¨

Ny affaldsplan: Op mod 1300 kroner i ekstraregning til Sydhavsøerne

Lolland og Guldborgsund kommuner er i dag blandt landets bedste kommuner til at genanvende plastik, fortæller næstformand i REFA, Henrik Høegh - og han mener derfor, at kommunerne skal have en særaftale. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Politikerne på Christiansborg har besluttet, at borgerne skal sorterer affald derhjemme i ti typer, herunder plastik. Det bliver ekstra dyrt for borgerne på Lolland og Falster.

Den nye affaldsplan, som miljøministeren sammen med et flertal i Folketinget præsenterede i starten af ugen betyder, at der i mange kommuner skal flere skraldespande ud til borgerne.

Vi er ufatteligt kede af det. Det her kan løbe op i 1300 kroner ekstra per borger

Henrik Høegh, næstformand, REFA

Flere spande kan blive en dyr affære, siger Henrik Høegh, der er næstformand i Lolland og Guldborgsund Kommuners affaldsselskab, REFA.

- Vi er ufatteligt kede af det. Det her kan løbe op i 1300 kroner ekstra per borger, siger han til TV2 ØST.

Ifølge næstformanden, der også er viceborgmester i Lolland Kommune, så er det især de lange distancer mellem husstandene, der gør det dyrere at tømme affald i forhold til i storbyerne.

- Vi vil rigtig gerne have, at borgerne selv kører ud på genbrugspladsen med de her sorteringer. Ellers skal vi sende en ekstraregning ud til borgerne, siger Henrik Høegh.

Gode til at genanvende plastik

Plastik har ad flere omgange været i miljøministerens søgelys. Hun vil have genanvendt meget mere, end der bliver i dag.

- Særligt på plastdelen har vi brændt alt for meget af. Det belaster vores klima og miljø, sagde miljøminister Lea Wermelin (S) på tirsdagens pressemøde.

Men selvom borgerne på sydhavsøerne skal køre på genbrugspladsen med deres plastik og ikke kan smide det i skraldespanden, så er det faktisk lykkedes REFA at nå op på en høj genanvendelsesprocent.

Særligt på plastdelen har vi brændt alt for meget af. Det belaster vores klima og miljø

Lea Wermelin (S), miljøminister

I Affaldplus' seks sydsjællandske kommuner genanvendes der 8,2 kilo plastik per borger. Til sammenligning genanvendes der 8,1 kilo plastik per borger på Lolland og Falster. Derfor er Henrik Høegh stolt af den model, de allerede har i dag.

- Med de her sorteringer, der ligger vi blandt landets fem bedste kommuner på plastik, siger han til TV2 ØST.

Nu håber han på at kunne få forhandlet en særaftale, der kan undtage Lolland og Falster for dele af den nye affaldsplan.

Sorterer du plastic? Og vil du betale mere for, at der skal sorteres mere? Det spørger vi borgerne om i videoen herunder.

02:34 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App