Pædagog takker nej til iPad-forbud: - Man fratager os et pædagogisk redskab

Guldborgsunds borgmester Simon Hansen tager sig til hovedet over regeringens plan om at lave forbud mod at bruge skærme i vuggestuer og børnehaver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Legepladsen hos Nordstjernen i Nykøbing Falster genlyder af skrål, skrig og larm fra hjulene på mooncars, der fræser hen over fliserne.

Det er en dag som enhver anden i institutionen. Men snart kan pædagogerne miste et redskab for at tilfredsstille børnenes spørgelyst. Regeringen barsler nemlig med et forbud mod iPads, tablets og andre skærme i institutionerne.

quote Væk med skærmene. Frem med nogle legoklodser og ud i sandkassen. Det er det, som det handler om

Mattias Tesfaye (S), børne- og undervisningsminister

Men det er mærkeligt, siger Henri Foged Larsen, der er pædagog i Nordstjernen.

- Vi bruger skærmene, når vi oplever, at børnene søger viden, som vi ikke umiddelbart kan svare på. Så kan vi bruge det til hurtigt at slå nogle dyr op, eller tage billeder af dyr. Eller vi kan synge og danse, og finde noget musik, som børnene synes er interessant, siger han.

Henri Foged Larsen fra Nordstjernen er ked af et indgreb. Men han vil gerne tale om, hvordan man kan bruge iPads klogt.
Henri Foged Larsen fra Nordstjernen er ked af et indgreb. Men han vil gerne tale om, hvordan man kan bruge iPads klogt. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Skærmene er ikke noget der fylder - men en ekstra måde at tilfredsstille videtrangen hos nysgerrige børn.

Læs også
Endnu et indbrud på skole: 40 iPads stjålet
Læs også
Endnu et indbrud på skole: 40 iPads stjålet

- Nogle dage er den egentlige skærmtid nul minutter - andre gange op til måske et kvarter. Men det er ikke noget, der fylder, siger han.

- Et forbud mod at bruge iPad vil fratage os et pædagogisk redskab, siger han.

Ud i sandkassen

Det kan dog snart være fortid i børnehaven. Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vil nemlig helt forbyde børnene at bruge skærmene.

- Væk med skærmene. Frem med nogle legoklodser og ud i sandkassen. Det er det, som det handler om, sagde han til TV 2 mandag.

Han kommer med forslaget, fordi trivslen hos mange daginstitutioner er faldende - og mange børn samtidig er lidt for glade for at bruge skærmene efter ministerens mening.

Læs også
Reparation af skole-iPads koster en million for Sorø Kommune
Læs også
Reparation af skole-iPads koster en million for Sorø Kommune

- Vi kan jo se, at der har været en ret kraftig stigning i børns skærmforbrug de seneste år. Det går rigtig, rigtig hurtigt i de her år, og der er et stigende antal eksperter og forskere, der går ud og advarer mod konsekvenserne af det.

- Jeg synes, at vi bør anlægge forsigtighedsprincippet, så vi kan være sikre på, at når vi afleverer børn i daginstitutionen eller børnehaven, så betyder det ikke yderligere timer med skærme, siger ministeren.

En provokerende udmelding

Selvom tanken muligvis er meget velment, så er det dog helt ude af trit med situationen ude i børnehaver og daginstitutioner, mener Guldborgsunds borgmester Simon Hansen (S).

- Det er jo slet, slet ikke den virkelighed, der er derude. Man skal gøre mange ting, så vores dagtilbud kan blive bedre - men et forbud mod skærmene er altså ikke noget, der kan få nogen betydning, siger han.

Guldbrogsund Kommune står sammen med en række andre socialdemokratiske kommuner overfor store besparelser.
Guldbrogsund Kommune står sammen med en række andre socialdemokratiske kommuner overfor store besparelser. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Han peger på, at langt de fleste børn har mellem 0 og 10 minutters kontakt med en skærm på en gennemsnitslig dag i en institution.

Læs også
iPad-tyv sendt direkte bag tremmer
Læs også
iPad-tyv sendt direkte bag tremmer

- Jeg har fuldt tiltro til, at vi har dygtigt pædagogisk personale ude i vores daginstitutioner, der laver godt pædagogisk indhold, siger han og fortsætter:

- Hvis de vurderer, at der er et pædagogisk formål med at bruge en skærm i arbejdet med deres børn, så skal de have lov til at gøre det. Og så er jeg helt sikker på, at de godt kan finde ud af at håndtere det, uden at det bliver overforbrugt, siger borgmesteren.

quote De bliver ved med at snakke om, at kommunerne skal frisættes (...) Nu går de så igen på Christiansborg og laver detailstyring

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

Han siger, at han bliver direkte provokeret af ministerens udmelding.

- De bliver ved med at snakke om, at kommunerne skal frisættes, og der skal være mere medbestemmelse. Nu går de så igen på Christiansborg ind og laver detailstyring for at løse et problem, der ikke er der, siger han.

Forældre ser ikke noget problem

TV2 ØST har talt med en lang række forældre i Guldborgsund Kommune tirsdag. Ingen af forældrene mener, at der er et problem med brug af skærme i deres børns institutioner. Tværtimod er mange åbne for at bruge elektronikken.

- Det skal selvfølgelig ikke være det, der fylder noget. Men jeg synes at vores institution bruger det på en fornuftig måde, siger Louise Larsen fra Nykøbing Falster.

- Jeg synes, at det er en del af fremtidens teknologi. Børnene skal være trygge ved det og skal kunne finde informationer på det. Det synes jeg egentlig er fint nok, siger René Sembach.

Læs også
43-årig mand fængslet: Stjal iPhones, iPad og en skål med rejer
Læs også
43-årig mand fængslet: Stjal iPhones, iPad og en skål med rejer

Henri Foged Larsen fra Nordstjernen håber, at man trods alt kan få en dialog om, hvordan man bruger skærmene i fremtiden.

- Man kan godt gå ind og være nysgerrig på, hvordan vi bruger de her digitale medier i hverdagen. Den måde at snakke om det på synes jeg kunne være rigtig god, siger han.