Minister langer ud efter Guldborgsund: Medarbejdere skulle presses til at spare 100.000 på udsatte børn

Socialminister Astrid Krag (S) er glad for, at Ankestyrelsen er gået ind i en sag om en ulovlig instruks i Guldborgsund Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligere på ugen kunne TV2 ØST fortælle, at en centerchef i Guldborgsund Kommune ville have sine medarbejdere til at spare 100.000 kroner på sager om blandt andet anbragte børn. En sag, der vakte harme - ikke mindst fordi ordren er ulovlig.

Den sag er nu havnet på socialminister Astrid Krags bord, for SF’s socialordfører Trine S. Torp har nemlig spurgt til ministerens holdning i sagen.

Spørgsmålet er et såkaldt paragraf 20 spørgsmål, som socialministeren forventes at svare på inden for en uge.

quote Som jeg hører det, har prioriteringen i Guldborgsund Kommune været vendt fuldstændigt på hovedet, og det finder jeg dybt bekymrende

Astrid Krag (S), socialminister.

I et skrifteligt svar til TV2 ØST siger ministeren, at det lyder som om, Guldborgsund Kommune har vendt op og ned på, hvad der skal vægte højest, når man vurderer en sag om socialt udsatte børn.

- Økonomi må aldrig overskygge det vigtigste, nemlig at udsatte børn får den rigtige hjælp, skriver hun.

- Som jeg hører det, har prioriteringen i Guldborgsund Kommune været vendt fuldstændigt på hovedet, og det finder jeg dybt bekymrende. Derfor er jeg glad for, at Ankestyrelsen er gået ind i sagen og har bedt om en redegørelse, skriver Astrid Krag.

Det må simpelthen ikke kunne ske, lød meldingen fra borgmester John Brædder.

Frygter at andre kommuner gør det samme

Trine S. Torp fra SF er bekymret for, at det er en generel problemstilling, at kommunerne kan blive så pressede økonomisk, at man i forvaltningen begynder at tænke som centerchefen fra Guldborgsund.

Derfor mener hun, at sagen fra Guldborgsund bør give anledning til en overordnet diskussion om finansieringen på socialområdet.

- Jeg synes, at sagen er for vigtigt til, at det bare er et spørgsmål om Guldborgsund Kommune. Jeg tror, at der kan være andre kommuner, der er under pres, siger Trine S. Torp.

- Jeg er bekymret for, at det skrider, så økonomien kommer til at vægte højest, siger hun.

- Det er afgørende, at vi finder modeller, hvor det ikke er økonomien, der kommer til at stå forrest. 

Sådan så en del af beskeden til sagsbehandlerne ud. Den følgende dag blev den justeret.
Sådan så en del af beskeden til sagsbehandlerne ud. Den følgende dag blev den justeret.

Truede med fyring

I en instruks til sine ansatte skrev fagchefen i Center for Familie og Forebyggelse, Mads Larsen, i november sidste år, at de ansatte grundet et merforbrug hver skulle spare 100.000 kroner. Han skrev, at de eksempelvis kunne finde pengene på at hente anbragte børn hjem fra plejefamilier. 

Blev pengene ikke fundet, var deres job truet, lød det videre i mailen, og de ansatte måtte endelig ikke begrunde deres valg med økonomiske grunde. Instruksen blev efterfølgende trukket tilbage igen.

- Det må simpelthen ikke kunne ske. Man må aldrig sætte den økonomiske del foran fagligheden, og det er desværre sådan en instruks, der er givet fra en fagchef. Dog har man trukket instruksen tilbage og prøvet at glatte ud, men hvad der er skrevet, er jo skrevet, sagde borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) efter sagen var blevet diskuteret i byrådet torsdag.

Fortsat tillid

Ankestyrelsen har bedt byrådet i Guldborgsund om en redegørelse af forløbet, og skal efterfølgende vurdere, om der er behov for at styrelsen fører tilsyn med kommunen på baggrund af sagen. 

Simon Hansen (S), formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, gav onsdag udtryk for, at han fortsat har tillid til chefen på trods af maillen.

- Vi skal ikke stå i medierne og tale om konsekvenser for personalet, men helt grundlæggende har jeg tillid til, at vores direktion håndterer dette på den måde, det skal håndteres, og tager nødvendige snakke med centerchefen om, at den måde, han har kommunikeret på, ikke lever op til det værdisæt, vi har i kommunen, sagde han.