¨

Minister vil bekæmpe voldtægt på bosteder

SF og DF kræver, at ministeren gransker antallet af voldtægter på bosteder.

00:25

1 af 2

Flere anmeldelser af voldtægt på psykiatriske bosteder forfærder socialministeren, der vil skærpe sikkerheden.

Flere beboere er tilsyneladende blevet voldtaget af andre patienter, mens de har opholdt sig på et af tre socialpsykiatriske bocentre på Sjælland og Lolland.

Ifølge en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået fra politiet, er der siden 2009 anmeldt mindst 16 voldtægter på de tre bocentre, og nuværende og tidligere ansatte vurderer over for fagbladet, at det reelle antal er højere.

Socialminister Karen Ellemann (V) er forfærdet over sagen, der kommer i kølvandet på flere drab på plejepersonalet på de samme tre bocentre.

- Det er uacceptabelt. Vi har at gøre med nogle af de mest udsatte mennesker i vores land. Når man bor på et botilbud og kæmper med psykiske problemer, har man som enhver anden borger krav på at bo trygt og godt, siger hun til Ritzau.

Ret til lukkede døre

Det er de færreste nok uenige i, men flere ansatte på bocentrene gør opmærksom på, at patienterne jo har ret til at lukke deres døre, så personalet ikke kan følge med i alt, hvad der foregår.

En af dem er Erik Søndergård, der er leder af bostedet Saxenhøj på Lolland.

- Det er et svært at beskytte kvinder, især misbrugende kvinder, i forsorgsmiljøerne. Hvis vi ser optræk til uhellige alliancer mellem mænd og kvinder, så kan vi eventuelt finde et andet botilbud til en af dem, men det er umuligt at beskytte dem 100 procent, siger han til Fagbladet FOA.

Kræver granskning

Efter drabet på en kvindelig ansat på Lindegården i marts lægger regeringen op til, at der bruges 300 millioner kroner over fire år på at forbedre sikkerheden på bostederne.

Blandt andet foreslår regeringen en ny boform for meget voldelige og misbrugende psykisk syge, som dermed kan isoleres fra nogle af de svagere patienter.

Efter Fagbladet FOA's historie om omfanget af voldtægter på bostederne har både SF og Dansk Folkeparti krævet, at Socialministeriet gransker området.

- Det er vigtigt at kende omfanget, så vi kan forebygge og skærme de beboere, der er i risiko for at blive udsat for voldtægt af andre medbeboere, siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karina Adsbøl.

16 har anmeldt voldtægt på bosteder

  • Center Lindegården: Mindst seks voldtægter er anmeldt siden 2014.
  • Bocenter Ringbo: Otte voldtægter er anmeldt siden 2009 (Ringbo lukkede i 2014).
  • Forsorgshjemmet Saxenhøj: To voldtægter er anmeldt siden 2014.
  • Flere ansatte siger til bladet, at andre overgreb på bostederne ikke er blevet anmeldt.
Kilde: Fagbladet FOA

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App