Paraffinforurening langs Falsters østkyst

En stor mængde størknet paraffin er skyllet i land på stranden på det nordøstlige Falster. Paraffinen stammer formentlig fra et skib, der har renset sine tanke til havs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er ganske enkelt noget værre svineri. Det svarer til at have plastik og mælkekartoner liggende over det hele. Thomas Bjerre er nabo til stranden på Falster, og bruger hver dag de naturskønne områder. Men i går var det et noget anderledes syn, der mødte ham på stranden. 

Gullige klumper af størknet paraffin ligger langs hele strækningen fra Næsgaard til Tunderup Strandvej og Generalens Lysthus ved Corselitze. Et bælte på over 20 km kyst, dænget til med paraffin, der ser ud og føles ligesom stearin.

- Jeg ringede naturligvis til miljøvagten, og de kom og tog prøver af det, siger Thomas Bjerre til TV Øst i dag. 

Paraffinen stammer efter al sandsynlighed fra et skib, der helt lovligt har renset sine tanke til havs. Det må de nemlig gerne så længe de er mere end 12 sømil fra kysten. Dermed kan paraffinen drive i land på blandt andet de danske kyster. 

- Jeg synes at det er noget forfærdeligt svineri og det er er ikke særlig kønt. Det skal afgjort renses op, uanset om det er farligt eller ej. Det pynter jo ikke ligefrem, siger Hanne Westergaard fra Nykøbing Falster, der sammen med sin mand er ude at spadsere langs kysten. 

Miljømyndigheden har underrettet både Søværnet og Vordingborg kommune, da paraffinen også kan være skyllet i land på Bogø og Møn, men da paraffin først smelter ved over 30 grader, er det relativt ufarligt at have liggende på stranden på denne årstid. Derfor er det først på mandag, at man vil se på om der er brug for en oprydningen af stranden.