¨

Narkopåvirket chauffør stoppet med 28 tons flydende asfalt: - Det kan være en dødsfælde

Der venter en særdeles stor bøde til en 31-årig lastbilchauffør fra Falster, der var påvirket af amfetamin. Også vognmandsfirmaet risikerer stor bøde.

Politiet kunne konstatere usædvanlig mange overtrædelser af loven, da de stoppede en 31-årig chauffør fra Falster. Arkivfoto. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det var ikke svært for betjentene fra Tungvognscenter Øst i Midt- og Vestsjællands Politi at se, at noget var helt galt, da de sidste fredag stoppede en lastbil ved Karlslunde.

Den ældre lastbil larmede så meget fra udstødningen, at betjentene mistænkte, at den ikke var lovlig, og derfor valgte de at stoppe den for at lave en kontrol. Der gik da heller ikke lang tid, inden deres mistanke blev bekræftet.

Al narkokørsel er en alvorlig overtrædelse af færdselsloven, men jeg vil påstå, at denne overtrædelse var ganske farlig, da der var tale om et særdeles tungt køretøj

Henrik Fobian, politikommissær, Midt- og Vestsjællands Politi

- De fik i sandhed ret, for flere forhold var ikke efter bogen, siger politikommissær Henrik Fobian, der er leder af Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiet fik fragtet lastbilen til Tungvognscenter Østs adresse i Greve, hvor lastbilen kunne blive undersøgt nærmere.

- Det kan være en dødsfælde

Politiet tog også en narkotest af den 31-årige chauffør. Testen gav udslag og viste, at manden var påvirket af amfetamin, og han blev derfor anholdt og sigtet for narkokørsel.

Efterfølgende har han fået taget en blodprøve, der endelig skal afgøre om chaufføren var påvirket.

Politiet ser det som en særdeles grov sag. Ikke nok med, at chaufføren var påvirket af stoffer, så var det også et meget farligt køretøj, han kørte i.

- Al narkokørsel er en alvorlig overtrædelse af færdselsloven, men jeg vil påstå, at denne overtrædelse var ganske farlig, da der var tale om et særdeles tungt køretøj.

- Indholdet af lastbilens sættevogn var blandt andet 28,5 tons varm asfalt, og det kan være en dødsfælde, hvis ikke føreren er ved sine fulde fem under kørslen, siger Henrik Fobian. 

Kørte 120 kilometer i timen

Sagen blev dog ikke bedre, jo længere politiet kom i deres undersøgelse af lastbilen. Her fandt de nemlig pyntegenstande, der var monteret i lastbilens førerrum og som skærmede for chaufførens udsigt.

I lastbilen sad der, som loven kræver, en hastighedsbegrænser, der skal sikre, at lastbilen ikke kan køre hurtigere end 90 kilometer i timen.

Da hastighedsbegrænseren blev undersøgt, kunne politiet dog se, at lastbilen havde kørt mere en tilladt intet mindre end 67 gange.

Lastbilen var registreret til at have kørt mellem 95 og 120 kilometer i timen – den maksimale tilladte hastighed for en lastbil er 80 kilometer i timen.

Inden for de seneste fem dage havde lastbilen kørt for stærkt mindst 14 gange.

Overblik over overtrædelserne:

  • Narkokørsel
  • For høj hastighed
  • Manipulation med hastighedsbegrænser
  • Manipulation med hviletidsoptegner
  • Ukorrekt grundregistrering
  • For korte hvil
  • For lang køretid per døgn
  • Begrænset udsyn grundet pyntegenstande
  • For meget støj fra udstødningssystemet

Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi

Kan forvente kæmpebøder

Politiet har også undersøgt den 31-åriges køre-hviletidsdata. Her kunne de også finde flere store overtrædelser af loven.

Blandt andet skulle chaufføren i et tilfælde have holdt 12 timers vil. Opgørelserne viste dog, at manden kun havde holdt hvil i fire timer.

I et tilfælde havde chaufføren også kørt i 16,5 timer, selvom den daglige køretid ikke måtte overstige ti timer.

- Jeg er tilfreds med, at vi fik stoppet denne ganske uforsvarlige kørsel. En lastbil med over 28 tons varm asfalt, med en påvirket fører, som ikke har holdt sine hvil, og som kører langt over den tilladte hastighed. Det er alvorligt, og det skal bøden selvfølgelig også afspejle, siger politikommissær Henrik Fobian.

Politiet er endnu ikke færdige med efterforskningen. Derfor kan der også nå at komme flere sigtelser til sagen, der på et senere tidspunkt afgøres i retten.

Den 31-årige kan ifølge politiet se frem til en bøde i omegnen af 100.000 kroner og en ubetinget frakendelse af førerretten i en længere årrække. Vognmandsvirksomheden, der ligger på Sydsjælland, kan se frem til en bøde i omegnen af 200.000 kroner.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App