¨

Nyttejob får kontanthjælpsmodtagere til at vælge kommune fra: - Det er jo en tre gange win-situation

01:10

Omkring 50 ledige er blevet sendt i nyttejob af Guldborgsund Kommune. Video: Martin Stilling - TV2 ØST

Nyttejob og straksaktivering har betydet, at færre personer på offentlig forsørgelse flytter til Guldborgsund Kommune.

Tidligere har Guldborgsund Kommune været den kommune i landet med flest tilflyttere på offentlig forsørgelse.

Men nu ser det ud til, at kommunen har fået vendt udviklingen.

Ifølge formanden for Beskæftigelsesudvalget, Ole K. Larsen (V), skyldes det en særlig indsats, hvor borgere, der søger kontanthjælp, bliver sendt i straksaktivering.

- Det er fantastisk. Vi får løst nogle opgaver, vi ellers ikke ville have fået løst, vi har sparet penge, og vi kan se, der er nogle borgere, der er kommet godt videre. Så det er jo en tre gange win-situation. Vi er meget begejstrede, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge formanden for beskæftigelsesudvalget Ole K. Larsen (V) er nyttejobindsatsen en stor succes. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Ledige bliver sendt i nyttejob

Mens der i første kvartal af 2018 flyttede 74 kontanthjælpsansøgere til kommunen, så var tallet i første kvartal af 2019 faldet til 50.

For at styrke indsatsen har kommunen oprettet nogle kommunale nyttejob, hvor de ledige borgere blandt andet bliver sat til at rydde op på strandene, brændemærke borde og bænke for at sikre dem mod tyveri, lægge fliser og male.

Omkring 50 ledige er blevet sendt i nyttejob, og initiativet er blevet taget godt imod.

- Du falder ikke hen, og du får noget mere socialt ud af det, siger Peder Vilsfort, der er har været ledig i fire uger og er kommet i nyttejob.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peder Vilsfort har været i ledig i fire uger og blev sendt i nyttejob få dage efter, han meldte sig ledig. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Kommunen sparer penge

I løbet af de to første måneder, indsatsen med nyttejob har varet, er fire personer kommet i arbejde, tre personer er flyttet fra kommunen og en person har takket nej til at få offentlig forsørgelse.

Det betyder en besparelse for kommunen på omkring 300.000 kroner.

Nogle vil mene, at det var Vej & Park, der skulle løse opgaverne, som dem i nyttejob nu bliver sat til?

- Vi har både haft det regionale arbejdsmarkedsråd og fagforeningen ind over for at sikre, at de opgaver, der bliver løst, er ekstraarbejde. Så det er opgaver der ellers ikke ville være blevet løst, siger udvalgsformanden.

Bruger I pisk frem for gulerod?

- Nej, det ved jeg ikke, det er måske både og. Guleroden er jo, at de bliver trænet i at være i et arbejdsrelateret fællesskab, men det er selvfølgelig også pisken, for hvis man vælger at udeblive, så sanktionerer vi jo, så man skal jo stå til rådighed for sin ydelse. Det er jo sådan, reglen er, siger Ole. K. Larsen.

Ordningen med nyttejob koster kommunen omkring 1 million kroner om året.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App