¨

Nedbragte antallet af infektioner markant – plejehjem får ros for at mindske brugen af antibiotika

05:00

Plejehjemmets fokus på at undgå at bruge antibiotika glæder Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. Video: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Brugen af antibiotika i Danmark skal mindskes, derfor får lokalt plejehjem ros for at nedbringe antallet af urinvejsinfektioner blandt beboerne.

Mere væske og bedre hygiejne kan gøre en stor forskel.

Det ved man på plejehjemmet Præstemarken i Stubbekøbing, hvor en målrettet indsats har betydet, at der inden for det seneste år ikke er en eneste af beboerne, der har haft en urinvejsinfektion.   

Det er en flot indsats, som får ros af både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Udover at de ældre bliver mindre syge, når man får færre urinvejsinfektioner, så nedsætter man samtidig forbruget af antibiotika

Asja Kunøe, afdelingslæge, Sundhedsstyrelsen.

- De her rigtigt fine eksempler fra plejehjemmet Præstemarken har vist, at hos ældre hjælper det rigtig meget at gå ind og sætte fokus på blandt andet et fornuftigt væskeindtag, for det kan medvirke til at nedsætte risikoen for urinvejsinfektioner, siger Asja Kunøe, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

Nedsætter forbruget af antibiotika

Antibiotikarådet, Sundheds - og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen og en række andre organisationer sætter hvert år fokus på at nedbringe brugen af antibiotika landet over.

Og en indsats som den i Stubbekøbing kan gøre en væsentlig forskel på det område.

- Udover at de ældre bliver mindre syge, når man får færre urinvejsinfektioner, så nedsætter man samtidig forbruget af antibiotika, siger hun.

Fokus på resistente bakterier

Præstemarkens fokus på at undgå at bruge antibiotika glæder også Statens Serum Institut.

- Vi er meget begejstrede for projektet, for det medfører, at forbruget af antibiotika er blevet reduceret, siger Christian Stab Jensen, der er akademisk medarbejder og ph.d. i Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

Gode råd mod urinvejsinfektion hos plejekrævende ældre:

Forebyggelse af urinvejsinfektioner:

  • Hjælp med en god nedre hygiejne – især efter toiletbesøg.
  • Hjælp med at den ældre har en tør, ren og hel hud forneden.
  • Undgå at genbruge fugtige eller snavsede bleer.
  • Hjælp til at indtage væske regelmæssigt.
  • Tilskynd til at den ældre går regelmæssigt på toilettet.

Symptomer på urinvejsinfektioner:

  • Feber over 38 grader.
  • Kulderystelser.
  • Hyppig vandladning.
  • Plumret eller grumset urin, der måske også ændrer lugt og farve.
  • I visse tilfælde kan man blive konfus

Kilde: antibiotikaellerej.dk

Se mere

- Vi er meget optagede af resistensproblematikken, hvor vi er bekymrede for, at bakterier bliver resistente over for den antibiotika, vi har, forklarer han.

Resistente bakterier kan være meget problematiske at komme til livs, og derfor er det vigtigt at brugen af antibiotika nedbringes landet over.

- Vi ved, at jo mere antibiotika, der bruges, jo større er risikoen for, at bakterier udvikler resistens. Til sidst risikerer vi at have det problem, at vi ikke har en effektiv antibiotika, og man risikerer at kunne dø af en simpel urinvejsinfektion, fordi man ikke kan behandle den, siger Christian Stab Jensen.

I uge 47 bliver der landet over sat fokus på at forebygge blærebetændelse hos kvinder over 60 år samt en generel omtanke i brugen af antibiotika.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App