¨

Muldvarpe plager sommerhusområde: - Det er lige voldsomt nok

I foråret har Arne Ahlburg normalt mellem 10 til 20 muldvarpeskud omkring sit sommerhus. Men i år er det meste af sommerhusområdet ekstra hårdt ramt. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Flere sommerhusejere i Gedesby Strand på det sydlige Falster er hård plaget af muldvarpe.

Hen over vinteren er muldvarpen rykket ind i Arne Ahlburgs have omkring sommerhuset i Gedesby Strand på det sydlige Falster, og nu er haven fuld af muldvarpeskud.

Hvis der kommer folk herned, kan de risikere at falde og brække både arme og ben

Arne Ahlburg, sommerhusejer, Gedesby Strand

- Jeg har over 150 lige i øjeblikket. Det er lige voldsomt nok, siger han.

- Det er besværligt, når man skal herned for at slå græs og ordne grunden. Og hvis der kommer folk herned, kan de risikere at falde og brække både arme og ben i sådan nogle muldvarpeskud, tilføjer han.

I foråret har Arne Ahlburg normalt mellem 10 til 20 muldvarpeskud omkring sit sommerhus. Men i år er det meste af sommerhusområdet ekstra hårdt ramt, og det er der ifølge Peter Blauenkjær fra Falster Haveservice god grund til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arne Ahlburg, sommerhusejer i Gedesby Strand. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- De har haft nogle gode levevilkår hernede i forhold til så mange andre steder. Der er meget øde hernede og ikke så mange mennesker, der forstyrrer dem. Der er gode områder med skov og vild natur, og det gør, at de kan finde en masse gode steder at være, og der er mange regnorme hernede, så der kan være mange muldvarpe på et forholdsvis lille areal, forklarer Peter Blauenkjær.  

I videoen her kan du se, hvordan Peter Blauenkjær bruger fælderne mod muldvarpene:

01:25

Det er sæson for muldvarpe, og i år er der ekstra mange af dem. Det mærker flere sommerhusejere i Gedesby Strand på det sydlige Falster.

Luk video

Sætter fælder op

I Arne Ahlburgs have er det formentlig en enkelt muldvarp, der står bag samtlige muldvarpeskud.

- Den (muldvarpen. red) har et gangsystem, der går i hele haven, derfor skal vi ned mellem gangene for at se, om vi kan få sat en fælde op, siger Peter Blauenkjær og nedsætter fælder flere forskellige steder i håb om at fange muldvarpen på Arne Ahlburgs grund.

Artiklen fortsætter under billedet.

En typisk muldvarpefælde. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Imens de venter på muldvarpen, bliver de cirka 150 muldvarpeskud jævnet med jorden ved hjælp af river.

Der er amoriner i jorden

Selvom der i år er ekstra mange muldvarpeskud, så er det et fast forårsforetagende. Det er nemlig lige nu, muldvarpene er allermest aktive, for der er nemlig amoriner i luften – og i jorden.

- Hannerne er på jagt efter en mage, derfor ser vi nogle meget overfladiske gange, hvor hannerne er på jagt efter en huns territorium, siger Peter Blauenkjær.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Blauenkjær fra Falster Haveservice har for tiden travlt med at fange muldvarpe. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Men selv hvis det lykkes at fange muldvarpen, er det ikke sikkert, at Arne Ahlburg bliver muldvarpefri. For en anden muldvarp kan nemlig være på jagt efter nye græsgange og flytte ind under hans sommerhus.

- Der er stor chance for – især med skovområde tæt på, at der bor en muldvarp ved siden af, og lige så snart den kan se, at der står et tomt hjem, så vil den simpelthen flytte ind. Der er ligesom, hvis vi andre får et hus forærende, siger Peter Blauenkjær.

Når muldvarpene har overstået parringssæsonen, kan haveejerne forvente en mere ro under græsplænerne. I hvert fald indtil sensommeren, hvor de nye unger graver fra reden.

Muldvarpeskud i Arne Ahlburgs have. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App