¨

To mænd varetægtsfængslet i sager om drab på Vestsjælland

En dommer valgte her til eftermiddag at varetægtsfængsle to mænd for vold med døden til følge. Anklagemyndigheden sigter de to mænd for i fællesskab at have begået de drab på Vestsjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

To mænd er her til eftermiddag blevet varetægtsfængslet frem til den 18. juli i drabssagerne fra Vemmelev og Ruds Vedby på Vestsjælland.

To mænd på henholdsvis 34 og 42 år er her til eftermiddag blevet varetægtsfængslet frem til den 18. juli i drabssagerne fra Vemmelev ved Slagelse og Ruds Vedby på Vestsjælland.

Grundlovsforhøret, der fandt sted i retten i Nykøbing Falster, varede omkring fire timer, og dommeren valgte at varetægtsfængsle de to mænd for vold med døden til følge. 

Den 34-årige mand blev varetægtsfængslet på baggrund af mistanke om vold med døden til følge i sagen fra Ruds Vedby. 

Den 42-årige mand er varetægtfængslet på baggrund om mistanke om vold med døden til følge i sagen fra Ruds Vedby og i sagen fra Vemmelev. 

Det er ret alvorlige sager. Den ene er blevet smidt i en grusgrav og den anden er blevet slået ihjel og brændt på sin bopæl. 

Mariam Khalil, senioranklager, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

Ifølge dommeren kan det altså kke bevises, at de har haft til forsæt at slå de to mænd ihjel. Derfor valgte dommeren, at varetægtsfængsle dem for vold med døden til følge i stedet for drab. 

34-årig nægter sig skyldig

Efter grundlovsforhøret talte TV2 ØST´s reporter på stedet med både forsvarerne og senioranklageren i sagen. 

- Min klient nægter sig skyldig i de alvorlige sigtelser, som sagen drejer sig om, fordi han efter sin egen opfattelse ikke har noget med det at gøre. Det er meget begrænset, hvad jeg kan fortælle om, hvad der er foregået derinde i retten, da sagen kører for lukkede døre, fortalte Eigil Strand, der er forsvarer for den 34-årige lige efter retsmødet, der sluttede klokken 16. 

Under den åbne del af grundlovsforhøret erkendte den 42-årige sig delvist skyldig i de to drab og efterfølgende brandstiftelse på ofrenes hjem.

- Han erkender sig delvist skyldig. Han erkender, at han har haft noget med de her drab at gøre. Det er jo det, der ligger i en delvis erkendelse. Nærmere kan jeg ikke komme det. Hvad det nærmere går ud, er noget, han har forklaret under retsmødet for lukkede døre, så jeg kan ikke fortælle detaljer, desværre, sagde Lars Urup, forsvarer for den 42-årige.

Den 42-årige vil overveje at kære varetægtsfængslingen til Landsretten. 

- Det er nogle teknikaliteter, som beror på, hvad anklageren har påberåbt sig af årsag til, at man skulle fængsles kontra dét, som jeg mener kunne være det rigtige fængslingsgrundlag. Jeg mener, at anklageren har påberåbt sig en forkert lovbestemmelse, siger Lars Urup. 

Dræbt med spids genstand

Drabssagerne drejer sig om drabene på den 68-årige Kiehn Georg Andersen fra Ruds Vedby, der fandt sted den 21. april. Kiehn Georg Andersen blev dræbt med flere stik af en spids genstand i maveregionen, og han blev udsat for stump vold. Sigtelserne lyder også på, at de to mænd herefter transporterede liget til Blæsinge Grusgrav, hvor de smed det i en sø. Det andet forhold mod de to sigtede lyder på brandstiftelse af Kiehn Georg Andersen hjem i Ruds Vedby.

- Det er ret alvorlige sager. I begge forhold er der sket det, at man har været hjemme hos folk privat og de er blevet dræbt og den ene er blevet smidt i en grusgrav og den anden er blevet slået ihjel og brændt på sin bopæl, siger Mariam Khalil, der er senioranklager hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

- På baggrund af efterforskningen og en del borgerhenvendelser, har politiet fundet frem til, at man mener, at der er en begrundet mistanke om, at det er de her to personer, der har gjort sig skyldige i de her to forhold, fortæller hun. 

Det andet drab, som de to mænd er sigtet for, drejer sig om drabet på 80-årige Poul Frank Jørgensen i hans hjem i Vemmelev ved Slagelse, der fandt sted den 16. juni. Poul Frank Jørgensen blev dræbt med 10 stik i ryggen og havde en skade ved halsregionen. Det fjerde forhold i sagen lyder på sigtelsen brandstiftelse af Poul Frank Jørgensens hjem.

Det femte forhold i sigtelserne mod de to mænd lyder på overtrædelse af våbenloven. Våbenet, et oversavet haglgevær, blev fundet på en adresse nord for Ringsted.  

Efterforskning fortsætter

Sydsjællands og Lolland-Falsters politi nedsatte tirsdag i denne uge en særlig efterforskningsgruppe, der skulle undersøge de to drab og et tredje drab, der skete i Nordvestsjælland i februar. Her blev 65-årige Finn Steensen Ørsdahl fundet dræbt i sit udbrændte hjem ved Gundestrup.

Siden politiet på et pressemøde tirsdag eftermiddag meldte ud, at de samlede efterforskningen, har omkring 40 borgere henvendt sig med oplysninger i sagen.

Efterforskningen af sagerne fortsætter nu, og politiet vil gennemgå alle borgerhenvendelserne grundigt, lige som de skal have gennemgået telehistorikken omkring de to sigtede mænd i sagen. 

- Politiet har nu fået noget ro frem til den 18. juli til at gå endnu mere i dybden med sagen, siger Mariam Khalil. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App