Kvinder laver landets første strikkemuseum

Fire strikkeglade kvinder vil vise, hvad historien har gemt på af strikkekunst på museum i Stubbekøbing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De slår masker op hurtigere end man kan nå at sige strikketøj, og de er ikke bange for at rulle garnnøglen ud til nye udfordringer.

De fire veninder, Vivian Høxbro, Anne-Grethe Pedersen, Lisbeth Glit-Jensen og Birgit Boesvang er bidt af en gal strikkepind.

Faktisk har Vivian Høxbro skrevet hele 13 bøger om emnet, og nu har veninderne fra Stubbekøbing så strikket en ny plan sammen; nemlig Danmarks første strikkemuseum, Strik på 1ste.

quote Jeg vil gerne have, de oplever hvor fine ting, kvinder har lavet gennem tiden

Viviann Høxbro, Stubbekøbing

Det er vigtigt for kvinderne at give museumsgæsterne en god oplevelse.

- Jeg vil gerne have, at de oplever, hvor fine ting kvinder har lavet gennem tiden. At det er kvindekultur, og at kvindekultur ikke er slut men er noget, der fortsætter, siger Vivian Høxbro, og Birgit Boesvang tilføjer:

- Jeg vil gerne give glæden videre og samhørigheden, og så det at man kan lave noget med sine hænder.

Museum byder på gammel og ny strikkekunst

Museet rykker ind på Stubbekøbing Museum, og selv om udstillingerne først skal være klar til juni, så kan de fire strikkeentusiaster godt løfte lidt af sløret for, hvad man kan opleve.

I en montre ligger der allerede strik klar til at blive kigget på, når museet åbner. Det kan for eksempel være strikkede strømper, som det par, der har tilhørt Dronning Louise, som var gift med kong Frederik den 8. De var præcis som moden i slutningen af 1800- tallet dikterede:

- Da så kjolekanten kom lidt op, så fik man set strømperne. De skulle så være fine og smukke og med mønstre på, forklarer Birgit Boesvang.

Her ses noget af det strik, man kan opleve på strikkemuseet.
Her ses noget af det strik, man kan opleve på strikkemuseet.
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST
strikkemuseum
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Mange af de gamle ting er fra samme samling og dermed fra 1800-tallet.

Også en fin, strikket kaffepose begejstrer:

- Jeg kan godt forstå, at hende der har strikket den, ikke har brugt den. Det har hun sikkert ikke nænnet, forklarer Vivian Høxbro om den flotte stand, kaffeposen er i.

Kvinderne bag museet har også selv bidraget til udstillingen. For eksempel er nogle af de gamle mønstre fra gamle babykyser blevet genskabt.

Museet byder også på mere moderne strikkekunst. Første udstilling bliver med strik af Ditte Larsen, som blandt andet er inspireret af farverne i Anne Anchers malerier.

strikkemuseum
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Birgit Boesvang viser et smukt, dueblåt sjal frem:

- Man får ro i sindet, når man ser så smukke farver. Og den her er jo som en sommerdag. Man tænker jo på Sankt Hans aften, når man har sådan et sjal her. Det er også florlet.

Har været i gang med strik i lang tid 

Før museumsidéen blev til virkelig, har de fire frivillige arrangeret kurser, filmaftener - også arrangementet Strik og Drik, som blev en succes langt udover Stubbekøbings bygrænse. På de sociale medier blev det varmt modtaget.

Dørene bliver slået op til nye museum den 1. juni.
Dørene bliver slået op til nye museum den 1. juni.
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Sidst jeg var inde og se, var der over 17.000 kommentarer. Det var helt fantastisk, siger Vivian Høxbro.

Alt det håber de også på at kunne tage med, når de åbner. Men først er der lidt arbejde forude, før de fire strikkeentusiaster kan give museumsgæsterne en god oplevelse.

- Vi glæder os virkelig til at åbne til sommer. Det bliver dejligt, lyder det fra Anne-Grethe Pedersen.

Det nye strikkemuseum er finansieret af fonde og sponsorater og skal ellers drives af frivillige kræfter. De fire kvinder slår dørene op til museet den 1. juni.