Odderen er tilbage på Lolland-Falster: - Det er helt vildt

Danmarks største rovpattedyr, odderen, er tilbage på lollandsk jord efter fem årtiers fravær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To oddere  er blevet fotograferet af et vildtkamera i Sakskøbing på Østlolland. 

- Det er totalt stort, fortæller Anita Pedersen, der er projektleder i Center for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune.

quote Det, at den har bredt sig til Lolland-Falster, er helt vildt

Anita Pedersen, projektleder i Center for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune.

Odderen har ikke boet fast i Guldborgsund Kommune i omkring 60 år, så det er lidt af en sensation, mener projektlederen.

- Det er en truet art og i tilbagegang på europæisk plan, og det, at den har bredt sig til Lolland-Falster, er helt vildt, siger hun og tilføjer:

- Selvom det er et intensivt dyrket landbrugsområde, har vi jo stadigvæk nogle lommer langs med kysterne og åerne, der er fredfyldte. For den (odderen, red.) har brug for fred og ro til at kunne indfinde sig.

To oddere dræbt i trafikken

Det er uvist, hvor mange nytilkomne oddere, der er tale om. I sidste uge blev en voksen og en unge påkørt i trafikken på Stadionvej i Sakskøbing.

Fakta om odderen

Kommunen vurderer, at odderne er blevet kørt ned, fordi de har forsøgt at komme over vejen i stedet for under vejen via åen.

To af de nyindvandrede oddere er blevet påkørt i trafikken.
To af de nyindvandrede oddere er blevet påkørt i trafikken.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men efter den trælse nyhed har vi fået at vide, at der er blevet set én levende odder på en lodsejers vildtkamera, så der er stadig minimum én i området, fortæller biolog i Gudborgsund Kommune, Magnus Engkær.

Godt for natur-turismen

De største trusler mod odderen er ifølge Guldborgsund Kommune, at de kommer til at lade livet i ruser og i trafikken.

Derfor er kommunen i gang med at sikre bedre levevilkår for odderen med en række tiltag.

- Odderen er god til at svømme, men ikke i mørke, så hvis de kommer til en bro, når det er mørkt, vil de gå over vejen, så vi skal have lavet nogle faunapassager med grus og sten de steder i området, siger Anita Pedersen.

Pernille Schieldrup, der bor i Sakskøbing og er medstifter af netværket Den grønne omstilling på Lolland, jubler over fundet af odderen på lollandsk jord.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det er fantastisk i forhold til vores planer om natur-turisme. Det gør lige pludseligt Sakskøbing til et unikt og spændende sted, siger hun.

Hvor er de kommet fra?

Da odderen ikke har været på lollandsk jord i over 50 år, er det store spørgsmål, hvordan de er kommet til Sydhavsøerne. 

Men det kan der måske snart være svar på.

De to trafikdræbte oddere er blevet indleveret til Aarhus Universitet, hvor der skal laves DNA-analyser, så man forhåbentlig kan blive klogere på, hvor odderne er indvandret fra. 

- Det bliver ret spændende at finde ud af, om det er fra Fyn, Sjælland, Sverige eller Tyskland, siger Anita Pedersen.

Guldborgsund Kommune opfordrer borgere i kommunen til at tage kontakt, hvis man har set oddere langs kommunens vandløb eller kyststrækninger.