Ny tvist udsætter beslutning om kæmpesommerhuse - kæmper for anden placering

Flere sommerhusejere frygter, at opførelsen af kæmpesommerhuse på Marielyst kan ødelægge idyllen. Nu skal sagens afgøres i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Høj musik, fest til de lyse nætter, faldende huspriser og en lind strøm af store turistgrupper.

Det er frygten blandt flere sommerhusejere i Marielyst Ferieby på det sydlige Falster, hvor byggefirmaet Skanlux ønsker at opføre ti kæmpesommerhuse nær vandet og mellem andre, mindre sommerhuse.

Sagen har skabt stor debat og er flere gange blevet diskuteret i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, som skal afgøre, hvorvidt sommerhusene må opføres eller ej.

quote Jeg vil bruge standsningsretten og have sagen behandlet i byrådet

Ole Bronné Sørensen (S), medlem af Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at husene, der er til udlejning, er til fest og farver. Det kan give larm og uro, når mange mennesker er samlet, siger Ole Bronné Sørensen (S), der er medlem af udvalget.

- De mennesker, der for år tilbage har købt et sommerhus i området, havde ikke nogen forventning om, at de skulle være en del af en fest, tilføjer han.

Men ny tvist i sagen udsætter nu beslutningen om at opføre sommerhusene.

På et ekstraordinært møde i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget mandag den 6. januar klokken 16.00 skal medlemmerne nemlig tage stilling til, om der skal gives tilladelse til at opføre sommerhuse i den nordlige del af sommerhusområdet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ventes de fire sommerhuse på den nordlige grund at komme til at se ud. Udvalget har godkendt de seks sommerhuse på den sydlige grund.
Sådan ventes de fire sommerhuse på den nordlige grund at komme til at se ud. Udvalget har godkendt de seks sommerhuse på den sydlige grund. Foto: Skanlux.

Den 16. december sagde et flertal i udvalget ja til forslaget for den sydlige del, efter blandt andet sommerhusenes størrelse var blevet reduceret.

Beslutningen om den nordlige del krævede dog endnu en dialog med firmaet Skanlux, som ønsker at opføre sommerhusene.

Så meget skrumper sommerhusene

  • På et møde den 16. december 2019 besluttede et flertal i Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget bestående af Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), Lis Magnussen (V) og René Fjeldsøe Sørensen (Guldborgsundlisten) at give byggetilladelse til det reducerede projekt fra Skanlux på sydgrunden. For den nordlige grund var der ønske om en dialog om bebyggelsen med Skanlux, hvorefter sagen skulle forelægges til fornyet behandling i udvalget.
     
  • Ole Bronné Sørensen (S) og Annemette Schønberg Johnsen (SF) begærede flertallets beslutning om at meddele byggetilladelse på sydgrunden indbragt til afgørelse af byrådet i henhold til reglerne om standsningsret.
     
  • Derfor iværksatte administrationen i Guldborgsund Kommune umiddelbart efter udvalgsmødet dialogen med Skanlux, der efterfølgende fremsendte et nyt forslag, hvor bebyggelsen på den nordlige grund er ændret.
     
  • I forhold til det allerede reducerede projekt, der blev behandlet på mødet den 16. december 2019, indeholder det nye projekt følgende yderligere reduktioner:
    • Bebyggelsen reduceres med yderligere 137 m2 bebyggelse.
    • Det samlede projekt reduceres med yderligere 10 sengepladser. Det samlede antal sengepladser for begge byggegrunde er dermed 124.
    • Den maksimale husstørrelse er 242 m2 (14 sengepladser) og den mindste størrelse er 182 m2 (10 sengepladser).
       
  • I forhold til det projekt, som var sendt i offentlig høring fra den 16. oktober til den 4. november 2019, er det nye projekt, som nu fremlægges, reduceret med 686 m2 bebyggelse og 50 sengepladser. Nordgrunden har en bebyggelsesprocent på 12,8 og lokalplanen angiver en maksimal bebyggelsesprocent på 15,0.
     
  • Administrationen vurderer, at det reducerede projekt er i overensstemmelse med lokalplanen. Skanlux har derfor et retskrav på at få byggetilladelse til det reducerede projekt. De yderligere reduktioner ligger derfor udover, hvad der kan kræves efter de regulerende bestemmelser i lokalplanen, og er alene foreslået af Skanlux for at imødekomme både politiske ønsker og grundejerforeningens bekymringer.

 

Kilde: Guldborgsund Kommune.

Skanlux har sidenhen fremsendt et nyt forslag til den nordlige del med flere reduktioner. Men det ekstraordinære møde ventes at blive kort, forudser Ole Bronné Sørensen.

- Jeg vil bruge standsningsretten og have sagen behandlet i byrådet, siger han og bakkes op af sin byrådskollega Annemette S. Johnsen (SF), der er næstformand i Teknik, Miljø og Ejendomsudvalg.

- Vi skal beskytte kulturmiljøet i området, siger hun forud for mandagens udvalgsmøde.

Kræver hele byrådets opmærksomhed

Trods et flertal for at opføre de store sommerhuse i den sydlige del fik de to medlemmer af udvalget i december sendt afgørelsen videre til byrådet. Det samme venter Ole Bronné Sørensen og Annemette S. Johnsen at gøre ved det ekstraordinære møde mandag.

quote Vi kan i min verden ikke nægte en bygherre at bygge, når han overholder lokalplanen

Peter Bring Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget

- Vi skal diskutere, om det fremsendte fra Skanlux er så væsentligt anderledes end det tidligere. Men jeg synes ikke, det er anderledes, og derfor vender jeg tommelfingeren nedad. Det er lidt mindre og med færre sengepladser, men grundlæggende er det det samme, siger Ole Bronné Sørensen.

Han mener, at beslutningen om give tilladelse til at opføre de ti store sommerhuse er så vigtig, at hele byrådet skal være med til at afgøre sagen.

- Der kommer langt mere åbenhed i sagen, når den bliver bragt op i byrådet. Sagen er startet ud lidt baglæns, hvor der har været tvivl om, hvad der er sagt og gjort i sagen, siger Ole Bronné Sørensen.

Læs også
Beboere raser over planer om kæmpesommerhuse: - Det bliver forfærdeligt
Læs også
Beboere raser over planer om kæmpesommerhuse: - Det bliver forfærdeligt

Formanden for udvalget er indstillet på, at den endelige beslutning skal træffes af byrådet.

- Lige meget hvad vi beslutter i dag, så skal sagen for byrådet, fordi det krævede et mindretal i december. Årsagen til det ekstraordinære møde i dag (mandag den 6. december, red.) er, at vi kan få begge sager på det næste byrådsmøde, siger Peter Bring Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalg.

Det har tidligere været fremme, at sommerhusene kunne blive større end det tilladte for området. Men Skanlux har efterfølgende reduceret antallet af kvadratmeter for husene, og derfor overskrider de ifølge Peter Bring Larsen ikke længere bygningsprocenten.

Kæmper for anden placering

Både Ole Bronné Sørensen og Annemette S. Johnsen håber, at sommerhusene kan blive placeret et andet sted end i Marielyst Ferieby.

- Sommerhusene kan være udmærket andre steder på Marienlyst, som er et stort område, og de huse skal være så hjertelig velkomne. Men vi skal bare finde det rigtige sted at lægge dem, siger Ole Bronné Sørensen, der dog ikke ønsker udpege et alternativt område at placere sommerhusene.

Artiklen fortsætter under kortet.

Han bakkes op af næstformand Annemette S. Johnsen, der fremhæver områdets kulturmiljø som noget, der skal værnes om.

Men udvalgsformanden afviser idéen om at rykke byggeplanerne og dermed sommerhusene til et andet sted.

- Man kan ikke forlange en, der vil investere penge i vores kommune ­- som køber en grund og overholder de ting, han skal, og så bagefter komme og sige, at her må du ikke bygge. Det hænger ikke sammen.

Megasommerhuse
Læs også
SF går til minister om kæmpesommerhuse: - Vi vil have det stoppet
Megasommerhuse
Læs også
SF går til minister om kæmpesommerhuse: - Vi vil have det stoppet

- Vi skal prøve at finde nogle løsninger, som tilgodeser alle partere. Vi kan i min verden ikke nægte en bygherre at bygge, når han overholder lokalplanen og byggeprocenten. Så må vi finde nogle løsninger, og det synes jeg absolut, vi arbejder hen imod, siger Peter Bring Larsen og kalder det for en god proces.

Den endelige afgørelse i sagen ventes at blive afgjort ved et byrådsmøde mandag den 20. januar.

Naboer frygter kæmpesommerhuse

TV2 ØST har tidligere talt med flere af de naboer, der kan få de store sommerhuse som naboer. 

- 10 store megasommerhuse her midt i feriebyen er en katastrofe. Det er, fordi de er fortrinsvist til udlejning. Det vil sige, at 143 huse her, som er familiesommerhuse, hvoraf nogle udlejes nogle gange, vil så pludseligt møde 200-300 mennesker, som intet har med feriebyen at gøre, men som alene er her på weekendbasis eller en uge, og så er de væk igen, siger Knud Brusgaard Nielsen, formand for ejerforeningen.

VIDEO: Herunder kan du høre, hvorfor beboerne ikke er vilde med idéen om at få 10 kæmpesommerhuse som nabo.

 

Nyhedsoverblik