Mistænkt storsvindler gik efter svage medborgere

En 30-årig mand, der torsdag blev varetægtsfængslet for at stå bag en lang række svindelsager i hele landet, gik målrettet efter svage og ældre medborgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 30-årig mand fra Greve, der menes at stå bag en lang række svindelsager, blev torsdag varetægtsfængslet  efter et grundlovsforhør i Retten i Roskilde.

Han er i første omgang sigtet for at have franarret 27 ældre eller svagelige mennesker mindst 2,9 millioner kroner. Og der er langt flere sager, som politiet mener, at manden står bag, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til TV2 ØST. 

quote Vi mener, at hans indsats er gået ud over flere ældre, end der lige nu officielt er en del af sagen

Charlotte Tornqvist, kommunikationsmedarbejder fra Midt- og Vestsjællands Politi

 - Vi mener, at hans indsats er gået ud over flere ældre, end der lige nu officielt er en del af sagen. Der er et stort kompleks af sager. Blandt andet mener vi, at han står bag franarring af Nem-id koder fra ældre medborgere i Slagelse og Nykøbing Falster. Efterfølgende har han så stjålet betydelige summer fra de ældres konti, siger Charlotte Tornqvist fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV2 ØST. 

Hun beskriver den sigtede mand som bagmanden i et kompleks, hvor han førte pengene fra konto til konto for at skjule sin egen rolle i sagen. 

Sagde, at han ringede fra banken

Når den 30-årige svindlede, så ringede han til de ældre, og udgav sig for at være ansat i deres bank.  

I telefonsamtalen oplyste den 30-årige, at der var problemer med deres konto - og narrede her de ældre til at udlevere deres Nem-id oplysninger, så han kunne løse problemet. 

Når den 30-årige så havde fået koderne, så overførte han straks store pengebeløb fra de ældres konti til en fremmed konto. 

Han brugte ikke sine egne konto - men havde i stedet et netværk af såkaldte mulddyr. Det er andre borgere, der lod den 30-årige låne deres konti under forskellige påskud. 

- Ligesom ofrene var svage medborgere, så var mulddyrene det i vidt omfang også. Det var især yngre, der indvilgede i at hjælpe ham med et problem, og som dermed blev gjort medskyldige i svindelnummeret, uden at de egentlig vidste det.  De kunne nok ikke overskue, hvad de gjorde, siger hun. 

Bag lukkede døre

Manden blev anholdt onsdag, og fremstilles torsdag i grundlovsforhør uden adgang for offentligheden ved Retten i Roskilde i et retsmøde bag såkaldt lukkede døre. Det vides ikke, hvordan han forholder sig til sigtelsen.  Ved grundlovsforhøret blev han varetægtsfængslet frem til den 23. december, 

Politiet beder dog alle hjælpe deres medborgere med at passe på den slags svindel. 

- Vi vil meget gerne have alle med til at hjælpe med at brede budskabet ud til alle ældre og andre svage i samfundet. Man skal aldrig dele sine Nem-id-koder med andre i en telefon. Det er kun noget, som man skal gøre på de hjemmesider og de apps, hvor man rent faktisk har brug for at logge ind. Deler man det budskab, så er man med at at gøre en god gerning, siger hun. 

Artiklen er opdateret
Artiklen er opdateret, efter den anholdte mand blev varetægtsfængslet.