Peter fandt en helt ny krabbeart - nu er den opkaldt efter ham

Peter Bennicke har fået en ny art troldhummer opkaldt efter sig efter et særligt fund for otte år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Protomunida bennickei.

Et navn, der måske ikke giver mening for mange - men for amatørgeolog Peter Bennicke fra Stevns har det stor betydning.

For omkring otte år siden gik han en tur langs stranden Hesnæs på Østfalster, og her gjorde han et helt særligt fund.

- Det var nogle bestemte sten, jeg fandt. Så fandt jeg ud af, at man kunne slå dem over, og så var der en krabbe i nogle af dem. Det endte med, jeg fandt en del sten, der var krabber i, fortæller Peter Bennicke.

quote Det er lidt af en drøm, når man er fossiljæger

Peter Bennicke, amatørgeolog

Inde i stenen gemte sig hele to fossiler af forskellige krabber. Den ene lidt større end den anden. Begge gemmer på en god historie, men vi starter med historien om den mindste af krabberne. 

Peter Bennicke fandt for cirka otte år siden en helt ny krabbeart - eller nærmere bestemt en troldhummer. Det er den, der kan ses til venstre på billedet.
Peter Bennicke fandt for cirka otte år siden en helt ny krabbeart - eller nærmere bestemt en troldhummer. Det er den, der kan ses til venstre på billedet. Foto: Peter Bennicke

Den lille krabbe gemte sig nemlig i hjørnet af fossilet, og det var særligt den, der fik eksperternes interesse. Peter Bennicke præsenterede fossilet for Sten Lennart Jakobsen, der er professor emeritus i geologi. 

- Han så, at der lå to små krabber nede omkring benene på den større krabbe. Den lille krabbe viste sig så at være af en ny art, og det er derfor, den har fået mit navn, siger Peter Bennicke.

Læs også
Har jagtet fossiler i over 20 år: Peter bliver kaldt for danekræ-kongen
Læs også
Har jagtet fossiler i over 20 år: Peter bliver kaldt for danekræ-kongen

Krabben han havde fundet var en helt ny art af troldhummer, og når man finder en ny art, ja så kan man få den opkaldt efter sig.

- Det er lidt af en drøm, når man er fossiljæger, at blive foreviget med et navn på et fossil. Det er stort, siger Peter Bennicke.

Troldhummeren, der gemte sig i Peter Bennickes fossil.
Troldhummeren, der gemte sig i Peter Bennickes fossil. Foto: Peter Bennicke

Fund del af ny forskningsartikel

Statens Naturhistoriske Museum blev en del af fundet af den nye troldhummer. Her fik Sten Lennart Jakobsen, der på daværende tidspunkt arbejdede på museet, interesse for fundet.

Han tog kontakt til den amerikanske krabbeforsker Adiël A. Klompmaker, og så blev de enige om at lave et samarbejde.

- Vi bliver enige om, det her er nyt materiale. Det vil vi inkludere i et igangværende projekt, der handler om en samlet beskrivelse om hele verdens fossile troldhummere, siger Sten Lennart Jakobsen.

Forskningsartiklen blev udgivet i tidskriftet Journal of Paleontology den 6. maj sammen med en beskrivelse af en lange række andre troldhummere.

Det var dog ikke det eneste store fund Peter Bennicke havde gjort.

Læs også
Sjældent fund på Stevns Klint:
Amatørgeolog finder tænder og knogler fra forhistorisk rovdyr
Læs også
Sjældent fund på Stevns Klint:
Amatørgeolog finder tænder og knogler fra forhistorisk rovdyr

I fossilet var også en anden og lidt større krabbe. Denne var af arten Dromiopsis elegans, der dog ikke var ukendt. Dette fund var dog særdeles velbevaret. 

- Det var et fantastisk fund, fordi det var en krabbe, der havde bevaret klosaks og gangben. Det er ret usædvanligt for den tidsperiode. I Faxe er der masser af krabber, men det er alle sammen løsdele. Det er hudskifterester, så der er ikke fundet nogen, der er intakte. Så da han finder den, er jeg med det samme sikker på, at dét her, det er noget særligt, siger Sten Lennart Jakobsen.

Peter Bennicke fandt også denne særdeles velbevarede krabbe. Den blev efterfølgende tildelt titlen Danekræ.
Peter Bennicke fandt også denne særdeles velbevarede krabbe. Den blev efterfølgende tildelt titlen Danekræ. Foto: Peter Bennicke

Fundet blev derfor tildelt titlen danekræ, som er en gruppe af fund af stor naturhistorisk værdi. Disse bliver udpeget af et særligt udvalg, som blandt andet Sten Lennart Jakobsen har været en del af.

- Han er en eminent fossilsamler, siger Sten Lennart Jakobsen om Peter Bennicke. 

Hvad er Danekræ?

- Danekræ er jordfundne naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi og er den geologiske pendent til danefæ-ordningen.

- Begrebet danekræ blev indført i forbindelse med Folketingets revision af Museumsloven i 1989.

- Hvis du tror, du har fundet et danekræ, skal du vise det til nærmeste naturhistoriske museum, der så vil sørge for, at det bliver videresendt til danekræudvalget.

- Når et fund er blevet indleveret til bedømmelse, bliver det vurderet af nationale eller internationale eksperter, der skriver en indstilling om, hvorvidt fundet er vigtigt nok til at blive danekræ eller ej.

- Bestemmelserne om danekræ er indført for at sikre de mest betydningsfulde naturhistoriske fund for den danske offentlighed.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum

Danekræ-kongen

Danekræ-fundet er langt fra Peter Bennickes første. 

Han har i 28 år ledt efter fossiler som sin hobby, og det er efterhånden blevet til mange historiske fund.

- Jeg tror jeg har fundet 43 danekræ. Jeg har også solgt tre hele samlinger, siger Peter Bennicke.

- Mine hylder i mine glasskabe bliver hurtigt fyldt op. Jeg har ikke andet valg end at komme hurtigt af med det, for der er simpelthen ikke plads til det hele.  

Udover krabberne har Peter Bennicke blandt andet også fundet nogle ældgamle fossiler af blæksprutter, tænder fra en 66 millioner år gammel mosasaur, tænder fra en rovfisk og rester af en sjælden fortidskrokodille.

- Det er en skattejagt. Det er noget, jeg brænder for, og jeg brænder for at finde noget unikt, som måske kan tilføre videnskaben noget ny viden og give videnskabsfolk noget at arbejde med, siger Peter Bennicke. 

Læs også
Rester af sjælden fortidskrokodille fundet ved Stevns Klint
Læs også
Rester af sjælden fortidskrokodille fundet ved Stevns Klint

Selvom Peter Bennicke efterhånden har fundet mange historiske fossiler, så er det altså første gang, at han har fået noget opkaldt efter sig. 

Sten Lennart Jakobsen, der nu er tilknyttet Geomuseum Faxe, håber, at troldhummeren kan blive udstillet på museet. Krabben Dromiopsis elegans er lige nu udstillet på Statens Naturhistoriske Museum.