56-årige Palle Schilling fra Væggerløse er en blandt få patienter i Danmark, der lider af en for kort tyndtarm. Det betyder, at han ikke kan optage den fysiske mad, som han spiser.
Derfor har en lille trolley-kuffert i de seneste fem år været hans tro følgesvend. I den gemmer sig en pose med kunstig mad på flydende form, hvorfra Palle Schilling gennem en slange får ernæringen ind i kroppen gennem et kateter ved venstre bryst – uanset hvor han befinder sig.
Det giver bare alt. Livsglæde – det kan ikke understreges nok
- Hvis ikke jeg fik den ernæring, så døde jeg af slut. Så det er så nemt med det – det er er min livsforlænger og min natmad, som jeg kalder den, fortæller han til TV2 ØST.
Den rullende madpakke har helt konkret betydet, at Palle Schilling efter flere år som førtidspensionist i dag kan give en hjælpende hånd med hos Nykøbing Falster Travbane. Noget, der var helt utænkelig før.
- Det giver bare alt. Livsglæde – det kan ikke understreges nok, siger han.
Kun en halv meter tarm
Grunden til at Palle Schilling er endt som korttarmspatient trækker tråde tilbage til 1976, hvor hans blindtarm sprængte, og i 2017 fik han fjernet stort set alle tarme efter mange års problemer med maven.
Det betyder, at Palle Schilling i dag kun har 50 centimeter tilbage af sin tyndtarm, og derfor kan han ikke optage den fysiske mad, han spiser.
- Fordi der kun er en halv meter tarm, er der ikke ret langt fra input til output. Der går altså ikke ret lang tid inden, så ligger den i stomien, forklarer Palle Schilling om, hvad der sker, når han spiser.
Med mindre end to meter tyndtarm går Palle Schilling ind under gruppen af korttarmspatienter. Normalt rummer menneskekroppen op til syv meter tarm.
En blandt 330
Ved at have sin mad med i en taske slipper Palle Schilling for at sidde lænket til et dropstativ i halve døgn ad gangen.
- Det er altså rart, at du kan tage ud en lørdag aften og spise hos familie eller venner – og så kan du bare tage din næring med og koble den til, når du synes, det er tid, forklarer han og tilføjer:
- For når du skal have den koblet til 10-12 timer, og først er hjemme ved midnat – så er den først op ad 12 næste formiddag, før du kan koble det fra, og det er ikke altid lige praktisk.
Ifølge Palle Bekker Jeppesen, der er professor og ledende overlæge på Rigshospitalets afdeling for tarmsvigt findes der omkring 330 patienter som Palle Schilling.
Og for dem er der betydelig forbedring af livskvaliteten, når maden kan være med på hjul.
- Det betyder frihed. Det betyder en fornemmelse af, at man ikke er helt så anderledes, som de ellers føler sig. Lige pludselig kan de få madpakken med på landevejen og komme væk fra den sociale isolation, som mange af de her patienter ellers er i.