Michael var på en stor nedtur - flexjob gav ham noget at stå op til

Michael Schmidt fik flexjob gennem et rekrutteringsprogram. Han gik fra at bruge 18 timer på sofaen om dagen til at have noget at stå op til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Michael Schmidt fra Nykøbing Falster var langt nede. I fire år bestod hans hverdag af hospitalsbesøg og Netflix på sofaen. Flere operationer i knæet havde gjort det umuligt for ham at udføre sit normale arbejde som gulvlægger. Men via Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster i Guldborgsund Kommune har han i dag fået flexjob i en VVS-butik.

quote Det var ligesom at vinde 50 millioner kroner i lotto

Michael Schmidt, flexjobber, VVS-Eksperten

- Det var ligesom at vinde 50 millioner kroner i lotto, siger Michael Schmidt.

Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster er et projekt, der skal begrænse manglen på arbejdskraft, der forventes i de kommende år. Lolland og Guldborgsund Kommune samarbejder med det lokale erhvervsliv, Business Lolland-Falster og videns- og netværkshuset Cabi. Målet er at give 850 borgere en tilknytning til arbejdsmarkedet. Indtil videre har projektet, der er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, ført til 100 ansættelsesforhold.

20 piller om dagen

Den i dag 48-årige Michael Schmidt havde ellers fundet sin hylde i livet. I 20 år var han selvstændig gulvlægger. Men et dårligt knæ og flere operationer, der ikke formåede at rette op på det, betød et endeligt farvel til det fysisk krævende job.

quote Jeg havde det rigtigt skidt og var rigtigt langt nede

Michael Schmidt, flexjobber, VVS-Eksperten

- Til sidst blev jeg sygemeldt. Og så var det 18-19 timer på sofaen med Netflix, fortæller Michael Schmidt.

Det dårlige knæ gjorde, at Michael Schmidt levede med store smerter i hverdagen. Og så var det psykisk hårdt pludselig at have fået revet den vante dagligdag væk under fødderne.

- Jeg havde det rigtigt skidt og var rigtigt langt nede. Men det var jeg også på grund af de piller, jeg fik. Det sidste, jeg fik, var metadon, og der kunne jeg ikke kende mine børn til sidst, forklarer Michael Schmidt.

Det perfekte match

En periode med genoptræning og praktikperioder i større butikskæder fulgte. Men der kom ikke noget langsigtet ud af det, ingen ansættelse. Det kom der dog, da han gennem programmet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster fik praktik i VVS-Eksperten i Nykøbing Falster.

- Det var, for at sige det rent ud, bare det perfekte match fra starten af, siger Michael Schmidt.

Michael Schmidt laver det samme som de andre ansatte, selvom knæet driller.
Michael Schmidt laver det samme som de andre ansatte, selvom knæet driller. Foto: Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster

Michael Schmidt startede i jobprøvning i 3 måneder i april sidste år.

- Vi fik en mand ind, der livede mere og mere op og passede godt ind, fortæller butikschef i VVS-Eksperten Nykøbing Falster, Cim Erik Strømsholt.

Hos vvs-forhandleren var de så glade for Michael Schmidt, at de selv pressede på for at få ham godkendt til flexjob.

- Vi kunne godt se potentialet i Michael. Så vi var faktisk med til at presse lidt på ved at udfylde et stykke papir, hvor vi skrev, at vi godt ville ansatte Michael i flexjob, hvis han blev godkendt til det, siger Cim Erik Strømsholt.

Noget at stå op til

I dag arbejder Michael Schmidt så 12 timer i flexjob om ugen. Han laver det samme som de andre ansatte; ekspederer kunder og fylder op på hylder. Men nogle gange siger knæet stop. Det gør dog ikke så meget, forklarer hans chef, Cim Erik Strømsholt.

- Hvis han kommer og siger, at knæet er tosset i dag, så tager vi tingene nede på jorden, så tager han dem lidt længere oppe. Der skal sgu være plads til alle, lyder det.

For Michael Schmidt betyder det alverden, at han har noget at stå op til i stedet for de mange timer på sofaen.

- Jeg har det tusind gange bedre fysisk og psykisk, end da jeg lå derhjemme. Jeg har noget at stå op til, og jeg møder en masse mennesker. Mine børn og familie siger også, at jeg er helt anderledes nu, lyder det.

Hos VVS-Eksperten kunne de godt forestille sig igen at tage folk ind flexjob via Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster.