Nykøbing Falster kan få nye forretninger og boliger for 170 millioner

70 lejeboliger med udsigt over fjorden i en samlet investering på 170 millioner kroner blev mødt af et flertal, men ikke uden sværdslag på byrådsmødet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et flertal i byrådet i Guldborgsund Kommune sagde torsdag aften ja til at gå videre med planerne om at bygge flere forretninger og boliger i forbindelse med Guldborgsundcentret i Sundby ved Nykøbing Falster. Men forslaget udløste heftig debat og delte partierne.

quote Det er ikke bare investoren, der vil få et afkast, det vil kommunen også i form af højere skatteindtægter.

Rene Christensen (DF), byrådet i Guldborgsund

- Vi har fået en henvendelse fra en investor, der står parat med et stort millionbeløb, det synes jeg, vi skal have prøvet af ved at sende et kommuneplantillæg i høring. Så må vi tage endelig stilling til byggeplanerne, når vi får høringssvarene ind, lød det fra Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget.

Socialdemokraterne delte ikke udvalgsformandens begejstring over for projektet. Slet ikke.

- Vi synes simpelthen ikke, at man skal bygge boliger ovenpå en parkeringsplads i et indkøbscenter. Det er for sølle. Vi har områder i Guldborgsund Kommune, der er langt bedre egnede til boliger, fastslog Ole Bronné Sørensen (S).

70 lejeboliger

Striden drejer sig om en investering på godt 170 millioner kroner.

Det er ejendomsselskabet Holberg Fenger, der ejer centeret, som står bag planerne. Der skal bygges nye forretninger i centerområdet som supplement til Føtex. Og som noget nyt, vil ejendomsselskabet også bygge i alt 70 lejeboliger med udsigt til Guldborgsund ovenpå forretningerne.

Og det er især boligerne, der splittede byrådet.

- Vi vil gerne have boligerne. Det er ikke hver dag, der kommer en mand med 170 millioner kroner. Vi vurderer, det kan styrke hele byens udvikling, sagde Lis Magnussen (V).

- Et besynderligt forløb

Rene Christensen (DF) forudså, at de nye boliger vil tiltrække gode skatteborgere.

- Det er ikke bare investoren, der vil få et afkast, det vil kommunen også i form af højere skatteindtægter. Det er penge, vi kan bruge til øget velfærden i kommunen, sagde han.

Ejendomsselskabet vurderer, at det færdige projekt skaber i omegnen af 50 faste arbejdspladser.

Men hverken SF, Enhedslisten eller Socialdemokratiet var imponerede over løfter om job og millioninvestering.

- Det har været et besynderligt forløb, lød det fra socialdemokraternes gruppeformand, Simon Hansen.

- For få måneder siden sagde et enigt udvalg nej til at bygge lejligheder i centret. Det er også i strid med kommuneplanen. Men at dømme ud fra debatten i aften, så kan man få lov til at gøre, hvad man vil, bare man har penge nok, tilføjede han.

Bekymrede naboer

Lokalplansforslaget om at udbygge centeret med flere forretninger har allerede været i høring. Men det rummer ikke mulighed for at bygge boliger i erhvervsområdet. Det kræver et kommuneplantillæg. Det skal ud i fornyet høring. Og først derefter skal byrådet tage endelig stilling til sagen.

- Jeg undrer mig over, at Socialdemokratiet betegner en investering på 170 millioner kroner som sølle. Vi står med et projekt, der kan tiltrække nye borgere, og det passer fint med Guldborgsunds ambitioner om at blive en mere attraktiv bosætningskommune, sagde Venstres gruppeformand, Ole K. Larsen.

Flere af naboerne til centeret er også bekymrede over planerne om at udvide centeret. De forudser mere støj og lysgener. Det fremgår af de høringssvar, som kommunen har modtaget i forbindelse med lokalplansforslaget.

Men flertallet bestående af Dansk Folkeparti, Guldborgsundlisten og Venstre besluttede, at forslaget – et såkaldt kommuneplantillæg – med mulighed for at udvide centeret med både forretninger og boliger nu skal sendes i høring