Ove slår apoteksrøver ned: Jeg tænkte ikke på politiet

Et samarbejde mellem flere vidner gjorde, at politiet kunne anholde en røver kort efter et apoteksrøveri. Ove Petersen tog en hurtig beslutning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag formiddag blev en noget usædvanlig en af slagsen, da 65-årige Ove Petersen fra Horbelev var på apoteket i Langgade i Nykøbing Falster.

For på Løveapoteket dukker en røver op. Klokken er 10.41.

quote Man gør det jo måske i ubetænksomhed i øjeblikket. Men med meningen om, at der helst ikke skulle komme andre noget til

Ove Petersen, Horbelev

- I formiddags, da jeg var inde på apoteket, går døren pludselig op med et rabalder. Ind vælter en mand, der råber: "Røveri! Ned på gulvet! Ingen alarmer! Ingen politi!" Og så blokerer han døren med sådan en vejarbejdsgummilklods for døren, så han kan komme ud igen, fortæller Ove Petersen til TV ØST. 

Manden har en pistol i hånden, som han truer personalet med. Her tager Ove Petersen en særlig beslutning.

- Alle røg jo omkuld på gulvet, men jeg skyndte mig at liste ud ad døren, og tog klodsen med mig, fortæller han.

- Så stillede jeg mig her ved døren og ventede, lyder det.

Klasker ham på brystet

Imens får røveren truet sig til at få udleveret medicin fra apotekspersonalet. Udenfor samler Ove Petersen mod til sig.

- Da jeg så stod herude, så diskuterede jeg lidt med mig selv, hvad jeg skulle gøre. Da jeg så han ikke havde pistolen i hånden, så svingede jeg ud efter ham, fortæller han.

Det er en klods af den slags, der sidder for enden af en orange vejarbejdsafmærkning, som Ove Petersen taler om. Slaget med den får røveren til at synke sammen.

- Da jeg ser han kommer ud, og han ikke havde pistolen i hånden, så klasker jeg den op og rammer ham på brystet og så synker han så sammen, for jeg svinger godt til, siger han.

Herfra træder to yderligere vidner til.

- Han ryger rundt her, og så er der en anden, som også var indenfor før, vi får ham ned på jorden her og overmander ham. Og en tredje kommer og hjælper til, lyder det.

Pas på med civil anholdelse

Kort tid efter dukker politiet op og kan anholde røveren, der viser sig at være en 22-årig mand uden fast bopæl. Han er kendt af politiet, men ikke for noget lignende.

Lokal politikommissær Bo Von Würden bekræfter forløbet:

- Der er et vidne, der stiller sig udenfor, og da røveren kommer ud, så slår han ud efter ham og får ham ned at ligge, og sammen med nogle andre vidner får de tilbageholdt ham, indtil vi kommer, siger Bo Von Würden til TV ØST.

quote Nogle gange kan det være bedst bare at observere og følge efter. Nu gik det godt, og det er jo rigtig godt, men det kunne også ikke have gået godt

Bo Von Würden, politikommissær

At blande sig i sådan en situation er en afvejning, man må gøre sig, når man står i øjeblikket. Ifølge Bo Von Würden skal man være varsom med det.

- Det er altid en afvejning. De har forsøgt at stoppe den handling, der var i gang. De laver det, der hedder en civil anholdelse. Manden har en pistol med, så de gør noget for at pacificere ham. Men det skal man altid passe på med, siger han.

Ingen andre skulle komme noget til

Pistolen viser sig at være en rigtig pistol, men den er formentlig plomberet, så den ikke kan skyde, ifølge Bo Von Würden.

Så selvom vidnerne i dag har hjulpet politiet, så har de også udsat sig selv for fare.

- Det er klart at vi har fået en gerningsmand, som vi kunne have brugt tid på at lede efter, så det er jo en hjælp til politiet. Men man skal altid tænke sig rigtig godt om, før man gør sådan noget. Nogle gange kan det være bedst bare at observere og følge efter. Nu gik det godt, og det er jo rigtig godt, men det kunne også ikke have gået godt, siger politikommissær Bo Von Würden.

Tilbage til Ove Petersen udenfor Løveapoteket. Han kan godt tænke her bagefter, at han måske var lidt nervøs i øjeblikket, som det skete. Men politiet var de sidste, han tænkte på.

- Dem havde jeg slet ikke i tankerne, siger han og fortæller:

- Man gør det jo måske i ubetænksomhed i øjeblikket. Men med meningen om, at der helst ikke skulle komme andre noget til, lyder det fra Ove Petersen.

Ifølge politikommissær Bo Von Würden kom ingen personer på apoteket fysisk tilskade ved røveriet, men er naturligvis psykisk påvirkede af hændelsen.

Den 22-årige mand bliver fremstillet i grundlovsforhør fredag klokken 10.00.