Lokalarkiver mangler materiale - historien kan gå tabt

Færre ting bliver indleveret på de lokalhistoriske arkiver, når nu alt er digitalt.

- Det er vores spejderhistorie fra 1944, fortæller Tage Rødby Jensen, arkivleder ved Toreby Lokalhistoriske Arkiv, fra en bog han har fundet frem.

På det lokalhistoriske arkiv findes der fotos, protokoller, kirkelister og meget andet materiale fra fortiden. 

Der mangler dog arkivalier. Det meste materiale bliver nemlig gemt på vores computere og bliver ikke afleveret på de lokalhistoriske arkiver.

- Problemet er, at man sidder med en PC, og der har man alle sine ting liggende, og så tænker man måske ikke på at få afleveret det til arkiverne , siger Tage Rødby Jensen, arkivleder ved Toreby Lokalhistoriske Arkiv.

Det er en skam, mener stadsarkivaren i Guldborgsund Kommune.

- Der kan lokalhistoriske arkiver gå ind og sikre, at de her ting bliver bevaret, og at historien også kan fortælles til kommende generationer, så vi hele tiden kan huske på, hvor vi kommer fra, siger Christian Frederiksen, der er stadsarkivar i Guldborgsund Kommune.

Det var måske lidt lettere før i tiden, når man bare kunne aflevere en bog eller et fotohæfte. I dag skal vi ofte leder efter tingene på computeren.
Det var måske lidt lettere før i tiden, når man bare kunne aflevere en bog eller et fotohæfte. I dag skal vi ofte leder efter tingene på computeren. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Glemmer du, så husker vi

Det er det offentlige selv, der sørger for at arkivere til eftertiden, men det er op til private folk og foreninger selv at indlevere til de lokale arkiver, hvis de har lyst.

Det er der altså færre, der gør, nu når vi er i en elektronisk tidsalder. De ti arkiver i Guldborgsund Kommune er derfor gået sammen om at lavet flyeren "Glemmer du, så husker vi". 

- Hvis bare en brøkdel af de her ting blev gemt og afleveret, så ville det være rigtig godt, siger Christian Frederiksen.

Det samme mener Tage Rødby Jensen.

- Vi håber, at folk kommer til at tænke på, at det man i dag skriver ind på sin PC, det er vigtigt at vi får gemt det i arkiverne.

En venlig påmindelse

De mange flyers bliver delt ud rundt omkring i kommunen, så folk bliver mindet om at aflevere ting på arkiverne. Blandt andet i Grænge Forsamlingshus.

- Når vi har renoveret her, har jeg jo taget en masse billeder, men det er rigtigt, det ligger elektronisk. Men jeg synes, det er en god idé, siger Kjeld Larsen, formand Grænge Beboerforening.

Sådan ser flyeren ud som de ti arkiver i Guldborgsund Kommune har fået lavet.
Sådan ser flyeren ud som de ti arkiver i Guldborgsund Kommune har fået lavet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST