Penge får ikke børn til at tisse

I TV2Øst's nye Magasin, Missionen, viser vi aften, at der er store problemer med toiletsvineriet på selv helt nye skoler i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beskidte folkeskoletoiletter får mange skolebørn til at holde sig og blive syge. Men noget tyder på, at det ikke er nye toiletter der skal til for at ændre børnenes adfærd på toilettet.

En rundringning viser, at beskidte toiletter har været eller er et problem på størstedelen af regionens skoler, såvel nye som gamle. 

TV2 Øst har besøgt Ellekildeskolen i Sakskøbing, som blev indviet for bare et år siden. Bygningerne stadig nærmest dufter af nybyggeri. Men det er langtfra, hvad man kan sige om toiletterne. Selvom rengøringpersonalet gør rent hver morgen, så er toiletterne så beskidte, at mere end 30 af skolens 400 elever holder sig i skoletiden.

- Det værste jeg har oplevet var, at jeg kom ind på toilettet, hvor der var lort på væggene. Jeg bruger aldrig toilletterne mere, fortæller Nikoline Holten fra 3. Klasse. 

Fuglebjergskolen ved Næstved har både toilletter bygget i 1990’erne og i 1970’erne. Her har elevernes toiletadfærd også af og til været oppe til debat. Men inspektør, Lise Bjerre oplever ikke, at børnene er bedre til at passe på de nye toiletter.  

Adfærdspsykolog Kaare Beck forklarer problemet med manglende ansvarsfølelse: 

- Mange elever kan godt finde ud af at efterlade toilettet pænt, når det de møder ind til om morgenen er pænt og rengjort. Men rammer bare nogle enkelte uopdragne elever ved siden af uden at tørre op, så eskalerer svineriet. Det er helt ligesom når du møder ind til en rodet entré derhjemme. Så indbyder det heller ikke til, at du sætter dine sko pænt ved siden af hinanden. 

Beskidte folkeskoletoiletter har været et debateret tema i mange år. Men tidligere har debatten handlet om penge. I år beviljede Socialministeriet så det, der skulle have været løsningen. Nemlig 100 millioner kroner til renovering af kommunale daginstitutioner og folkeskoler. Ifølge Kaare Beck ændrer de penge ikke på, at eleverne holder sig i skoletiden.

- De fysiske rammer gør ingen forskel. Når bare der er nogle få, der ikke kan styre sig, så har vi balladen. Man bliver simpelt hen nødt til at ændre børnenes indstilling ved at gi dem ansvarsfølelse.

Se med på Kanal Øst i aften kl. 20 og se hvordan det er gået Ellekildeskolen, efter at de satte et forsøg i værk.


Nyhedsoverblik