearbejdet. Jeg bruger den som havetraktor, griner han, mens han står op gennem lugen i toppen af kampvognen.

- Jeg synes selv, at jeg har byens fedeste havetraktor.

Indtil videre har han blandt andet brugt den til at rive træer og buske op i sin have.

Peter Folmann er glad for sit nye indkøb, som han regner med at kunne have i de næste mange år. Og hvis andre skulle sidde med en drøm, enten om at eje en kampvogn eller noget helt andet, så har han en klar opfordring:

- Hvis der er noget, man virkelig gerne vil, så skal man bare gøre det. Så må man være lidt mere ligeglad, man skal leve i nuet. I mit tilfælde var det så at købe en kampvogn.

- Det kan godt være, at andre tænker, ’hvad skal man med en kampvogn?’ Hvis den gør én glad, så skal man have en kampvogn. 

210125 kampvogn4
Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST