Lokale sexklinikker holder lukket - Lisa taler nu i telefon med sine kunder

Mange sexarbejdere på Sjælland og øerne holder lukket i disse uger, men Lisa fra Falster har fortsat kontakt med sine kunder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- På opfordring fra regeringen holder vi lukket.

Sådan skriver flere sexarbejdere fra Sjælland på siden annoncelight.dk, som er et af de steder hvor sexarbejdere og deres kunder finder hinanden.

Sexklinikerne Sorø Eventyrpigerne og Vordingborg Pigerne er nogle af de steder, der har lukket, efter regeringen den 18. marts forbød en række erhverv, der kræver tæt fysisk kontakt, at holde åbent.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: annoncelight.dk

Selvom flere sexarbejdere har lukket deres klinikker, er der alligevel slået flere nye annoncer op for salg af sex på annoncelight.dk på Sydsjælland, Lolland og Falster denne onsdag.

Her tilbydes der fortsat seksuelle ydelser af forskellig art i for eksempel Sorø, Rønnede og Næstved.

Men selvom annoncerne fornyligt er lagt på siden, betyder det ikke nødvendigvis, at kvinderne bag rent faktisk stadig sælger sex.  

Lisa fra Falster er en af de kvinder fra vores område, der onsdag optræder i en annonce på annoncelight.dk.

Men da TV2 ØST ringer til hende, fortæller Lisa, at hun faktisk har lukket helt ned for arbejdet, men at hendes annonce automatisk bliver lagt ud på siden.

Har telefonisk kontakt med kunderne

Lukningen påvirker ikke Lisa noget særligt økonomisk. Hendes forretning består nemlig af en lille gruppe af faste kunder, som hun fortsat har kontakt med.

- Jeg har telefonisk kontakt med dem. Jeg ringer lige ind imellem og hører, hvordan det går, fortæller Lisa, der ikke ønsker at medvirke med sit rigtige navn.  

Lisa har primært ældre kunder, og der er flere af dem, der bor på plejehjem.

- Nogle af dem er pissebange og har brug for at snakke. Og det er alligevel det, jeg gør mest i, fortæller hun.

Organisation: - Krisen fremhæver behov for ændringer

Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO) fortæller, at der er rigtig mange sexkliniker, der følger regeringens forbud og holder lukket på grund af risiko for coronasmitte.

- Rigtig mange klinikker har lukket, også allerede inden regeringen gjorde det lovpligtigt, fortæller Estalla, der er talsperson i SIO. Hun ønsker ikke at stå frem med sit fulde navn.

quote De ved godt, at de er udsatte, fordi det er et fag, hvor man har tæt kontakt. Derfor er de også vant til at holde en god hygiejne

Estalla, talsperson, Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO).

Estalla fortæller, at antallet af annoncer, hvor personer sælger sex, er faldet markant de seneste uger.

- De ved godt, at de er udsatte, fordi det er et fag, hvor man har tæt kontakt. Derfor er de også vant til at holde en god hygiejne. Det er en naturlig del af hverdagen, at håndtagene for eksempel bliver sprittet af, fortæller hun.

Estalla mener, at coronakrisen tydeligt fremhæver, at der er behov for ændringer i reglerne i forhold til sexarbejde. For under sådanne kriser bliver de mest udsatte sexarbejdere endnu mere sårbare.

- Det er de mest udsatte, der fortsætter arbejdet. De har ikke andre muligheder, siger hun.

- Det er dem, der ofte arbejder alene, som har et stofmisbrug eller andre sociale problemer, fortæller Estalla.

Ingen hjælpepakke til sexarbejderne

De mest ressourcestærke sexarbejdere, har ofte et cvr-nummer og en anden forretning ved siden af deres salg af sex. Det kan for eksempel være som frisør eller negletekniker, fortæller Estalla.

Det betyder, at de også kan gøre brug af regeringens hjælpepakker.

- De kan søge om støtten til deres andet erhverv, men det kan hende på gaden ikke, siger Estalla.

Hun har netop haft kontakt med en sexarbejder, der er enlig forsørger, og som ser sig nødsaget til at låne penge for at kunne holde sin forretning lukket i disse uger.

- Det er under al kritik, hvor er regeringens hjælpepakke til hende, siger Estalla.

Hun mener, at sexarbejderne på lige fod med alle andre burde havde mulighed for at melde sig ind i en a-kasse eller en fagforening.

- De betaler skat og moms af deres arbejde, men de har ikke ret til dagpenge, siger Estalla.

Der findes ikke nogen konkret viden om, hvor mange der prostituerer sig i Danmark. 

Den seneste opgørelse fra Socialstyrelsen er fra 2015 og viser, at mere end 2.900 personer prostituerer sig i Danmark.