Nu kan du købe anpart i et historisk supervåben

I 33 år har der været en blide på Middelaldercentret i Sundby ved Nykøbing F. Men den sidste tilbageværende er udtjent. Næste år skal der bygges en ny.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vartegnet for Middelaldercentret i Sundby ved Nykøbing Falster – den enorme blide – kan snart ikke mere. Det må folkene bag Middelaldercentret sande.

Allerede i 2021 måtte den lille og ældste af Middelaldercentrets to blider tages ud af funktion.

- Men den store blide er efterhånden også en ældre dame, der gerne snart vil pensioneres efter mere end 30 års tro tjeneste, fortæller direktør Roeland Paardekooper til TV2 ØST.

quote Middelaldercentret er ikke et sted, man bare ser på ting. De skal være i brug og fungere

Roeland Paardekooper, direktør, Middelaldercentret

Men intet middelaldercenter uden en funktionsdygtig blide, der på formfuldendt vis kan demonstrere funktionaliteten af middelalderens mest skrækindjagende våben.

En ny må bygges, og til det skal der rejses midler.

- Middelaldercentret er ikke et sted, man bare ser på ting. De skal være i brug og fungere. Og man kan bedst forstå historien om bliden, og hvorfor man har brugt den i middelalderen, hvis vi også kan skyde den af, siger Roeland Paardekooper.

Roeland Paardekooper, direktør for Middelaldercentret, fortæller, at det er vigtigt med et middelaldercenter, hvor besøgende med egne øjne kan se, hvordan tingene har fungeret.
Roeland Paardekooper, direktør for Middelaldercentret, fortæller, at det er vigtigt med et middelaldercenter, hvor besøgende med egne øjne kan se, hvordan tingene har fungeret. Foto: Peter Larsen/Middelaldercentret

Hvor det i middelalderen var gennem skatter og afgifter, at finanserne til de enorme kastevåben blev rejst, har Middelaldercentret her anno 2022 valgt at ty til mere moderne metoder, nemlig crowdfunding også kendt som netværksfinansiering, som er en indsamling af både store og små beløb fra en bred gruppe af bidragydere.

- Selvfølgelig er midlerne vigtige, men det er mere vigtigt at få folk engageret og interesseret i projektet og skabe opbakning til vores nye blide, forklarer direktøren om fordelen ved netop at invitere alle til at bidrage.

300 kilo flyvende sten

Størrelsen på bidragene vil være fra 50 kroner og helt op til 10.000 kroner.

Foruden det, at man som menig kvinde eller mand frivilligt kan skyde et beløb i bliden og få sit navn på en sponsortavle – og dermed kalde sig medejer af den nye blide – vil man i morgen søndag også kunne tage del i selve lanceringen af indsamlingskampagnen.

Denne lancering af indsamlingskampagnen finder sted på Middelaldercentret i morgen, søndag klokken 14.

Den første blide blev bygget på Middelaldercentret i 1989 i forbindelse med Nykøbing Falsters 700 års jubilæum.
Den første blide blev bygget på Middelaldercentret i 1989 i forbindelse med Nykøbing Falsters 700 års jubilæum. Foto: Middelaldercentret

Prisen på en blide i 2022-priser afhænger af størrelsen, fortæller Roeland Paardekooper:

- Man kan bygge en ordentlig blide for 500.000 kroner. Men den store, som vi har, og som er blandt de største i verden, vil koste to millioner kroner. Det skyldes navnlig størrelsen på det træ, man skal bruge til en sådan blide, som ikke findes nemt.

Se, hvordan en blide bliver skydeklar, i videoen her.

Hvis man gerne vil vide mere om bliden, skal man ifølge Roeland Paardekooper spørge Middelaldercentrets blidemester, Søren Lise.

Han har siden 1996 skudt med blide. Den store blide ved Middelaldercentret kan ifølge ham skyde op til en halv kilometer væk.

quote Du har kastet tønder med brændende tjære og olie, bistader, døde dyr og lokumsspande

Søren Lise, blidemester, Middelaldercentret

Normalt nøjes man dog med at skyde en sten på omkring 17 kilo 200 meter ud over Guldborg Sund, fortæller han.

- Du har i middelalderen kastet med 50 til 300 kilo tunge sten, du har kastet tønder med brændende tjære og olie, bistader, døde dyr og lokumsspande, fortæller Søren Lise, som peger på, at våbnet var datidens absolutte supervåben.

Blidebyggeri går online

Et andet skyts var lerkugler fyldt med knust flint, som havde effekt som et haglbøsseskud, når projektilet ramte målet.

- Den har også en præventiv virkning, kan vi kalde det. For hvis vi nu belejrer en by, så vil byen sende spioner ud for at se, hvad vi er for nogle banditter. Sådan en spion kan vi jo fange, forklarer blidemesteren og tilføjer:

- Og så kan vi sende ham tilbage til byen på en af to måder. Enten ved at binde ham på arme og ben og kaste med ham, som han er. Eller så hugger vi hovedet af, og kaster hovedet ind i byen – og så vil moralen jo dale, og man vil sikkert overgive sig.

Det er et tilløbsstykke, når bliden bliver demonstreret.
Det er et tilløbsstykke, når bliden bliver demonstreret. Foto: Middelaldercentret

Første gang, blider er nævnt i dansk sammenhæng, er af Saxo, forklarer Søren Lise:

- Det var i 1132-33 i nærheden af Haraldsborg ved Roskilde. Her var der nogen, der ikke ville opføre sig ordentligt og en blide blev opført.

- Der blev skudt to skud. Det første ramte langt forbi. Men det andet ramte midt i byen og smadrede et drejeligt trætårn. Og i løbet af den følgende nat forsvandt alle mennesker fra Haraldsborg – for det var så forfærdeligt et våben, man havde opfundet. Der var nogen, der troede, våbnet kunne ende alle krige. Men sådan gik det som bekendt ikke, tilføjer han.

Læs også
Middelaldercenter mangler frivillige - frygt for corona holder folk tilbage
Læs også
Middelaldercenter mangler frivillige - frygt for corona holder folk tilbage

Skulle man ikke have mulighed for at lægge vejen forbi, er det ifølge Middelaldercentret alligevel muligt at følge med i byggeriet af den nye blide.

Både på middelaldercentrets hjemmeside og sociale medier vil der blive delt information og billeder fra projektet, når det efter planen går i gang i 2023.


Nyhedsoverblik