Mange mødte frem til dialog om storstilet plan for 500 boliger ved Guldborgsund

Omkring 150 borgere var mødt frem for at høre om - og give deres besyv med til - planerne for en ny havnefront i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Guldborgsund Kommune har afsat 100 millioner kroner til en helt ny havnefront i Nykøbing Falster. Helhedsplanen, er navnet på projektet, som har været tre år undervejs. Den skal bane vejen for blandt andet 500 nye boliger og rekreative områder.

Men før end entreprenører overhovedet kan gå i gang med at realisere de streger, som arkitektfirmaet C.F. Møller Architects har slået til Nykøbing Falsters nye facade ud mod Guldborgsund, er byens borgere her til aften blevet taget i ed omkring projektet, på det første af i alt tre dialogmøder.

quote Jeg synes, der skal være plads og ikke for højt.

Helene Gade Brøndum, borger, Nykøbing Falster

Og interessen for den nye havnefront er stor. Omkring 150 borgere var mødt frem tirsdag aften. En af dem er Helene Gade Brøndum. Hun ser fordele i den nye plan, men hun har også sine forbehold:

- Der skal ske noget nyt her i byen. Jeg har ikke boet her i så mange år, men de tiltag, der er kommet på torvet, det, synes jeg også, er rigtig godt for at man kan samle flere turister, men også byens borgere. Man skal have nogle flere borgere hertil. For Nykøbing (Falster, red.) er en fantastisk by.

Helene Gade Brøndum har boet nogle år i Nykøbing Falster, hvor hun håber den nye havneplan kan få endnu flere til at flytte til byen.
Helene Gade Brøndum har boet nogle år i Nykøbing Falster, hvor hun håber den nye havneplan kan få endnu flere til at flytte til byen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Helene Gade Brøndum forholder sig dog også skeptisk til, hvis der skal bygges boliger hele vejen langs havnefronten.

- Så bliver det som en ghetto som i udlandet, hvor man bygger alt ned til vandet, påpeger hun og tilføjer:

- Jeg synes, der skal være plads og ikke for højt.

Borgermødet markerer starten til en høringsperiode, inden byggeriets første af i alt seks etaper kan påbegyndes.

Læs også
Storstilet havneplan med nye 500 boliger afsløret: - Jeg kan næsten ikke få armene ned
Læs også
Storstilet havneplan med nye 500 boliger afsløret: - Jeg kan næsten ikke få armene ned

Det er den gamle erhvervshavn i Nykøbing Falster, som skal omdannes til beboelse og rekreative områder.

Sådan kommer den nye havnefront ifølge planerne til at tage sig ud. Foto: C.F. Møller Architects
Sådan kommer den nye havnefront ifølge planerne til at tage sig ud. Foto: C.F. Møller Architects

Også borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), var mødt frem:

- Det er epokegørende med en helt ny bydel, som spiller sammen med centerbyen, og hvor der bliver 1,4 kilometer kaj til fri leg, om jeg så må sige – og så lige ud til skønne Guldborgsund.

- Det er en af verdens bedste beliggenheder.

Ifølge borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) vil en del af industrihavnen blive bevaret, således at skibe til blandt andet Nordic Sugar også i fremtiden kan lægge til kaj.
Ifølge borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) vil en del af industrihavnen blive bevaret, således at skibe til blandt andet Nordic Sugar også i fremtiden kan lægge til kaj. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Lasse Palm, projektleder fra C. F. Møller Architects, fremhæver netop det væsentlige i, at Nykøbing Falster har nogle historiske træk, som skal accepteres og arbejdes med i, når "nyt og gammelt skal syes sammen".

- Vi har lagt vægt på at lave en plan og et projekt, som er skræddersyet til Nykøbing. Det er både i forhold til at respektere de kvaliteter, som byen har i dag, men også tilføre noget nyt og tilføre byen nogle nye byrum; nye grønne, blå byrum og dermed også nogle nye boligkvaliteter for nogle nye, attraktive boligområder, forklarer han.

Sådan ser Nykøbing Falster havn ud i dag.
Sådan ser Nykøbing Falster havn ud i dag. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Den ny Guldborgsund Havneby er inddelt i seks etaper, som forventes at blive realiseret over de næste 10-15 år. En del af projektet indebærer også en ny cykelbro over Guldborg Sund.

De 100 millioner kroner, som Guldborgsund Kommune har afsat, skal gå til at byggemodne området og opgradere infrastrukturen.


Nyhedsoverblik