Det var et opsigtsvækkende syn, der mødte Ole Westerholt Jørgensen på en roemark i Rødby.
Her lå en bunke eternitplader.
- Det er meget uansvarligt. Man er vred og skuffet over, at det ikke bliver håndteret bedre, siger han om sit fund.
Jeg blev lidt chokeret og pikeret over at de var læsset af der, for det gør man ikke, sådan noget.
Også Bente Sonn har fundet en bunke eternitplader, der skødesløst er blevet efterladt i naturen ved Holeby.
- Der ligger en stor dynge eternitplader med asbest. Jeg blev lidt chokeret og pikeret over, at de var læsset af der, for det gør man ikke sådan noget, siger hun til TV2 ØST.
17 anmeldelser på Sjælland
Hun lagde billedet på Facebook, hvor det blev delt mere end 200 gange og affødte vrede kommentarer fra mange. Sidenhen har Lolland Kommune fjernet pladerne.
Også tilbage i 2022 kunne TV2 ØST fortælle om, at der var fundet asbestholdige eternitplader plader i naturen. Dengang var det ved Oremandsgaard Gods ved Præstø.
Midt- og Vestsjællands Politi har i år modtaget fem anmeldelser om asbestplader i naturen. Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har man i år modtaget 12 anmeldelser, hvoraf de tre alene kom i oktober.
Til nytår træder de nye asbestregler i kraft. Her vil det ikke længere være lovligt for privatpersoner at fjerne større mængder af asbest fra deres boliger. I stedet er det kun specialuddannede og særligt autoriserede håndværkere, der må udføre arbejdet.
Nemmere for borgerne
Man kan som borger selv aflevere asbestaffaldet på genbrugsstationerne, men AffaldPlus vil indføre en supplerende ordning, der kan gøre det endnu nemmere for borgerne i fremtiden.
Selskabet driver genbrugsstationerne i Næstved, Slagelse, Sorø og Ringsted kommuner.
- Helt konkret så går ordningen ud på, at man kan gå ind på nettet, og så kan man bestille afhentningen af sit asbest i en pose, som man så kan hente her på genbrugspladsen. Det er nemmere end det, vi har i dag på den måde, at man ikke selv behøver at køre det herned, fortæller kommunikationschef ved AffaldPlus, Niels Damgaard.
Henteordningen indføres i forbindelse med de nye asbestregler.
- Måske der er endnu større chance for at undgå, at det bliver smidt i naturen, siger Niels Damgaard.
De nye asbestregler skal afholde borgere for selv at håndtere asbest.
Alligevel er Ole Westerholt Jørgensen bekymret for, at det kan få den modsatte effekt.
- Frygten er, at det bliver en start til en ny kultur med, at man bare smider tingene fra sig, siger han.
Henteordningen hos AffaldPlus træder i kraft den 1. april næste år, mens det altså allerede er fra nytår, der gælder nye regler for håndteringen af asbest.