Nyt fængsel på Falster ind i kampen mod radikaliserede

Det nye fængsel, der i øjeblikket bygges på Falster kan blive en vigtig brik i kampen mod radikaliserende fanger, siger fængselsinspektør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det nye fængsel på Falster bliver født klart til at håndtere indsatsen mod radikaliserede fanger, der kan isoleres i små enheder.

Men hvis radikaliserede fanger skal kunne afskæres fra andre fanger, så kræver det en anden måde at håndtere placeringen af fanger i fængslerne på. Det vurderer fængselsinspektør i Vridsløselille Fængsel Kim Andersen overfor Ritzau.

Forslaget er blevet rejst af blandt andet Fængelsforbundets formand, Kim Østerbye, efter først angrebene på satirebladet Charlie Hebdo i Paris og siden efter weekendens angreb i København. Begge gange var gerningsmændene tidligere indsatte.

Men kun fængslet på Falster, de ligeledes nye fængsler i Østjylland og på Fyn vil i løbet af kort tid være klar til at kunne isolere fangerne.

Ud over at bekæmpe radikaliserede islamister, så vil også indsatte med misbrug eller bandetilhørsforhold kunne håndteres i fængslerne.

Må ikke kunne påvirke andre

Isolationen skulle medvirke til at afskære radikale indsatte fra at påvirke andre indsatte.

- Hvis vi skal have en chance for at påvirke de her unge mænd, så bliver vi nød til at fjerne kilden til det, der sætter spørgsmålstegn ved alle os andre, siger Kim Østerbye til Ritzau.

Fængselsinspektør Kim Andersen er enig, men han mener, at forslaget skal suppleres.

- Isolation, i den forstand at de her indsatte afskæres fra at kunne yde indflydelse på andre indsatte, kan godt give mening. Der er lige det "men", at man skal foretage sig noget for at af-radikalisere dem.

Der findes ifølge Kriminalforsorgen fem lukkede og otte åbne fængsler i Danmark.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik