Ny attraktion på Falster - nu kan du cykle på de gamle togskinner

Gedser Remise udlejer skinnecykler, så man kan cykle på de gamle skinner, der forbandt Falster med Berlin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Indtil 2009 kørte der tog mellem Nykøbing Falster og Gedser. Det var i mange år bindeledet mellem Danmark og Tyskland, men passagerne blev færre og togstrækningen lukkede.

Det var dermed slut med at køre på den 23 kilometer lange strækning mod Gedser - indtil denne weekend. Gedser Remise har nemlig startet en helt ny attraktion, hvor man kan cykle på en del af den gamle togstrækningstræk på såkaldte skinnecykler.

- Førhen kørte de ud på skinnecykler og reparerede banen og havde alt deres værktøj med. Det er de originale cykler, der er blevet sat i stand og er blevet lavet til turistcykler, fortæller Finn Rasmussen, formand for Gedser Remise.

Der er Gedser Remise, der vil udleje cyklerne. Her er formand Finn Rasmussen.
Der er Gedser Remise, der vil udleje cyklerne. Her er formand Finn Rasmussen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Fem kilometer med flot udsigt

Der er repareret i alt 17 cykler, der skal køre på den fem kilometer lange strækning fra Marrebæk til Væggerløse. 

På turen skal man ikke forvente hverken sprintpoint eller stigninger uden for kategori, men en masse flot natur. 

- Det er med udsigt ud over Guldborgsund. Det er sådan en flot tur, siger Finn Rasmussen.

Undervejs vil man også passere flere bomme. Dem skal man dog ud og flytte manuelt.

Her er strækningen, som skinnecyklerne skal køre på. 10 kilometer tur-retur.
Her er strækningen, som skinnecyklerne skal køre på. 10 kilometer tur-retur.

Glade cyklister

En af første cyklister var 85-årige Leif Nygaard-Jensen. Han har sendt hundredevis af tog afsted i sit tidligere virke for DSB, men denne gang var det altså på cykel.

- Det var tip top, vil jeg have lov at sige. Jeg kan ikke sige andet, end det var rigtig dejligt, siger Leif Nygaard-Jensen.

85-årige Leif Nygaard-Jensen var med på den første tur med skinnecyklerne. Han har i mange år arbejdet hos DSB og sendt utallige tog afsted på strækningen.
85-årige Leif Nygaard-Jensen var med på den første tur med skinnecyklerne. Han har i mange år arbejdet hos DSB og sendt utallige tog afsted på strækningen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

En anden, der var med på den første tur, var regionschefen for sommerhusudlejningsvirksomheden Sol og Strand. Han kan klart anbefale at tage en tur på jernhesten.

- Det vil jeg helt sikker anbefale og sige til vores bureau på Falster, at de kan anbefale det til vores gæster. Både børnefamilier, men også voksne. Det kan de godt få en god tur ud af, siger Kenneth Korndrup, regionschef hos Sol og Strand.

Læs også
Tilskud sender tog-attraktion på Sydfalster ti år ind i fremtiden
Læs også
Tilskud sender tog-attraktion på Sydfalster ti år ind i fremtiden

Det koster 150 kroner at leje en af skinnecyklerne til den ti km lange tur fra Marrebæk til Væggerløse og retur. 

Allerede i 1886 kørte det første tog mellem København og Berlin via strækningen, og under Den Kolde Krig kørte Østersøexpressen tre gange om ugen helt til Moskva. De internationale tog forsvandt dog, passagererene svigtede og i 2009 var det helt slut med tog på strækningen.
Allerede i 1886 kørte det første tog mellem København og Berlin via strækningen, og under Den Kolde Krig kørte Østersøexpressen tre gange om ugen helt til Moskva. De internationale tog forsvandt dog, passagererene svigtede og i 2009 var det helt slut med tog på strækningen. Foto: Ove Jeppesen

Nyhedsoverblik