Lisbeth har arvet A.P. Møllers kaptajnshat - nu skal den udstilles

Når Stubbekøbing Museum åbner for en ny udstilling, kan besøgende se en række historiske hatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er langt fra hver dag, at man kan tage på museum for at se en historisk hatteudstilling.

Ikke desto mindre er det snart en mulighed på Stubbekøbing Museum. Her arbejder de nemlig i øjeblikket på en ny udstilling om hatte, der åbner til juni.

- Det er en hatteudstilling, som skal beskrive 1900-tallet, forklarer Lisbeth Glit, der er frivilligansvarlig på museet.

Der er udstillet 48 forskellige hatte.
Der er udstillet 48 forskellige hatte. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Størstedelen af hattene er hentet hos en kvinde fra Jylland, der har samlet på dem hele sit liv. Men de frivillige fra museet har også leveret et par stykker, hvor der hører en helt særlig historie bag. Blandt andet bliver A.P. Møllers gamle kaptajnshat udstillet.

- Jeg var leder på Dagcentret Vennerslund, og der havde A.P. Møller jo haft sin gang. Hans gamle privatsekretær så, at hatten hang nede på vores dagscenter, og så tog han den ned fra væggen, og så sagde han, Lisbeth, jeg vil ikke være formand for dagcenterrådet, og så satte han den (hatten, red.) på mig, fortæller Lisbeth Glit.

- Og så har den fulgt mig lige siden.

Lise Frederiksen (til venstre) og Lisbeth Glit (til højre) har kendt hinanden i mange år. Nu laver de hatteudstillingen sammen.
Lise Frederiksen (til venstre) og Lisbeth Glit (til højre) har kendt hinanden i mange år. Nu laver de hatteudstillingen sammen. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Nok se, men også røre

Udover den gamle kaptajnshat kan besøgende også få et glimt af den gamle modeskaber Jean Voigts hat. 

Lise Frederiksen, der også er frivillig på museet, har nemlig arvet hatten fra en gammel bekendt, som arbejdede for kunstneren, mens han boede på Rosengården på Lolland.

- Han var jo kostumier og kunstner, og han har også lavet hatte. Og så elskede han den her hat, så den havde han altid på, når han stod og malede og tegnede, siger Lise Frederiksen.

Læs også
Lollandsk provinspizza er kommet på museum
Læs også
Lollandsk provinspizza er kommet på museum

Det er dog ikke kun særlige hatte, gæsterne kan se. Nogle af hattene er det også tilladt at prøve.

- Det er ligesom om, det gør noget, når man får en hat på. Hvis man nu er ked af det og går derhjemme, så find en gammel hat og tag på, kig dig i spejlet, og så bliver du glad. Hatte kan noget, og det glæder jeg mig sådan til at se, når udstillingen kommer i gang, lyder det fra Lisbeth Glit.

Kommune bevilligede penge

For at udstillingen har kunne blive en realitet har Guldborgsund Kommune bevilliget omkring 8.200 kroner. De penge er gået til at transportere hattene fra Jylland til Falster.

Den gamle modeskaber Jean Voigts hat er også udstillet på museet.
Den gamle modeskaber Jean Voigts hat er også udstillet på museet. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

- Vi vidste ikke rigtig, hvordan vi kunne få dem hjem. Men vi gjorde en tur ud af det, så vi var tre kvinder, der tog over og fik set Inger Tunbos (kvinden, der har samlet hattene, red.) udstilling. Så vi tog til Jylland, hentede hatte og kørte hjem.

Nu er alle hattene kommet på plads på museet i Stubbekøbing, og de frivillige er klar til at slå dørene op, når udstillingen åbner den 1. juni.


Nyhedsoverblik