Naturen er populær under corona - sheltere bliver brugt som aldrig før

Vi søger ud i naturen, og mange steder er der rift om regionens shelterpladser.

Kammeraterne Søren Knudsen fra Høje Taastrup og Brian Schouw fra Nykøbing Falster har i flere år gjort det, som mange er ved at få øjnene op for nu; de overnatter i naturen. Det er især det, at det ikke går så stærkt som derhjemme, de er vilde med. 

- Man får noget luft, for man sidder rigtig meget indenfor for øjeblikket, så det er rigtig rart at komme ud i naturen og ikke sidde og klapre foran computeren men komme ud og lave lidt med hænderne. Det er en rigtig fed ting, fortæller Søren Knudsen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Brian Schouw og Søren Knudsen har slået lejr i Eskilstrup på Falster.
Brian Schouw og Søren Knudsen har slået lejr i Eskilstrup på Falster. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Og de to venner er altså ikke alene om at være glade for at sove i shelter under halvåben himmel. Ifølge Naturstyrelsen så var der 4677 bookinger på Sjælland i 2020. Det er en stigning på 1595 bookinger sammenlignet med året før, og det kan kammeraterne mærke.

- Vi kan godt mærke, at det tager til. Især corona, tror jeg, har gjort at folk gerne vil ud og opleve naturen, nu hvor de ikke kan komme ud at rejse og få noget frisk luft og samværd. Så vi kan godt mærke, der er rift om pladserne, lyder det fra Søren Knudsen, som sammen med kammeraten tager på 4-5 shelterture om året. 

Vigtigt at danskerne lærer naturen at kende 

Marie Roland, der er naturvejleder og har opsyn med Naturstyrelsens shelterpladser, mener, at noget af populariteten skyldes coronavirus. Hun er derfor ikke overrasket over, at shelterpladserne bliver booket som aldrig før. 

- Vi så allerede tendens til en stigning før corona og så i 2020, der eksploderer det faktisk helt vildt. For nogen shelterpladser er det dobbelt så mange bookinger, som vi tidligere har set, så jeg er egentlig ikke overrasket over, at det fortsætter her i 2021. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Marie Roland fra Naturstyrelsen glæder sig over, at danskerne får et tættere forhold til naturen.
Marie Roland fra Naturstyrelsen glæder sig over, at danskerne får et tættere forhold til naturen. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Selvom der er øget rift om shelterpladserne, så er det i følge Marie Roland godt, at danskerne har taget naturen til sig.

- Det er nødvendigt, at vi lærer naturen at kende for at få et forhold til den, så vi har lyst til at passe på den. Jo flere, der kommer ud, jo flere får et naturkendskab og naturglæde, og det er rigtig vigtig - også for naturen. 

Vennerne Søren Knudsen og Brian Schouw har en klar opfordring til dem, der gerne vil overnatte i shelter. 

- Sørg for at pladserne er pæne og rene til de næste, der kommer og pas på shelterstedet, så alle kan få lov at bruge det.