¨

Mette synger for de ældre - nu bliver tilbuddet sparet væk

00:55

Mette Staalgaard Nielsen spiller musik for ældre og demente på plejehjem i Guldborgsund Kommune. Sådan her lød det, da vi var med i 2017 Video: Søren Langhorn - TV2 ØST

Guldborgsund Kommune ansatte for tre år siden en fast musiker, som skulle synge for beboerne på plejehjemmene. Men det er der ikke længere råd til.

På plejehjemmet Skovvej i Nørre Alslev sidder Mette Staalgaard Nielsen hver anden uge med sin guitar. Her hygger hun og beboerne sig med sang og god musik.

Jeg synes simpelthen, det er det bedste job, jeg nogensinde har haft

Mette Staalgaard Nielsen, Musiker

Hendes opgave har de sidste tre år nemlig været at tage rundt på 12 af Guldborgsund Kommunes plejecentre og synge for beboerne.

Men det slutter til nytår, hvor Mette Staalgaard Nielsen ikke længere er ansat som Guldborgsund Kommunes musiker. Hendes stilling bliver nemlig nedlagt som følge af besparelser.

- Jeg er simpelthen så taknemmelig for, at jeg har fået lov til at være ansat som musiker i Gulborgsund Kommune. Jeg synes simpelthen, det er det bedste job, jeg nogensinde har haft, siger Mette Staalgaard Nielsen.

Men Guldborgsund Kommune har ikke længere råd til at sende musikeren rundt på plejehjemmene. Det blev besluttet i forbindelse med et møde i juni, hvor der måtte besparelser til for at få økonomien til at hænge sammen, fortæller Jens Boesen, der er næstformand for Social-, Sundhed- og Omsorgsudvalget.

- Vi har været meget opmærksomme på at kigge på, hvordan vi gør det her i forhold til at sikre, at det ikke på nogen måde kommer til at ramme den personlige pleje for vores borgere, siger Jens Boesen

Fællesskab og noget at se frem til

For borgerne på plejehjemmet Skovvej i Nørre Alslev har Mette Staalgaard Nielsens besøg skabt stor glæde, fortæller Lizette Andersen, der er leder af plejecenteret.

Hvor meget har man lige at se frem til, når man er på plejehjem

Lizette Andersen, Leder af Skovvej

- Vi har været rigtig glade for de besøg, for det har været et samlingspunkt for borgerne. De har set frem til, at hun kommer hver fjortende dag, hvor fællesskabet har været dyrket, siger hun og fortsætter:

- For hvor meget har man lige at se frem til, når man er på plejehjem.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Mette Staalgaard Nielsen stopper ved udgangen af 2019 på grund af besparelser  Foto: Søren Langhorn

Synd for borgerne

Mette Staalgaard Nielsen ville da også gerne forsætte med at synge for de ældre på plejehjemmene.

- Jeg kan slet ikke forstå det. For hvis nu politikerne var med ude for at se, hvad der sker rundt omkring, når vi er ude og spille, så tror jeg heller ikke, at de havde taget den beslutning, siger Mette Staalgaard Nielsen og fortsætter:

- Jeg synes, det er så ærgerligt for borgerne. Det er dem, jeg tænker mest på. For mange af dem er kede af det og kan ikke forstå, hvordan det kan være.

Og lige netop i dag oplevede Mette Staalgaard Nielsen at hjælpe en ældre dame, som næsten intet sprog har, da hun dukkede på med guitaren.

- Jeg kunne mærke på hende, at hun synes, det var rigtig ubehageligt ikke at kunne sige noget, så jeg kunne forstå det, fortæller hun.

Men efter et par sange begyndte damen at synge med uden problemer, og da de var færdige, havde hun genfundet stemmen.

- Det er jo netop sådan nogle små ting, som musikken kan gøre. Den kan gøre, at de ældre lige pludselig får en oplevelse af, at nu kan de lidt igen, siger Mette Staalgaard Nielsen.

Til stor ærgrelse

Men det er heller ikke kun Mette Staalgaard Nielsen, der synes, det er ærgerligt, at hun ikke længere kan fortsætte.

Artiklen fortsætter under billedet. 

  Foto: Søren Langhorn - TV2 ØST

Personligt synes jeg da, det er ærgerligt, at vi ikke har en økonomi, der også giver plads til, at vi har den aktivitet med en musiker, der tager rundt

Jens Boesen, næstformand, Social-, Sundhed- og Omsorgsudvalget

- Personligt synes jeg da, det er ærgerligt, at vi ikke har en økonomi, der også giver plads til, at vi har den aktivitet med en musiker, der tager rundt, siger Jens Boesen.

Og også Lizette Andersen fra plejehjemmet Skovvej er trist over at miste deres musiker. Dog vil hun heller ikke gå på kompromis med plejen af deres borgere.

- Jeg er jo ked af, at der ikke er råd til, at vi har en musiker, men jeg kan også godt se, at det er en gode, der koster penge. Og når vi ikke har så mange penge, så bliver vi nødt til at prioritere, at plejen i hvert fald er på plads, fortæller Lizette Andersen.

Jens Boesen afviser da heller ikke, at de endnu engang vil ansætte en musiker til Guldborgsund Kommune, hvis der i fremtiden skulle komme lidt luft i budgettet. Men for nu må plejehjemmene nøjes med de andre aktiviteter.

- Det er jo ikke således, at der slet ikke foregår aktiviteter ude på vores plejecentre. Tværtimod tog vi den politiske beslutning i forhold til at friholde hele det store aktivitetsområde, så vi stadig har masser af aktivitetstilbud på vores plejehjem, siger Jens Boesen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App